Reptile

Sarpele Boa (Boa Constrictor)

Acesta este unul dintre putinele cazuri in care numele stiintific al unui animal este acelasi cu numele sau comun. Sarpele Boa (Boa Constrictor) are 6 subspecii recunoscute in prezent de catre toti herpetologii:

  • Common Boa Constrictor (Boa comun)
  • Red-Tailed Boa Constrictor (Boa cu coada rosie)
  • Clouded Boa Constrictor (Boa constrictor Dominican)
  • San Lucia Boa Constrictor (Boa de Sf. Lucia)
  • Short-Tailed Boa Constrictor (Boa constrictor Bolivian)
  • Argentine Boa Constrictor (Boa Argentinian)

Dimensiune

Sarpele Boa (Boa Constrictor) este unul dintre putinii serpi care dau nastere la pui vii. Puii au o lungime cuprinsa intre 35-56 cm si cantaresc doar 56-85 gr. Dimensiunea medie a serpilor adulti variaza intre 1,20-2,15 m, putand ajunge si la 2,50-2,75m sau mai mult.

Masculii sunt putin mai mici decat femelele. Majoritatea serpilor Boa crescuti in captivitate nu depasesc 27-28 kg, cele mai multe subspecii avand in medie 13 kg.

Recordul celui mai mare sarpe Boa constrictor il detine un exemplar de 4,26 m.

Durata de viata

Sarpele Boa (Boa Constrictor) se numara printre cele mai longevive specii de sarpe din lume. Este normal ca acesta sa traiasca 20-30 ani sau mai mult.

Aspect

Boa sunt serpi primitivi, la fel ca Pitonii. Poarta vestigii stravechi ale bazinului si ale membrelor posterioare ramase de la predecesorii lor de tip soparla. Este vorba de faptul ca prezinta 2 plamani functionali (majoritatea serpilor folosesc doar un plaman), si ramasite de picioare („pinteni pelvieni”), utilizate de masculi in timpul luptelor sau pentru atragerea femelelor.

Boa constrictor

Serpii Boa au marcaje distincte si variate. In functie de habitatul in care incearca sa se integreze, pot avea o gama larga de culori, inclusiv aramiu, verde, rosu sau galben. De obicei, au pete pe cozi si modele la scara care au aspectul unor frunze, ovaluri, diamante sau cercuri.

boa snake

In functie de subspecii,  Sarpele Boa (Boa Constrictor) poate avea diverse infatisari.

Common Boa Constrictor (Boa comun)

Au mai putin de 253 solzi ventrali (suprafata abdomenului) si cel putin 21 de pete dorsale (suprafata superioara). Nu au abdomen patat, iar daca au, este usor patat, iar modelul de pe coada pare sa fie murdar. Exista destul de multe soiuri diferite de culori si modele create de crescatori, unul dintre cele mai populare fiind Blood Phase Boa.

Red-Tailed Boa Constrictor (Boa cu coada rosie)

Este cea mai populara specie de sarpe Boa, cu un numar mare de solzi ventrali (234-250). Au pete negre pe abdomen si pete rosii pe suprafata posterioara si a cozii, de unde si denumirea sa. Sunt cea mai mare subspecie de boa si sunt, fara indoiala, cele mai frumoase. Este cea mai comuna subspecie in captivitate.

Short-Tailed Boa Constrictor (Boa constrictor Bolivian)

Are intre 226 – 237 solzi ventrali, 22 de pete dorsale si abdomen patat in nuante intunecate. Au capete cu aspect mai plat si o culoare de fundal care variaza de la gri, la argintiu sau la un galben viu, inchis.

Peruvian Black-Tailed Boas (Boa cu coada neagra)

Acesta este un morf distinct (morph-ul este un soi creat de crescatori si care nu se regaseste in salbaticie) cu o banda centrala larga, cu marcaje faciale anterioare si posterioare negre. Are benzi intunecate, interconectate, pe o culoare de fundal, care variaza de la galben-maroniu pana la gri-prafuit deschis, cu mult negru pe tot corpul. Atat partea posterioara a corpului cat si petele de pe coada sunt negre, de unde si numele sau. Exista foarte putine asemenea exemplare.

