Reptile

Sarpele de porumb

Sarpele de porumb (Pantherophis guttatus) este o specie de sarpe constrictor nord-american. In fiecare an sunt crescuti in captivitate mai multi serpi de porumb decat orice alta specie de serpi de pe planeta asa ca nu este de mirare ca este una dintre speciile frecvent intalnite pe piata.

Numarul de specii si subspecii este in continua schimbare, majoritatea clasificarilor fiind facute la nivel de ADN. Sunt raspanditi de obicei in lanurile de porumb unde vaneaza rozatoare (de aici si numele sau).

Iata cateva variante comune ale sarpelui de porumb:

Mexican Corn Snake

Sarpele mexican de porumb se intalneste in vestul Mexicului si sudul Texasului. Are un cap argintiu si un aspect verzui distinct care se estompeaza in timp intr-o culoare maronie.

Keys Corn Snake (Elaphe guttata rosacea)

Numiti si Rosy Ratsnakes, acestia se intalnesc in regiuni din Florida Keys. Sunt marcati de o pigmentare neagra redusa, un model intrerupt pe abdomen si un aspect general mai palid. Pot varia ca si culoare de la argintiu la portocaliu.

Slowinski’s Corn Snake (Pantherophis slowinskii)

Numiti si Kisatchie Corn Snake, acesti serpi pot fi intalniti in vestul Louisianei si in padurile de pin din estul Texasului. Au o varietate de culori.

Candycane Corn Snake (Elaphe guttata creamsicle)

Este un sarpe crescut cu scopul obtinerii de nuante rosii sau portocalii, pe o culoare de fond alba. Unele exemplare pot dezvolta la maturitate o coloratie portocalie in jurul zonei gatului si mai multe formatiuni asemanatoare bomboanelor (“candycanes”) cu portocaliu sau galben.

Dimensiune

Dimensiunea variaza in functie de specie. Unele specii din sudul Floridei si Florida Keys ajung la 76 cm, in timp ce specii din statele inferioare ale Atlanticului mijlociu pot creste pana la 1,5-1,8 m lungime. Sunt foarte subtiri si usori, cantarind doar aproximativ 0,90 kg.

Durata de viata

Serpii de porumb tinuti ca animale de companie tind sa duca o viata mai lunga si mai fericita decat cei tinuti pentru reproducere. Recordul pentru cel mai longeviv sarpe de porumb in captivitate este de 32 de ani. Cei tinuti la Zoo traiesc peste  20 de ani.

Daca va ganditi sa achizitionati un sarpe de porumb ca animal de companie retineti ca este un angajament pe termen lung.

Aspectsarpe

Un motiv pentru care serpii de porumb sunt atat de populari este datorita diversitatii lor extreme in culori si aspect. Crescatorii vin in mod constant cu noi variatii si soiuri (morphs) de culoare.

Multi dintre serpii de porumb mari, salbatici, au culori murdare, date de un pigment numit melanina. Aspectul unui sarpe este dat de doua componente: modelul si culoarea.

Modelul sarpelui de porumb poate varia si se mosteneste genetic. Exista 5 tipuri de modele care pot fi intalnite la serpii de porumb:

Modele

  • Pestrit sau dungat – petele de pe partea dorsala a sarpelui sunt alungite si uneori imbinate. Modelul poate varia, de la un model asemanator scarii pana la o dunga perfecta si uniforma
  • Vargat – Un model nou, inca in curs de dezvoltare. Are benzi transversale clar definite, care ajung de pe partea ventrala (abdomen) pana pe spatele sarpelui
  • Zigzag – acest model a aparut in anii 1980 in Florida. Serpii cu model zigzag arata ca si cum petele patrate sau dreptunghiulare raman conectate, dar sunt impartite longitudinal si raspandite, avand aspectul unui fermoar
  • Simplu – au un abdomen simplu, lipsit de modelul de sah pe care il au majoritatea celorlalti serpi de porumb
  • Fara model – sunt relativ noi. Unii crescatori sunt de parere ca serpii fara model sunt rezultatul efectelor extreme. O specie interesanta de sarpe de porumb fara model este morful granit.

Morph-uri

Serpii de porumb au de regula un rand de 30-50 pete mari dreptunghiulare sau patrate, care se intind pe mijlocul spatelui, prima pata fiind de obicei conectata la o forma asemanatoare sulitei in partea de sus a capului sarpelui si ultima pata care sprijinindu-se pe varful cozii. Petele sunt conturate cu negru sau alta culoare inchisa, petele in sine variind de la rosu, portocaliu si maro la o combinatie a celor trei.

