Notiuni de baza privind toaletarea cateilor

Indiferent daca sunteti un nou proprietar de catel sau un proprietar de caini consacrat, fiecare animal de companie poate trece prin procesul de toaletare in mod diferit. In timp ce un catelus iubeste baia, altul poate parea speriat sau intimidat. Din acest motiv, va vom dezvalui cateva sfaturi de baza privind toaletarea cateilor pe care sa le luati in considerare inainte de ziua cea mare.
Mai intai, obisnuiti catelul cu manipularea si sa fie atins
Cainii experimenteaza o varietate de manipulari in timpul vietii lor. Majoritatea cainilor vor fi imbratisati, copii il vor trage de coada, va fi retinut de un medic veterinar sau cineva le va taia unghiile. Puteti face toate aceste situatii mai putin stresante, pregatindu-va cainele pentru a fi manipulat, astfel incat sa reactioneze cu mai mult calm decat cu frica sau agresivitate.
Nu asteptati ziua in care veti duce catelul la un ingrijitor pentru a incepe sa-l pregatiti pentru manipulare. In schimb, incepeti sa exersati cu mult inainte ca cainele dvs. sa intalneasca un ingrijitor, un veterinar sau un copil care doreste sa-l imbratiseze. Cu cat ii puteti oferi cainelui mai mult timp pentru a se obisnui cu manipularea, cu atat este mai probabil ca acesta sa se simta mai confortabil si, eventual, chiar sa se bucure de aceste experiente.
Socializati catelul
De obicei, cateii sunt mult mai usor de invatat sa accepte manipularea decat cainii mai in varsta. Este important sa petreceti timp socializand cateii pentru a-i obisnui cu o varietate de oameni si medii, inclusiv cu manipularea. Daca practicati in mod regulat exercitii de manipulare cu catelul dvs., pana la varsta de aproximativ 4 luni, acesta ar trebui sa se simta confortabil cu toate tipurile de manipulare.
Nu fortati nota
Cea mai importanta regula atunci cand incercati sa faceti un caine sa se simta confortabil sa fie manipulat este sa nu fortati niciodata nimic. Acesta nu este un exercitiu de control al cainelui, ci mai degraba dresajul unui caine de a fi relaxat si confortabil. De exemplu, daca doriti ca catelul dvs. sa accepte sa-i fie taiate unghiile, nu incepeti tinandu-l cu forta ca sa accepte toaletarea.
Incepeti calm si cu blandete
Daca stiti ca catelului ii place sa il scarpinati sau sa il mangaiati pe burtica, incepeti de acolo. Vorbiti calm si bland cu catelul, incepand usor sa explorati si alte tipuri de manipulare. De exemplu, puteti sa va jucati usor cu picioarele catelului si sa le despartiti usor degetele, intocmai cum ati face atunci cand le taiati unghiile, astfel incat catelul sa se obisnuiasca cu acest fel de atingere. Incercati sa exersati de mai multe ori in fiecare zi, timp de doar cateva minute de fiecare data.
Obisnuiti catelul cu toaletarea
Incet, obisnuiti-va animalul de companie cu diferitele aspecte ale toaletarii cateilor. Incepeti prin a tine instrumentul de ingrijire intr-o mana in timp ce mangaiati cainele cu cealalta. Permiteti cainelui sa adulmece articolul daca este interesat de el. Oferiti cateva delicii gustoase, astfel incat cainele sa inceapa sa asocieze instrumentele de ingrijire cu lucruri pozitive.
Incepeti incet sa utilizati instrumentele asa cum ati face atunci cand va toaletati catelul. Atingeti instrumentul de taiat unghii de una dintre unghiile cainelui dvs. in timp ce-i vorbiti bland si oferiti-i o recompensa. Exersati de mai multe ori, pana reusiti sa taiati o unghie. Daca cainele se retrage, lasati-l. Oferiti-i timp sa se relaxeze si luati-o de la capat. Cu putin exercitiu, in curand ar trebui sa puteti taia unghiile in timp ce cainele dvs. ramane calm.
Utilizati aceeasi abordare cu peria. Incepeti prin a face cateva miscari scurte si blande cu peria intr-un loc unde cainelui ii place sa fie scarpinat sau mangaiat. Laudati cainele si oferiti-i recompense. Treceti la miscari mai ample cu peria si permiteti cainelui sa se indeparteze daca nu se simte confortabil. Perseverati, si in curand veti putea oferi cainelui un periaj amanuntit.
La veterinar
Pregatirea cainelui pentru examinarile veterinare este similara cu toaletarea. Exista mai multe lucruri pe care cainii le experimenteaza la cabinetul veterinar, cum ar fi sa fie retinuti si sa li se examineze urechile sau dintii.
