Reptile

Pitonul african de stanca

Pitonul african de stanca (Python sebae) este un sarpe mare, agresiv, nefiind potrivit ca animal de companie pentru majoritatea oamenilor, in mod special pentru familiile cu copii, deoarece poate fi periculos.

Exista doua subspecii ale Pitonului african de stanca:

  • Pitonul de stanca din Africa centrala (si de vest) (P. s. sebae)
  • Pitonul de stanca sud-african (P. s. natalensis)

Diferenta intre cele doua subspecii este vizibila la nivelul capului. Pitonii sud-africani au solzii frontali impartiti in 2-7 solzi si le lipseste pata mare bine definita din fata ochiului intalnita la pitonii din Africa centrala. Pata suboculara a pitonului sud-african este redusa la o dunga intunecata.

Dimensiune

Pitonul de stanca din Africa de Sud creste pana la o lungime de 2,75-3,35 m (masculii) si 4,60 m (femelele).

Pitonul de stanca din Africa centrala sunt a treia cea mai mare specie de serpi din lume. Pot creste pana la o lungime de peste 7,5 m. Puii au o lungime medie de 61 cm. Adultii au in medie 3,3-5,4 m. Au o greutate considerabila, cu media intre 31-55 kg, cele mai mari exemplare putand ajunge la peste 90 kg.

Durata de viata

Pitonul african de stanca se bucura de o viata lunga. Pitonii tipici africani de stanca pot trai in captivitate intre 20-30 ani.

Aspect

Desi este atractiv in sine, Pitonul de stanca african este mai putin colorat decat alti serpi, fiind crescut doar de unii crescatori experimentati. Acestia se aseamana cu mediul stancos unde le place sa traiasca, avand pete intunecate, de obicei pe un fundal verde inchis/masliniu sau cafeniu.

Exista cateva variante (morphs) ale Pitonul de stanca african, care nu pot fi intalnite in mediul natural, dintre care amintim:

  • Patternless – acestor pitoni le lipsesc cu desavarsire petele. Pot varia ca si culoare, avand nuante de lavanda, auriu sau tonuri intunecate.
  • Striped – pot avea mai multe dungi de latimi diferite sau o dunga lunga care se intinde pe lungimea coloanei vertebrale de la cap pana la coada. Pot varia in privinta culorii, de la tonuri neutre intunecate la tonuri de auriu deschis sau galben-banana.
  • Hypomelanistic – sarpele si-a pastrat o parte din pigmentarea sa neagra dar pierdut cea mai mare parte a acesteia. Sunt variante care au pigmenti intunecati redusi ca intensitate. Pot varia in nuante de la auriu inchis si masliniu deschis pana la un alb aproape lipsit de culoare si model.

Ingrijire

Pitonul african de stanca creste foarte mare in dimensiuni si are aceleasi cerinte de ingrijire ca ceilalti serpi uriasi. Deoarece au o durata de viata atat de lunga si necesita o sursa permanenta de hrana care devine tot mai mare pe masura ce sarpele creste, nu sunt animalele de companie potrivite pentru toata lumea.

Sunt asemanatori cu pitonii reticulati in privinta faptului ca pot fi temperamentali, cu exceptia cazului in care au fost crescuti in captivitate. De aceea, Pitonul african de stanca trebuie lasat cel mai bine in seama herpetocultorilor experimentati.

Hrana

Daca intentionati sa achizitionati un Piton african de stanca trebuie mai intai sa gasiti o sursa permanenta de hrana inainte de a va aduce noul sarpe acasa. Pe masura ce sarpele creste, va avea nevoie de animale de prada de dimensiuni adecvate. Un animal de prada „de dimensiuni adecvate” nu trebuie sa fie mai mare decat latimea maxima a corpului mijlociu al sarpelui.

Rata de crestere a pitonilor africani este influentata direct de regimul lor de hranire. Majoritatea herpetocultorilor recomanda reducerea regimului de hranire a sarpelui dupa ce acesta atinge maturitatea sexuala (de obicei in jur de 3 ani) pentru a preveni obezitatea.

Un regim standard de hranire a sarpelui Piton african cuprinde:

  • pana la 1,20 m lungime: 1-2 soareci de dimensiuni adecvate, la fiecare 3-4 zile (dupa 1,20 m lungime puteti trece treptat la sobolani medii, apoi la sobolani mari)
  • de la 1,20 m pana la maturitatea sexuala: 1-2 animale de prada la 5-10 zile. Cand sarpele atinge o lungime de 1,80-2,15 m, poate fi necesar sa treceti de la sobolani la iepuri, crescand dimensiunea iepurilor pe masura ce sarpele creste.
  • dupa maturitatea sexuala: 1-2 iepuri la 1-2 saptamani, in functie de apetitul sarpelui.

Sanatate

Probleme comune de sanatate la Pitonul african:

  • Boli infectioase si paraziti

Exemplarele capturate din salbaticie sunt predispuse la o multime de probleme de sanatate, inclusiv paraziti interni si externi.