Argentine Boa Constrictor (Boa Argentinian)

Au intre 242 – 251 solzi ventrali, 29-30 de pete dorsale interconectate, avand o culoare de nuanta piperului alb si negru.

Ingrijire

Atat Boa comun cat si Boa cu coada rosie (Boa constrictor imperator) sunt animale grozave de companie. Datorita dimensiunilor lor mari si duratei de viata mai lungi decat media, Sarpele Boa (Boa Constrictor) este recomandat detinatorilor de serpi intermediari si avansati.

Hrana

La scurt timp dupa prima naparlire, un sarpe Boa constrictor va incepe sa manance. Au un apetit mare, si rareori prezinta probleme de hranire. De obicei, vor manca atat hrana vie, cat si animale ucise in prealabil. Este recomandat sa va hraniti sarpele cu animale ucise in prealabil pentru a evita ranirea.

Cresterea sarpelui Boa este direct legata de regimul sau de hranire, stadiul cresterii fiind realizat in primii doi ani ai de viata ai sarpelui. Dupa atingerea maturitatii sexuale, cresterea sarpelui Boa va incetini.

Cand hraniti sarpele – animalul dvs. de companie – este important sa asigurati mese dimensionate corespunzator. Circumferinta unui animal de prada de dimensiuni adecvate nu trebuie sa depaseasca circumferinta sarpelui dvs. la mijlocul corpului. Hranirea cu o prada prea mare poate duce la regurgitare si ranirea interna a sarpelui.

Boa Constrictor

Un regim standard de hranire a sarpelui Boa constrictor cuprinde:

  • pana la 0,90 m lungime: 1-2 soareci de dimensiune adecvata, saptamanal
  • 0,90 m – 1,80 m lungime: 1-2 sobolani de dimensiune adecvata la 7-10 zile sau la fiecare 2 saptamani pentru o rata de crestere redusa
  • de la 1,80 m lungime: 1-2 iepuri de dimensiune adecvata la 10-14 zile

Sfaturi de hranire

Cand va hraniti sarpele Boa cu hrana vie, supravegheati intotdeauna animalul si indepartati prada daca sarpelui nu ii este foame. Un animal de prada speriat va poate zgaria sau rani sarpele. Hraniti intotdeauna cate un sarpe per incinta o data, pentru a evita ranirea dvs. si a celorlalti serpi.

Este, de asemenea, o idee buna sa va hraniti sarpele intr-o incinta separata, astfel incat sa nu asocieze hranirea cu locul „acasa”.

O practica obisnuita de hranire in randul proprietarilor de serpi este de a le oferi cantitati mari de alimente la inceputul vietii lor. Ideea este de a reduce cantitatea de hrana pe masura ce cresc, rezultand o dimensiune optima. Cu toate acestea, metoda NU este buna pentru Sarpele Boa (Boa Constrictor) si nu este recomandata.

Sarpele Boa are o crestere si un metabolism mai lent decat alti serpi. Hranirea excesiva a unui Boa poate duce la probleme digestive, obezitate si regurgitare, in special la Boa argentinian si Boa coada rosie.

Sanatate

Probleme comune de sanatate la Sarpele Boa (Boa Constrictor):

  • Boala incluziilor (IBD – Inclusion Body Disease)

Desi sunt in general sanatosi si rezistenti, acesti serpi sunt susceptibili la o boala grava, Boala incluziilor (IBD), care este un retrovirus fatal asemanator cu SIDA la om (aceasta boala nu este transmisibila de la oameni la reptile sau invers). Boa Constrictor este cunoscut ca purtatori principali ai acestei boli, insa boala poate ramane latenta (fara semne clinice) timp de luni sau chiar ani.Sarpele Boa (Boa Constrictor)

Nu tineti niciodata Serpii Boa in aceeasi incinta cu alte tipuri de serpi din familia Boidae (cum sunt pitonii), deoarece riscati sa le transmiteti aceasta boala mortala. In prezent, se considera ca IBD afecteaza doar serpii din familia Boidae.

