Ingrijirea cainilor

De ce un caine cu pedigree? Ce este pedigree-ul si ce avantaje are?

In acest articol va vom spune ce este pedigree-ul unui caine (si ce nu este). Ce informatii contine, de unde il puteti procura, ce se intampla daca catelul dvs. nu are un pedigree si care sunt avantajele acestuia. In plus, vom vedea care sunt diferentele intre un caine cu pedigree si unul fara, precum si cateva alte aspecte importante legate de acesta.

Ce este pedigree-ul unui caine?

Un pedigree este o diagrama care descrie relatiile biologice dintre un organism (caine) si stramosii sai. Provine din francezul „pied de grue”. Un pedigree este folosit pentru diferite animale, cum ar fi oameni, caini si cai. Adesea, este folosit pentru a analiza transmiterea afectiunilor genetice.

Nu orice caine are un pedigree sau are nevoie de unul. Insa pentru crescatori si pentru cei care participa la expozitii canine, un pedigree este o necesitate. Pedigree-ul este o schita a istoriei genetice a cainelui dvs. Este similar cu ceea ce oamenii ar numi un arbore genealogic. Pedigree-ul listeaza cine au fost tatal si mama cainelui tau, parintii acestora si asa mai departe. Un pedigree trebuie sa fie inregistrat la un grup precum Cartea de Origine Romana (COR) – Asociatia Chinologica Romana (ACHR)  pentru a fi valabil.

Altfel spus, este un act de identitate al cainelui, care atesta faptul ca un caine este de rasa pura si care atesta apartenenta la o rasa.

Ce NU este un pedigree

O conceptie gresita comuna in randul publicului care cumpara caini este ca un pedigree este o certificare a calitatii. Pedigree-ul unui caine va spune cine au fost stramosii sai, dar nu va va spune daca cainele este sanatos si daca parintii au avut temperament bun.

Care este rolul unui pedigree

Scopul unui pedigree este de a avea o diagrama usor de citit care descrie o anumita caracteristica sau tulburare la un individ. Pe langa faptul ca este folosit pentru a reprezenta provenienta, pedigree-ul este de asemenea important la animalele care sunt crescute selectiv pentru anumite caracteristici. Ele reprezinta vizual stramosii unui animal si fac mai usor de inteles daca acel animal va transmite anumite caracteristici descendentilor sai. Pedigree-urile folosesc un set standard de simboluri pentru a le face mai usor de inteles.

Ce informatii cuprinde un pedigree

Indiferent de registru, exista cateva informatii comune pe care ar trebui sa le aiba un pedigree:

  • Data nasterii cainelui
  • Caracteristicile fizice ale cainelui, cum ar fi culoarea
  • Numele crescatorului si numele canisei
  • Linia familiala a cainelui, care merge de obicei cu 4-5 generatii in urma
  • Daca vreunul dintre cainii din arborele genealogic al cainelui dvs. detine premii la probe de obedienta sau de participare la expozitii canine, acestea ar trebui sa fie listate
  • Orice testare genetica efectuata asupra parintilor va fi listata.
  • Unele pedigree-uri vor lista acum si un numar ADN care corespunde testarii ADN care a fost facuta asupra parintilor.
  • Un pedigree ar trebui sa aiba un tip de sigiliu oficial de la organizatia de inregistrare care sa demonstreze ca este un pedigree valid. De asemenea, va contine un numar de inregistrare pentru cainele dvs. la acea asociatie, care este unic pentru cainele dvs.

Cine elibereaza pedigree-ul?

Pedigree-ul cainilor nascuti in Romania este eliberat de Asociatia Chinologica Romana. Pentru ca un caine sa poata primi pedigree-ul, acesta trebuie sa provina din doi parinti de aceeasi rasa si sa fi participat la cel putin 2 expozitii canine, primind cel putin calificativul „excelent”. Pedigree-ul unui caine este mai valoros daca acesta se apropie cat mai mult de standardul rasei si a fost prezentat in cat mai multe expozitii canine. Pentru mai multe detalii, puteti consulta Regulamentul Cãrtii de Origine Romane.

pedigree caine
Model pedigree. Incepand cu data de 26.07.2010 s-au emis noile formate de pedigree. Acestea sunt tiparite pe carton alb (faţa – verso), policromie existand doar pe verso pedigree. Elementele de siguranţa sunt: sigla A.Ch.R. ca timbru sec poleit cu argintiu şi textul „Cartea de Origine Romana” tiparit cu argintiu. Sursa: www.ach.ro

Ce se intampla daca cainele dvs. NU detine un pedigree?

Daca aveti un caine despre care credeti cu tarie ca este un caine de rasa, dar nu stiti daca crescatorii l-au inregistrat, nu veti putea obtine un pedigree. Din pacate, registrele se bazeaza pe crescatori pentru a trimite informatii pentru a-si crea baza de date si, fara aceste informatii, nu pot emite un pedigree. Este posibil sa reusiti sa convingeti crescatorul sa inregistreze puii anteriori, dar acest lucru implica timp si cheltuieli din partea lor. Chiar daca aveti informatiile, nu le puteti trimite pentru acesti caini. Totusi, aveti optiunea de a obtine un Certificat de Tipicitate pentru cainele dvs.