Culoarea de fundal a sarpelui de porumb poate fi orice nuanta de galben pana la portocaliu-rosu sau poate fi mai mult de o nuanta gri deschis pana la gri inchis, sau chiar cafenie.

Cele mai populare soiuri (morphs) care apar in mod natural:

  • Oketee Corn

Acest sarpe este in esenta „sarpele de porumb perfect”. Majoritatea au pete dorsale de culoare rosie-inchisa, inconjurate de margini negre clare.

  • Miami Phase

Multe soiuri sunt denumite dupa regiunea lor natala, la fel si acest sarpe din Miami. Are de obicei o culoare de baza gri-argintie, prafuit sau cu portocaliu. Petele lor dorsale tind mai mult spre portocaliu decat spre rosu. Sunt mai mici, masurand in medie 91-122 cm lungime.

Mutatii de culoare

In plus fata de variatiile de culoare care apar in mod natural, crescatorii au reusit sa identifice si sa evidentieze anumite trasaturi, rezultand mai multe mutatii de culoare foarte dorite. Acestea sunt:

  • Amelanism

Inseamna „fara pigment negru”, mai numindu-se si albinism. Aceasta trasatura a dus la crearea unor serpi de porumb uimitori, viu colorati, sau la o colorare complet alba.

  • Anerythrism

Un termen destul de confuz (cunoscut si sub numele de melanistic), este un alt tip de pigment care lipseste. Serpii de porumb cu acest tip de mutatie nu au pigmenti rosii si galbeni si sunt predominant alb-negru, gri sau in tonuri sepia. Uneori exista urme de galben pe gat sau barbie, dar acestea sunt de obicei cauzate de pigmentarea continuta in alimentele naturale.

  • Hypomelanism

Spre deosebire de albinism, hipomelanismul se produce atunci cand distributia pigmentului negru este redusa si poate duce la crearea unor regiuni negre care se transforma in maro-ciocolatiu, pana la disparitia completa. Practic, hipomelanismul este o reducere a pigmentului negru care mareste stralucirea culorilor subiacente ale sarpelui. Acest lucru a dus la crearea serpilor de porumb lava, sunset sau Christmas.

  • Caramel

Mutatia culorii caramel este marcata de o crestere a pigmentului galben si absenta celui rosu si portocaliu, ceea ce duce la un sarpe de culoare crem sau caramel.

  • Lavender

Culoarea acestora este destul de izbitoare, prezentand un model roz-purpuriu-gri pe un fundal alb sau gri. Unele exemplare au niste ochi rosii ciudati care par sa straluceasca, la fel ca la sarpele de porumb fantoma (ghost corn snake).

  • Piebaldism

Acest lucru se intampla atunci cand pigmentarea anormala are ca rezultat diferite dimensiuni de pete albe sau zone care inlocuiesc o parte din colorarea normala a sarpelui.

Ingrijire

Sunt potriviti ca animale de companie (in masura in care vorbim despre serpi). Sunt animale perfecte atat pentru incepatori cat si pentru herpetocultori avansati. Sunt mici si usor de intretinut.

Sunt calmi cand sunt in preajma oamenilor si in general nu vor musca cand sunt stresati. Au o dimensiune convenabila de manevrare, au spatiu, clima si cerinte alimentare care sunt usor de furnizat in captivitate. Nu prezinta un pericol pentru oameni, sunt usor de inmultit si atat de variabili genetici incat inspira mereu fascinatie si uimire.

Hrana

Hranirea sarpelui de porumb este relativ usoara. In salbaticie, serpii de porumb sunt carnivore stricte care se hranesc aproape exclusiv cu animale de prada cu sange cald, cum ar fi rozatoarele si pasarile.

O masa de dimensiuni adecvate este cea care nu este mai mare de 1,5 ori latimea corpului sarpelui. Serpii de porumb mananca soareci si sobolani mici, in general 1-2 animale  saptamanal. Le place sa vaneze si sa se hraneasca, astfel incat este mai bine sa folositi prada vie sau ucisa anterior si decongelata.

sarpele de porumb

Puii pot incepe sa manance dupa prima naparlire. Prima masa a unui pui de sarpe de 25-30 cm ar trebui sa debuteze cu un soarece roz (fara par).

Adultii cu o lungime cuprinsa intre 91-122 cm ar trebui sa consume 1-2 animale de prada de dimensiuni adecvate la fiecare 1-2 saptamani.