Simptomele timpurii ale acestei boli includ respiratia cu gura deschisa, secretarea de saliva multa si groasa, apetit scazut. Simptomele IBD in stadiu incipient imita pe cele ale infectiei respiratorii la reptile. Este important sa solicitati ajutorul unui medic veterinar experimentat imediat ce observati orice simptome. In etapele mai avansate ale bolii, serpii isi vor pierde controlul asupra miscarilor, capacitatii lor de a se indrepta si vor afisa un aspect contorsionat numit „sindromul stargazing”, unde par sa priveasca si sa se miste cu susul in jos.

  • Infectii respiratorii

Bolile respiratorii sunt o alta problema la care va puteti astepta. Din fericire, majoritatea bolilor respiratorii ale reptilelor sunt cauzate de un gradient de caldura inadecvat sau de practici incorecte de crestere si care pot fi usor remediate.

Daca observati ca sarpele dvs. Boa suiera in timp ce respira sau prezinta alte simptome ale unei infectii respiratorii, cum ar fi ridicarea capului pentru perioade lungi de timp, verificati temperaturile din incinta sa. Uneori caldura este suficienta pentru vindecarea infectiei respiratorii, insa cereti sfatul unui profesionist daca sarpele dvs. are o respiratie dificila, scurgeti nazale sau isi pierde pofta de mancare.

Cazurile mai avansate de pneumonie vor avea ca simptom secretia unei substante spumoase, branzoase, in regiunea gurii si a gatului. In acest caz, duceti sarpele de urgenta la veterinar.

  • Scale Rot (dermatita necrozanta) si boala cu vezicule

Acestea doua apar adesea impreuna si sunt aproape intotdeauna rezultatul unor practici de crestere sub-standard.

Principala cauza a bolii cu vezicule este cantitatea excesiva de caldura sau umiditatea necorespunzatoare, in timp ce Scale Rot este cauzata in principal de o deteriorare a sistemului imunitar. Aceste infectii pot avea o varietate de simptome, mai mult sau mai putin severe, de la hemoragii usoare la vezicule si ulceratii severe.

In cel mai rau caz, sarpele dvs. Boa va arata ca si cum ar avea arsuri chimice. Acestea pot dura cateva saptamani pentru a se vindeca complet. In cazul oricarei boli de piele, solicitati ingrijire veterinara.

ComportamentSarpele Boa (Boa Constrictor)

In functie de subspecie, serpii Boa constrictor crescuti in captivitate sunt cunoscuti pentru a fi creaturi temperate si docile.

Boa cu coada rosie (Boa constrictor imperator) este unul dintre cei mai docili, in timp ce serpii Boa importati din Mexic si America Centrala tind sa fie mai agresivi.

Atunci cand sunt manipulati si intretinuti corespunzator, serpii Boa sunt animale de companie relativ sigure. Vor musca daca se simt amenintati, iar o muscatura provenita de la un sarpe mare poate rani destul de tare (desi nu sunt veninosi).

Lasati intotdeauna sarpele Boa 24 de ore sa digere alimentele inainte de a-i manipula, astfel incat sa nu regurgiteze mancarea – sau, sa nu va muste.

O rutina stabilita de manipulare de 2-3 ori pe saptamana ar trebui sa fie suficienta pentru a ajuta la imbunatatirea dispozitiei unui Boa nervos. De cele mai multe ori, in timp, si cu o interactiune regulata, aproape orice sarpe Boa constrictor se va linisti.

Incinta Sarpelui Boa (Boa Constrictor)

Terarium sau acvariu

Principala preocupare atunci cand alegeti o incinta pentru un Boa constrictor ca animal companie este ca are un mecanism de blocare sigur. Nu este niciodata in regula sa presupuneti ca sarpele dvs. este sigur, asezand doar o greutate asupra incintei.

Multi proprietari de serpi Boa prefera incintele de sticla. Dimensiunea acesteia depinde de specia si dimensiunea sarpelui. De ex., puii au nevoie de o incinta cu lungimea de 91,5 cm si inaltimea de 38-60 cm. Majoritatea adultilor necesita o incinta de cel putin 1,82 m lungime, insa soiurile mai mici, precum Boa Hog Island pot trai fericiti si intr-o incinta de 1,20 m.

Cel mai utilizat substrat pentru incinta unui Boa constrictor este ziarul. Este ieftin, usor de inlocuit si usor disponibil. Dezavantajul este ca ziarul nu este estetic, mai ales daca doriti sa mentineti o incinta cu un aspect cat mai natural.