Inregistrarea cainilor in Cartea de Origine Romana(COR) se face intr-unul din cele 3 registre:

  • Registrul A – doar pentru exemplarele care au descendenti cunoscuti pe minim 2 generatii. In acest caz se va emite un „Certificat de Origine (Pedigree)”.
  • Registrul B – pentru exemplarele care au genealogia partial cunoscuta pe 3 generatii. In acest caz se va elibera „Pedigree tip B”. Descendentii acestor exemplare vor primi, de asemenea, „Certificat de origine tip B” pana la completarea ascendentei pe 3 generatii. La indeplinirea acestei conditii, descendentii lor vor fi inregistrati in Registrul A.
  • Registrul C – pentru exemplarele care au genealogia necunoscuta. In acest caz se va elibera un „Certificat de Tipicitate” pe baza unei cereri tip inaintata de proprietarul cainelui.

Pedigree si Rasa Pura

Pedigree si rasa pura sunt termeni inruditi care sunt adesea intelesi gresit.

Un pedigree este arborele genealogic al cainelui care listeaza informatii detaliate despre stramosii lor si despre cainele dvs. Pura rasa se refera la daca un caine a fost sau nu nascut de doi parinti din aceeasi rasa. Cu alte cuvinte, nu un caine de rasa mixta sau incrucisata.

Un caine cu pedigree este intotdeauna de rasa pura. Cu toate acestea, un caine de rasa pura nu are intotdeauna un pedigree, deoarece nu toti crescatorii fac pasul suplimentar de a-i inregistra la o asociatie precum Asociatia Chinologica Romana (ACHR).

Cand aveti nevoie de un pedigree

Este un lucru bun si frumos sa detineti un pedigree pentru cainele dvs. Insa nu este necesar, daca aveti un caine pe care il tineti doar ca si caine de companie, de familie.

Daca intentionati sa reproduceti cainele sau doriti sa intrati in lumea spectacolelor canine, atunci cu siguranta va trebui sa aveti unul. Discutati cu crescatorul dvs., care ar trebui sa fie dispus sa va ajute sa obtineti documentele necesare.

Cainii cu pedigree prezinta mai multe riscuri de sanatate?

Motivul principal pentru care unii oameni evita cainii de rasa pura sau de pedigree, este pentru ca acestia au mai multe sanse sa mosteneasca anumite conditii genetice, datorita faptului ca au un fond genetic mai limitat (exista doar animale selectate cu care sa se inmulteasca). Cu toate acestea, fondul genetic este in general destul de larg si nu ar trebui sa existe consangvinizare. Majoritatea cainilor de rasa pura  sunt caini fericiti, sanatosi, cu o calitate fantastica a vietii.

Dar, anumite rase sunt mai predispuse la diferite afectiuni, iar o rasa pura va avea o probabilitate putin mai mare de a dezvolta aceste probleme. Cainii de rasa mixta tind sa aiba un risc mai mic de a mosteni boli genetice. Totusi, unele afectiuni genetice, cum ar fi displazia soldului, au inca un risc egal pentru cainii de rasa pura si cei de rasa mixta.

Deci, da, cainii de rasa pura au un risc mai mare de a dezvolta anumite afectiuni genetice in comparatie cu rasele mixte, dar rasele mixte nu sunt imune. Dincolo de gene, trebuie sa va asigurati ca cainele dvs. este activ si este hranit cu o dieta sanatoasa pentru a-i proteja sanatatea, fie ca este de rasa pura sau mixta.

Avantajele detinerii unui pedigree

  • Veti putea sa va reproduceti cainele si sa inregistrati cateii la Asociatia chinologica aleasa
  • Cainele dvs. va putea participa la expozitii canine si activitati aprobate de asociatiile chinologice oficiale
  • Majoritatea cluburilor au, de asemenea, un cod de etica pe care toti crescatorii si proprietarii trebuie sa-l respecte. Aceste reguli sunt in vigoare pentru a asigura sanatatea cainilor si fericirea acestora, precum si o crestere responsabila. (Doar pentru ca un crescator este inregistrat nu inseamna ca este in mod inerent responsabil sau ca puii pe care ii produc sunt mai sanatosi).
  • Intelegeti istoria familiei cainelui dvs., ceea ce inseamna ca puteti urmari orice problema de sanatate in cadrul familiei. De asemenea, inseamna ca puteti prezice cum va arata cainele tau ca adult si ce trasaturi ar putea mosteni de la stramosii lor.

Un caine cu pedigree nu inseamna neaparat ca un caine este mai bun decat unul de rasa pura sau mixta. Rasele pure sunt mai previzibile in ceea ce priveste aspectul si trasaturile lor, dar nu exista niciodata o garantie cu privire la ceea ce va mosteni cainele dvs. in plus, ingrijirea acestuia joaca un rol enorm in stabilirea caracterului cainelui dvs.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button