Rase de caini

Rasa de caini Bichon Frisé

Rasa de caini Bichon Frisé sunt caini mici cu blana pufoasa. Dupa multe secole de dezvoltare in Europa a devenit astazi un membru placut si iubitor pentru multe familii.

Blana: dubla, alba, pufoasa
Talia: mic, 4-6 kg, 23-30 cm
Caracter: afectuos, jucaus, independent, vesel, atent, nerabdator
Durata de viata: 12-15 ani

Ingrijire: blana necesita ingrijire profesionista

 

Istorie si context

Cainele din rasa Bichon Frisé este descendent din Barbet (sau Spanielul de apa – Water Spaniel) si a fost initial cunoscut sub numele de „Barbichon”, ulterior scurtat la „Bichon”.rasa Bichon Frise

Bichonul a fost impartit in patru tipuri: Havanez, Bolognese, Maltez si Tenerife. Se spune ca Tenerife a fost sursa originala a Bichon Frisé. Au fost crescuti pe Insula Canare din Tenerife, unde marinarii spanioli i-au folosit ca articole de schimb in timpul calatoriilor lor. In anii 1300, navigatorii italieni au redescoperit cainii mici in calatoriile intreprinse si i-au adus inapoi in Europa. La scurt timp dupa aceea, cainii au devenit un favorit printre nobilii italieni.

Rasa „Tenerife” sau „Bichon” au devenit populare in Franta in secolul al XVI-lea in timpul Renasterii. S-au bucurat de un succes considerabil in Spania si in multe alte parti ale Europei dar ulterior rasa a cunoscut un declin.

Rasa de caine Bichon s-a bucurat de o scurta renastere sub conducerea lui Napoleon al III-lea in anii 1800 dar din nou popularitatea sa nu a durat. In acel moment, Bichonul devenise un simplu caine de „strada”, supravietuind amuzand trecatorii, insotind cantaretii ambulanti si executand trucuri prin circuri.

Primul Razboi Mondial a lasat Bichon intr-o situatie dificila, dar in 1933, Fédération Cynologique Internationale, cu ajutorul crescatorilor francezi, a implementat un standard pentru rasa si l-a numit Bichon Frisé.

Bichon Frisé a ajuns in Statele Unite la sfarsitul anilor 1950. A fost bine ingrijit, iubit si acceptat in inimile crescatorilor de caini la nivel national. American Kennel Club a recunoscut rasa in 1971.

Caracteristici fizice

Rasa de caini Bichon Frisé sunt caini mici, robusti si agili, cu un mers usor, fara efort. Expresia sa moale si curioasa il face sa castige usor inima stapanilor sai. Aspectul pufos al cainelui Bichon se datoreaza blanii sale duble care consta dintr-un strat subtire, dens, moale si un strat exterior grosier si cret, alb, departat de corp.

Personalitate si temperament

Cu atitudinea sa vesela, jucausa, vioaie si plina de viata, cainele Bichon incanta pe toata lumea si adora sa fie in centrul atentiei.

rasa Bichon Frise

Se intelege bine cu copiii si este amabil cu alte animale de companie, cu alti caini sau cu persoanele straine. Acestui caine ii place  sa se joace si sa fie alintat insa atunci cand este lasat singur poate latra excesiv.

Ingrijire

Bichon este un caine de interior care nu trebuie lasat sa traiasca in aer liber. Chiar daca este mic necesita exercitii zilnice care pot consta intr-o zbenguiala in curte, un joc plin de viata sau o scurta plimbare in lesa.

Bichon

Blana sa alba si pufoasa necesita pieptanare si periere alternativa pentru a o mentine curata. Are nevoie de trimare si tundere o data pe luna. Desi nu naparleste, firele de par tind sa se incalceasca si pot forma calti in blana. Mentinerea albului blanii poate fi uneori dificila.

Sunt usor de dresat, raspunzand foarte bine la dresajul bazat pe recompense.  Fetiti-va de ”sindromul cainelui mic”, atentia deosebita pe care i-o acordati cat este mic poate sa duca la efecte negative odata ajuns adult. In privinta dresajului in lesa, utilizati un ham intrucat acest caine mic se poate rani cu usurinta cu o lesa.

Sanatate

Rasa caini Bichon Frisé are o speranta medie de viata de 12-15 ani. Sunt predispusi la unele probleme grave de sanatate, cum ar fi hiperadrenocorticismul, alergiile si luxatia de rotula. Afectiunile mai putin grave includ cataracta si displazia de sold canina (CHD). Boala Legg-Perthes si boala hepatica pot afecta aceasta rasa.

Sursa imagini: pixabay.com

 

Cititi si despre alte rase de caini.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button