Optiuni mai placute de substrat din punct de vedere estetic includ aschiile de plop/pin sau puteti folosi sol (fara ingrasamant sau perlit) pentru un aspect mai natural, care absoarbe mirosul si lichidele. Substratul alcatuit din sol este o optiune buna deoarece il puteti inlocui pe sectiuni. Adaugati un strat de frunze deasupra pentru un aspect si mai autentic.

In salbaticie, serpii Boa traiesc in apropierea raurilor si lacurilor. Includerea unui vas mare de apa pentru baut, inmuiere periodica si scaldat este o idee minunata. Acesti serpi au tendinta de a defeca in bazine mari de apa, deci, indiferent de dimensiunea bolului sau vasului pe care il alegeti, asigurati-va ca va fi usor de curatat.

Crengi si ascunzatori

Serpilor Boa le place sa se ascunda. Daca nu au unde sa evadeze si sa se relaxeze, se pot stresa si se pot imbolnavi.

habitat boa

Sunt, de asemenea, arboricoli in salbaticie, si le place sa stea in copaci, infasurati in jurul ramurilor.  Le puteti face o ascunzatoare la nivelul solului format dintr-un bustean si puteti sa le amplasati o ramura usor de urcat, inclinata pe lungimea incintei.

habitat sarpe

Pentru ascunzatoare, asigurati-va ca este cel putin mai inalta decat diametrul mediu al corpului sarpelui. Ramura trebuie sa fie suficient de robusta pentru a sustine greutatea sarpelui si sa aiba unele bifurcatii pe la mijlocul acesteia.

Incalzire si iluminat

Nu necesita iluminare suplimentara, atata timp cat in incaperea in care sunt pastrati patrunde lumina naturala. Au nevoie de un gradient termic adecvat, astfel incat sa isi poata regla temperatura corporala (termoreglare).

sarpe boa

Pentru a crea un gradient de caldura, veti avea nevoie de 2-3 termometre electronice (sunt recomandate termometrele digitale cu sonde externe) pentru a monitoriza temperatura in fiecare zona a habitatului. Se recomanda o temperatura a aerului in incinta de 26,6-27,7°C, cu o temperatura nocturna de 25,5°C si un „hot spot” de 35°C (plus sau minus 5 grade).

Verificati pierderea de caldura prin capacul incintei. Este posibil sa fie nevoie sa plasati deasupra un emitator de caldura ceramic sau un bec incandescent si un reflector.

Pentru a crea un punct fierbinte ideal in incinta unui sarpe Boa, puteti alege dintre urmatoarele trei metode:

  • Amplasarea unui covoras de incalzire sub incinta sau chiar incorporate in pardoseala incintelor personalizate
  • Unitati de incalzire amplasate in incinta. Puteti cumpara un astfel de incalzitor tip „mat” (covoras) si plasati-l in interiorul incintei, avand grija sa nu acoperiti mai mult de 30% din suprafata podelei
  • Becurile cu incandescenta si infrarosu sau emitatoarele de caldura ceramice pot fi, de asemenea, utilizate pentru a asigura o zona de relaxare.

Habitat natural

Sarpele Boa (Boa Constrictor) are o arie larga de raspandire, intinzandu-se din sudul Mexicului, prin America Centrala si de Sud, pana in Argentina, precum si in insulele Antilelor Mici Dominica si St. Lucia, San Andres si in multe dintre insulele mici ale Mexicului si coasta Americii centrale/sudice.

Prefera climatul padurilor tropicale, dar pot prospera in diferite conditii, variind de la tropice la deserturile aride, in functie de specie. Sunt buni inotatori, dar prefera sa se ascunda in copaci sau gauri sapate in pamant ale mamiferelor mici, unde isi pot astepta prada.

Au fost vanati timp de multi ani pentru carnea si pielea lor, devenind populare ca animale de companie in America abia prin 1977. Sunt rasa de sarpe cel mai frecvent ucisa pentru a face produse, al doilea dupa pitonul reticulat.

Toti serpii Boa Constrictor intra sub incidenta Conventiei de la Washington (un tratat care protejeaza plantele si animalele pe cale de disparitie) si sunt supusi reglementarilor stricte daca sunt transportati la nivel international.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button