Ingrijirea cainilor

Perioada de juniorat a catelului

Cea mai dificila perioada de crestere a unui catel este perioada adolescentei. Cainii devin „adolescenti” si par sa uite tot ce au fost invatati vreodata. Aceasta perioada este individuala pentru fiecare caine, dar poate incepe cand acesta are aproximativ 8 luni si poate continua pana la varsta de 2 ani. Sa vedem in continuare prin ce se caracterizeaza perioada de juniorat a catelului si ce provocari aduce.

Adolescenta nu incepe si nu se termina peste noapte. Cu toate acestea, unele schimbari notabile includ devenirea cainelui mai mare si mai puternic, precum si manifestarea unui comportament „incapatanat” si dorinta de a incepe explorarea in afara zonei de confort anterioare.

O greseala comuna este sa-i oferiti catelusului prea multa libertate prea devreme. Puii tineri au o dorinta innascuta de a fi langa dvs., iar acest lucru le ofera proprietarilor un fals sentiment de siguranta. Pe masura ce catelul tau inainteaza in varsta si devine si mai increzator, probabil ca nu va mai ramane atat de atasat si puteti avea impresia ca orice efort de dresaj anterior a disparut!

 

De la catel la caine: etapele vietii animalului dvs. de companie

Pe masura ce cainele creste de la catelus la senior, va trebui sa adaptati modul in care aveti grija de el. Iata cele sase etape ale vietii unui caine:

  1. Catelus – Cainele este un catelus din momentul in care este nou-nascut si pana cand este capabil sa se reproduca.
  2. Junior (6 luni-1 an)
  3. Adult (1-7 ani)
  4. Matur (peste 7 luni)
  5. Senior (Cainele intra in aceasta etapa odata ce a atins ultimul sfert din speranta de viata. Durata de viata a unui caine variaza in functie de marime si rasa).
  6. Varstnic (batran, sau geriatric) – Cainele dvs. si-a atins speranta de viata si inca merge! Cainii raman in aceasta etapa finala pentru tot restul vietii.

Exista numeroase strategii pentru a face fata perioadei de juniorat a cainelui, atat inainte de a incepe, cat si in timpul acestei faze.

Dresajul catelului

Cat timp catelul dvs. este inca mic, incepe dresajul! Cateii nu sunt niciodata prea tineri pentru a invata elementele de baza – stai, jos, haide etc. Trebuie sa fiti consecvent cu acest dresaj pe tot parcursul vietii cainelui, dar mai ales cand este foarte mic, astfel incat acesta sa inteleaga bine ceea ce ii cereti.

Desajul bazat pe intarire pozitiva este esential, asa ca asigurati-va ca va recompensati puiul adecvat atunci cand reuseste. Portionati recompensele in bucatele mici, usor de mestecat.

Autocontrolul

Incepeti sa va invatati catelul sa-si exercite autocontrolul. Invatarea comenzilor „lasa” si „arunca” sunt modalitati excelente pentru caini de a invata autocontrolul, iar acest lucru se transfera in alte domenii ale vietii cainelui dvs.

Dresajul cu ajutorul unei custi de interior

Un alt lucru important de retinut este dresajul cu ajutorul unei custi de interior. Folosirea unei custi de interior ii ofera catelusului un loc sigur pentru a se relaxa. Si, chiar daca ulterior cusca nu mai este necesara pentru dresajul pentru nevoile fiziologice, este totusi o idee buna sa o pastrati pentru a o folosi atunci cand trebuie sa va lasati catelul singur. Il va impiedica sa aiba probleme, iar dvs. veti sta linistit.

Dresajul pentru obedienta

Pe masura ce catelul creste ar trebui sa continuati sa exersati dresajul de obdienta, astfel incat catelul sa nu uite anumite lucruri. Ar trebui sa exersati aceste comportamente de mai multe ori pe saptamana si sa va recompensati cainele pentru eforturile sale. Unii caini considera ca hrana este plina de satisfactii, in timp ce alti caini considera ca jucariile si jocul sunt mai motivante. Utilizati ceea ce cainelui dvs. ii place mai mult pentru a-l recompensa pentru un bun comportament, mai ales daca face o alegere buna fara a i se cere. Poate catelusul dvs. sta cuminte asteptand ca dvs. sa ii puneti mancarea, sau sta cuminte cerand atentie. Nu treceti cu vederea acest lucru. Recompensati catelul pentru ca a luat astfel de decizii bune, iar cainele va continua sa ia acele decizii bune.

Rosul si dentitia cainelui

Pastrati la indemana jucariile de ros pentru catei in timpul adolescentei. S-ar putea sa credeti ca aparitia dintilor s-a incheiat cand dintii adulti au aparut, la aproximativ 6 luni. Dar exista o faza secundara de ros si mestecat intre 8 si 10 luni, care are loc pe masura ce cresc dintii adulti. Continuati sa va protejati casa, sa urmariti adolescentul si sa pastrati jucariile atragatoare de ros la indemana lui.

Stimulare fizica si mentala

Stimularea mentala este importanta pentru caini si catei de orice varsta, dar este deosebit de importanta pentru cainii adolescenti cu multa energie. Impiedicati-va cainele adolescent sa aiba probleme, oferindu-i multa stimulare mentala. Activitati precum jocurile de aport, plimbarile, dresajul pentru ascultare si invatarea de trucuri, jucariile de tip puzzle, jucariile interactive pentru caini care contin delicii si cursurile de dresaj in grup, sunt modalitati excelente de a mentine mintea activa a cainelui. Un caine obosit este un caine bun, dar un caine obosit mental este un caine grozav! Luati in considerare, de asemenea, un tip de hrana care va ajuta mental si fizic catelul.

 

Desi perioada de juniorat a catelului este cel mai dificil moment in cresterea unui caine, este si cel mai plin de satisfactii. Dresajul timpuriu si continuarea acestuia fac perioada adolescentei canine mai usor de parcurs. In plus, va ajutati catelul sa devina un caine adult bine crescut si politicos.

 

Cititi si: Stadiile de crestere ale cateilor

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button