Reptile

Sarpele Regal (Kingsnake)

Sarpele Regal (Kingsnake) este unul dintre cele mai populare grupuri de serpi tinute in prezent de herpetocultori si pasionati. Multe exemplare sunt crescute in captivitate, fiind colectati intr-un numar mai mic si din salbaticie.

In prezent exista 9 specii de Sarpe Regal (Kingsnake) recunoscute. Acestea includ:

  • Texas Gray-banded Kingsnake
  • Prairie Kingsnake
  • Common Kingsnake
  • Mexican Gray-banded Kingsnake (San Luis Potosi Kingsnake)
  • Arizona Mountain Kingsnake
  • Ruthvens Kingsnake
  • Milksnake
  • Sinaloan Mountain Kingsnake si
  • California Mountain Kingsnake

6 dintre aceste 9 specii de Sarpe regal (Kingsnake) au propriile lor subspecii, facandu-l una dintre cele mai mari grupuri de serpi existent.

Dimensiune

Deoarece Sarpele Regal (Kingsnake) este alcatuit din atat de multe soiuri si subspecii diferite (peste 50), dimensiunea adulta a acestora poate varia. Unele dintre cele mai mici specii de Sarpe regal ajung la 45 cm la varsta adulta, iar altii ating o lungime de 1,85 m sau mai mult. Cu toate acestea, toate soiurile si subspeciile au un corp ingust.

Durata de viata

Daca va ganditi la un animal de companie Sarpe regal, fiti pregatit pentru un angajament pe termen lung. Exista mai multe tipuri de Sarpe regal, cu durata de viata diferita. In medie insa, Sarpele Regal (Kingsnake) de rasa captiva va trai intre 12-15 ani (recordul este de 33 ani).

Aspect

Sarpele Regal (Kingsnake) tipic apartine grupului de serpi „tricolori”, deoarece acestia au de obicei un model inelat in trei culori. Inelele vin de obicei in combinatii de rosu/portocaliu, negru si alb/galben.

sarpele regal

Aspectul „inseuat” apare atunci cand benzile nu inconjoara complet corpul sarpelui, formand in schimb o „sa” patata.

Al treilea tip de model de culoare pe care il poate avea Sarpele Regal (Kingsnake) este de o culoare solida, cum ar fi negru sau rosu.

sarpele regal

Exista multe variatii de culoare ale Sarpelui regal si la cele peste 50 de subspecii ale sale, crescatorii creand tot mai multe de la an la an. Unele variatii comune de culoare includ albino, cu dungi, cu pete, etc.

Multe dintre variatiile de culoare ale Sarpelui regal provin din geografia sa nativa. De exemplu, speciile nordice de Sarpe regal tind sa fie negri cu benzi crem incrucisate, in timp ce Serpii regali din sud (cum ar fi Florida peninsulara) pot avea culori mai palide si mai estompate – pentru a se amesteca mai bine in mlastinile si terenurile mlastinoase in care traiesc.

Daca va doriti o anumita specie sau culoare de Sarpe regal, cel mai bine este sa apelati la un crescator de renume.

Ingrijire

Unele specii de Sarpe regal tind sa fie mai agresive decat altele, dar in ansamblu este o rasa excelenta atat pentru herpetocultorii incepatori, cat si pentru cei avansati. Sunt de obicei temperati, bine adaptati in captivitate, nu cresc prea mari, au o sursa de hrana simpla si usor de obtinut, si vin in multe culori si modele frumoase.

Hranire

Sarpele Regal (Kingsnake) mananca o mare varietate de alimente, inclusiv vertebrate si nevertebrate. Tipul lor preferat de hrana variaza in functie de specie, insa cu rozatoarele nu veti gresi niciodata.

Pentru herpetoculturistul in devenire, cel mai bine este sa alegeti o specie sau subspecie de Kingsnake care este suficient de mare pentru a manca un soarece nou-nascut (roz) dupa eclozare. In caz contrar, poate fi dificil sa gasiti hrana suficient de mica pentru a o oferi sarpelui. Lasati aceste subspecii herpetocultorilor mai avansati.

Serpii regali vor manca soareci, sobolani, iepuri si pasari, dar pot trai fericiti si cu o dieta pe baza de rozatoare crescute comercial. Cheia pentru a va hrani cu succes Sarpele regal este regularitatea. Cand hraniti un sarpe tanar, prima masa ar trebui sa fie suficient de mica pentru a fi usor inghitita si ar trebui sa lase o umflatura mica, dar vizibila in corpul sarpelui dupa ce a fost inghitita.

kingsnake

Serpii tineri mananca mai frecvent decat serpii adulti; hraniti-i de 1-2 ori/saptamana. Pe masura ce sarpele creste, veti creste si dimensiunea animalului de prada oferit. Puteti incepe sa hraniti sarpele cu 1-2 soareci roz, crescand la 3 soareci adulti sau sobolani mici. In functie de specia de Sarpe regal pe care o detineti, ii puteti oferi un iepure (pui) odata ajuns la maturitate.

De obicei, Sarpele Regal (Kingsnake) va posti atunci cand este pe punctul de a naparli, mai ales cand ochii lor sunt tulburi sau „opaci”. De asemenea, se stie ca Sarpele regal isi regurgiteaza mesele din cand in cand, asa ca daca se intampla, curatati, asteaptati putin si apoi incearcati sa-l hraniti din nou.

Nu manevrati un sarpe timp de 24 de ore de la masa, altfel este mai probabil sa regurgiteze.

De obicei, acesti serpi au un apetit crescut, asa ca, daca aveti de-a face cu un sarpe incapatanat care nu mananca sau regurgiteaza in mod constant, duceti-l imediat la veterinar.