Parazitii externi, cum ar fi capusele si acarienii, pot afecta si serpii crescuti in captivitate mai ales daca a fost introdus un sarpe nou. Asa ca tineti cont de micile pete albe, rosii sau negre care se misca pe sarpe. Daca banuiti ca exista o problema cu parazitii, apelati la medicul veterinar.

  • Infectii respiratorii

Problemele respiratorii cum ar fi pneumonia reptilelor sunt o problema care se poate ivi dar in majoritatea cazurilor, daca sunt depistate devreme, le puteti remedia cu usurinta.

Un sarpe care sufera de o boala respiratorie isi va tine capul vertical pentru a respira si in unele cazuri va suiera. Cereti sfatul veterinarului si asigurati-va ca exista un gradient de caldura adecvat in incinta sa.

Cazurile mai avansate de pneumonie vor avea ca simptom secretia unei substante spumoase, branzoase, in regiunea gurii si a gatului.

  • Boala incluziilor (IBD – Inclusion Body Disease)

Boala incluziilor (IBD) este un retrovirus fatal asemanator cu SIDA la om (aceasta boala nu este transmisibila de la oameni la reptile sau invers). Boa Constrictor si Pitonii sunt cunoscuti ca purtatori principali ai acestei boli insa boala poate ramane latenta (fara semne clinice) timp de luni sau chiar ani. Pitonii afectati pot muri in cateva zile de la expunere sau pot trai cu boala luni sau ani de zile.

Expunerea este de obicei cauzata atunci cand serpii infectati impart incinte cu serpi neinfectati, fie in timpul coabitarii, fie in timpul reproducerii.

Nu tineti niciodata Pitonii in aceeasi incinta cu alte tipuri de serpi din familia Boidae (cum este sarpele Boa), deoarece riscati sa le transmiteti aceasta boala mortala.

Comportament

Desi sunt creaturi inteligente, pitonii africani de stanca au o reputatie ca fiind temperamentali. Cu toate acestea, s-a aratat ca Pitonii africani de stanca crescuti in captivitate pot fi imblanziti cu ajutorul manipularii regulate.

Cand se simt amenintati, pot ataca si musca, sau pot pulveriza din coada o substanta urat mirositoare.

Incinta Pitonului african de stanca

Cerintele de ingrijire ale Pitonilor africani de stanca sunt destul de similare cu cerintele Pitonilor reticulati de aceeasi dimensiune. Au nevoie de o incinta suficient de mare pentru crestere, de un gradient de caldura care sa permita sarpelui sa-si regleze temperatura corpului si de cateva ascunzatori interesante.

Terarium sau acvariu

Asigurati-va ca incinta are un mecanism de blocare robust si o ventilatie adecvata. O regula buna in ceea ce priveste dimensiunea incintei este ca trebuie sa fie suficient de mare pentru ca un sarpe sa o infasoare de o data si jumatate confortabil.

Ca substrat, alegeti unul care sa fie usor de curatat si inlocuit. Puteti utiliza un covoras special pentru reptile sau chiar hartie de ziar. Nu utilizati aschii de cedru sau pin. Uleiul acestor copaci poate irita pielea unui sarpe si poate provoca boli respiratorii. Substratul de mulci este excelent, fiind usor de curatat si arata natural.

In ceea ce priveste decoratiunile, amintiti-va doar ca va trebui sa curatati orice ati pus in incinta. Astfel, o ascunzatoare simpla poate fi mai buna decat o piesa cu o multime de colturi si crapaturi.

Incalzire si iluminat

Au nevoie de un gradient termic adecvat, astfel incat sa isi poata regla temperatura corporala (termoreglare).

Pitonul african de stanca necesita un interval de temperatura cuprins intre 30-33,3°C. Aerul ar trebui sa aiba un gradient de temperatura in timpul zilei intre 30-31,1°C, scazand la 26,6°C pe timp de noapte. Ar trebui sa existe, de asemenea, un „punct fierbinte” in incinta care sa fie constant la 31,1-33,3°C.

Pentru a crea un punct fierbinte ideal in incinta unui Piton african de stanca, puteti alege dintre urmatoarele trei metode:

  • Amplasarea unui covoras de incalzire sub incinta
  • Incalzitoare ale spatiului in care este amplasata incinta
  • Lampi de incalzire suspendate/incalzitoare ceramice

Aveti grija ca niciun element de incalzire sa nu fie plasat direct in incinta. Nu folositi pietre electrice de incalzit pentru „hot spot”, deoarece serpilor le place sa le infasoare si isi vor arde pielea.

Habitat natural

Pitonul african de stanca este originar de pe continentul Africii, unde traieste in mediile stancoase si savane (si unde se poate ascunde). Sunt animale nocturne si le place sa se urce in copaci noaptea, de unde se pot napusti asupra prazii.

Nu este un sarpe foarte popular de crescut si de pastrat, nu exista multe exemplare in captivitate, in afara pasionatilor de serpi.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button