Asa cum ati procedat cu instrumentele de toaletare, obisnuiti incet cainele sa fie tinut in brate si sa permita tinerea si examinarea diferitelor parti ale corpului sau. Utilizati un ton linistitor al vocii si recompense pentru a face cainele sa se simta confortabil cu manipularea. Daca in orice moment cainele se incordeaza sau pare inconfortabil, faceti un pas inapoi si reluati de acolo. Dupa cateva sedinte, ar trebui sa puteti examina dintii si urechile cainelui.
Sfaturi privind toaletarea cateilor
- Obisnuiti-va catelul de timpuriu cu atingerea labutelor.
- Incepeti incet si prezentati pe rand catelusului obiectele de toaletare.
- Daca catelusul opune rezistenta toaletarii, nu-l fortati. Incepeti cu sesiuni scurte si utilizati tehnici de intarire pozitiva.
- Nu exista o frecventa stabilita pentru cat de des ar trebui sa fie toaletat catelul. Important este sa-l obisnuiti cu toaletarea, cu perierea, taierea unghiilor, curatarea labelor si a urechilor.
- Cereti sfatul medicului veterinar cu privire la rasa dvs. de caine. Fiecare rasa poate avea cerinte diferite pentru toaletarea blanii, cum ar fi daca acest lucru implica periajul sau tunderea blanii, curatarea urechilor sau taierea unghiilor.
- Atunci cand taiati unghiile cainelui, taiati doar o portiune mica.
- Cand faceti baie unui catel, asigurati-va ca samponul nu ajunge in ochii catelusului.
De ce este importanta toaletarea cateilor
Nu doriti ca blana catelusului sa devina mata din cauza lipsei de ingrijire. Si este posibil sa dureze ceva timp pentru ca dvs. si catelul dvs. sa va obisnuiti cu aceasta noua activitate. Este ceva nou pentru amandoi, asa ca acordati un anumit timp.
Periajul regulat poate ajuta la reducerea cantitatii de par naparlit si la mentinerea stralucitoare a blanii. Pentru curatarea urechilor, cereti sfatul medicului veterinar, precum si o exemplificare. Majoritatea cainilor nu necesita curatarea regulata a urechilor, iar curatarea excesiva poate creste de fapt riscul de inflamatie si infectie. Fiecare animal de companie are nevoi unice. In plus, este important sa incepeti ingrijirea dentara zilnica din stadiul de catel. Ingrijirea adecvata poate ajuta la prevenirea bolilor de piele si a infectiilor, precum si a matuirii blanii.
Toaletarea cateilor – Beneficii
Toaletarea cateilor este nu doar un moment in care puteti crea o legatura cu catelul dvs., insa va poate ajuta sa depistati din timp anumite probleme si afectiuni.
- Toaletarea regulata a cateilor ajuta la indepartarea firelor moarte de par
- Atingerea are un efect benefic asupra animalului dvs. de companie
- Va permite sa verificati starea de sanatate a catelului (labutele, dintii si gingiile, urechie, ochii, nasul)
- Puteti depista din timp prezenta unor iritatii ale pielii
- Prin palparea corpului catelului puteti depista zone sensibile de pe corpul catelului sau posibile umflaturi
- Ingrijirea faciliteaza identificarea parazitilor, cum ar fi puricii, in blana catelului
Pe masura ce catelul creste, poate fi necesar sa va schimbati rutina de ingrijire. Insa incepand din stadiul de catel, consultandu-va cu medicul veterinar, si fara graba, dvs. si catelusul dvs. veti petrece timp de calitate impreuna.
Cand ar trebui sa incepeti toaletarea cateilor
Catelul poate fi pregatit pentru prima sa toaletare la aproximativ 12 saptamani, dar puteti sa il obisnuiti cu manipularea si sa il familiarizati cu ustensilele mai devreme.
Un catel obosit are mai multe sanse sa se lase ingrijit, asa ca este bine sa alocati 10-15 minute de joc inainte. Alegeti un joc care consuma energia catelului. Nu uitati sa ii oferiti recompense frecvente, astfel incat sa fie pregatit sa va asculte in timpul toaletarii.
Alegeti instrumentele potrivite tipului de blana a cainelui si stabiliti o rutina de ingrijire periodica. Asigurati-va ca cumparati pasta de dinti potrivita pentru caini de la un magazin de produse pentru animale de companie. Nu folositi niciodata pasta de dinti umana pentru animalul dvs. de companie. Pasta de dinti umana poate contine xilitol ca indulcitor, care poate fi extrem de daunator si posibil fatal pentru caini daca il ingereaza.
In fine, cand va toaletati catelul, asigurati-va ca acordati atentie limbajului corpului, astfel incat sa va asigurati ca se simte confortabil in timpul procesului. Cand apare un comportament care denota stres sau frica, calmati-va cainele inainte de a continua sa-l ingrijiti.
Cititi si: Comportamentul catelului tau
Sursa imagine: pixabay.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.