Sanatate

Per ansamblu, sunt serpi extrem de rezistenti. Prospera in aproape orice habitat „acceptabil”, dar, ca orice alt animal de companie, exista unele probleme la care va puteti astepta.

  • Complicatii legate de naparlire

Problemele de naparlire sunt obisnuite la Serpii de lapte (Milksnake), o subspecie a Sarpelui regal (Kingsnake), precum si la unii Serpi regali. Acordati atentie sarpelui dvs. la naparlire. Daca sarpele nu reuseste sa isi shimbe intreaga piele sau daca se pregateste de naparlire, dar nu o face, consultati un veterinar. Pentru puii de sarpe, procesul de naparlire este si mai important, deci monitorizati-i cu atentie.

  • Boli infectioase si paraziti

Parazitii interni si externi sunt o alta problema comuna tuturor serpilor. Parazitii externi includ capuse si acarieni, dintre care primele sunt obisnuite la serpii capturati in salbaticie.

Acarienii de sarpe sunt ca puricii reptilelor; ies noaptea si sug sangele sarpelui. O infestare cu acarieni arata ca o gramada de puncte albe, rosii sau negre care se tarasc pe tot sarpele si uneori pot fi inlaturate cu ajutorul unor produse disponibile in comert. Acarienii si capusele reptilelor nu traiesc pe pielea umana sau a altor mamifere.

Carantinati intotdeauna serpii noi intr-o incinta separata, timp de minimum 3-4 saptamani. Daca serpii dvs. au fost infestati cu acarieni, va trebui sa curatati intregul mediu, precum si sarpele.

Daca banuiti ca Sarpele dvs. regal (Kingsnake) sufera de paraziti interni, un medic veterinar va putea testa probele sale de scaun si va va sugera tratamentele potrivite.

Sunt in general foarte rezistenti atat la putregaiul gurii (stomatita infectioasa), cat si la infectiile respiratorii (cum ar fi pneumonia). Cu toate acestea, daca devin stresati, sansele de a contracta una dintre boli cresc.

Daca observati mici pete rosiatice de-a lungul liniei gingivale a unui Sarpe regal (semne de putregaiul gurii) sau sarpele pare sa elimine bule (semne de pneumonie sau infectie respiratorie), consultati imediat un veterinar.

Comportament

Au un temperament mai bland decat pitonii, dar serpii adulti pot musca si sfasia atunci cand se simt amenintati sau inconfortabil. Daca scopul dvs. este de a avea un sarpe ca animal de companie cu care sa va puteti „juca” frecvent, trebuie sa luati in considerare o alta specie, cum ar fi un Sarpe de porumb.

Incinta Sarpelui Regal

Terarium sau acvariu

Aveti nevoie de o incinta rezistenta, conceputa pentru pastrarea serpilor. Nu trebuie neaparat sa aiba un mecanism de blocare, dar ar trebui sa utilizeze cleme robuste. Evitati dimensiunile extreme, deoarece Serpii regali se vor „pierde” in incintele mari si se vor simti inghesuiti in cele mici.

O regula buna atunci cand alegeti o dimensiune a incintei este aceea in care, daca sarpele se taraste, va acoperi jumatate din lungime. Un acvariu standard de 75l este potrivit pentru toate speciile de Sarpe regal, cu exceptia celor mai mari.

Ca substrat, puteti utiliza scoarta de plop tremurator (aspen) sau substrat special pentru reptile. Indiferent ce utilizati, nu folositi cedru sau pin, deoarece praful si aroma pot cauza probleme. Astroturful sau ziarul sunt articole simple care pot fi folosite in schimb.

Nu uitati vasul pentru apa de baut si inmuiere. Cu exceptia cazului in care tratati o problema medicala, pastrati un vas cu apa in incinta sarpelui si umpleti-l cu apa proaspata o data sau de doua ori pe saptamana. Curatati intotdeauna vasul daca sarpele dvs. isi face nevoile in acesta.

Crengi si ascunzatori

Serpilor regali le place uneori putina liniste, si cine ii poate invinui? Oferiti-i un loc unde sa se retraga si sa se odihneasca. Nu numai ca il va face fericit, insa il va mentine sanatos si fara stres.

Kingsnake

Incalzire si iluminat

Asigurati-va ca incinta sarpelui are o ventilatie corespunzatoare. Urmariti daca exista scapari de umiditate si caldura si folositi termometre si un higrometru pentru a va asigura ca mentineti nivelurile adecvate.

Asigurarea unui gradient de temperatura in incintei este esential pentru ca sarpele sa-si regleze temperatura corporala (termoreglare), ceva ce serpii fac tot timpul in natura. Scopul este ca un capat al incintei sa masoare 23,8°C, iar celalalt 31,1°C. Utilizati intotdeauna mai multe termometre amplasate in intreaga incinta pentru a va asigura ca temperaturile sunt mentinute.

De regula, Serpii regali nu se incalzesc, astfel incat becurile de incalzire nu sunt obligatorii ca sursa de caldura. In schimb, optati pentru covorase de caldura pentru terarii, disponibile in comert. Serpii regali adora un substrat incalzit, asigurati-va ca pastrati o temperatura adecvata.

Habitat natural

Exista cateva teorii cu privire la modul in care Sarpele regal si-a primit numele „regal”. O teorie se datoreaza faptului ca acest sarpe este raspandit pe o arie atat de mare. Cealalta se datoreaza faptului ca se stie ca Sarpele regal devoreaza alti serpi otravitori.

Indiferent de motiv, Serpii regali apartin uneia dintre cele mai mari familii de sarpi si continua sa creasca in popularitate ca animale de companie.

Serpii regali sunt sunt singurii serpi care se gasesc doar in America. Acesta si toate cele peste 50 de subspecii ale sale poate fi intalnit in America de Nord, Centrala si in anumite parti din America de Sud.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button