Pentru serpii de porumb care au intre 137 – 152 cm lungime o singura masa poate consta dintr-un soarece adult, doi soareci tineri sau un sobolan.

Oferiti doar cate un animal de prada, pe rand si nu lasati niciodata prada vie nesupravegheata in incinta sarpelui pentru mult timp. Animalele vii pot zgaria sau musca sarpele, ranindu-l sau chiar provocandu-i moartea. Dupa hranire nu deranjati sarpele aproximativ 24 de ore, oferindu-i timp pentru a digera mancarea. Manevrarea unui sarpe prea devreme sau prea brusc dupa ce a mancat il poate face sa regurgiteze masa.

Sanatate

Unele probleme comune de sanatate ale sarpelui de porumb includ:

  • Complicatii legate de naparlire

Serpii de porumb sunt printre cele mai dure specii de serpi existente. Pe langa faptul ca sunt supusi aceleiasi tulburari care pot afecta orice sarpe (acarieni, paraziti, infectii respiratorii, cum ar fi pneumonia, muscaturile de prada, etc.), serpii de porumb pot avea probleme de naparlire.

Problemele de naparlire sunt cauzate aproape intotdeauna de lipsa de umiditate in incinta sarpelui. Cand un sarpe de porumb se apropie de naparlire, ochii sai vor deveni albastri si opaci. Acesta este semnalul ca naparlirea va incepe in 4-10 zile.

Este normal in timpul naparlirii ca serpii sa sara peste mese  si sa devina mai timizi si mai retrasi. Daca sarpele este prea uscat pielea va naparli pe bucati, ducand la cresterea bacteriilor acolo unde pielea ramane blocata.

Daca sarpele dvs. de porumb are probleme cu naparlirea incercati sa inmuiati sarpele intr-un vas cu apa pana la jumatatea corpului sau timp de pana la 24 de ore. In cazuri extreme, va puteti ajuta sarpele cu o penseta. Daca pielea de pe ochi nu se desprinde intre 2 naparliri, ar trebui sa solicitati ingrijire veterinara.

  • Retentia oualor

Serpii de porumb sufera de problema legarii oualor. Acest lucru se intampla cand sarpele este incapabil sa expulzeze ouale formate in corp, rezultand un depozit de grasime numit „hips”. Este o problema serioasa si cel mai bine este sa solicitati ajutorul unui medic veterinar. Orice femela sarpe poate depune oua chiar si in absenta unui mascul. Aceste oua nu sunt insa fertile.

Comportament

Sarpele de porumb este unul dintre cei mai calmi si mai docili din lumea reptilelor. Nu sunt predispusi la muscaturi, defecari sau restrangere atunci cand sunt supusi stresului si accepta sa fie manevrati din cand in cand.

Puii pot ciupi, dar majoritatea se vor linisti dupa ce sunt manevrati usor. Fie ca aveti de-a face cu un adult sau cu un pui de sarpe de porumb, muscatura lor va extrage cel mult o picatura de sange. Cand se simt amenintati, vor incerca fie sa scape, fie sa-si scuture coada (o miscare perfectionata de sarpele cu clopotei). In ultima instanta, vor musca.

Incinta Sarpelui de porumb

Terarium sau acvariu

Un sarpe de porumb de dimensiuni medii poate trai fericit intr-un acvariu de 75l. Exceptia este atunci cand adapostiti pui de Sarpe de porumb. Puii se pot „pierde” in incintele mari, asa ca pana cresc mai mari este bine sa ii tineti intr-o incinta mai mica. In acest fel, le puteti monitoriza cu usurinta starea de sanatate.

Incinta va avea orificii pentru ventilatie. In cazul in care incinta are un capac cu plasa de sarma, verificati ca aceasta sa nu fie prea aspra. Altfel, serpii s-ar putea rani.

sarpe

Ca substrat, alegeti unul care sa fie usor de curatat si inlocuit. Un substrat bun va absorbi materia fecala si o va impiedica sa se raspandeasca, va acoperi podeaua incintei dand sarpelui tractiune atunci cand se deplaseaza si va fi atragator din punct de vedere vizual.

Puteti alege un substrat realizat din ziar, covoras special pentru reptile, aschii de aspen (plop tremurator), mulci de chiparos. Nu utilizati rasinoase, precum cedrul, pinul sau bradul, deoarece contin uleiuri toxice pentru serpi.ascunzatoare sarpe

Crengi si ascunzatori

Serpilor de porumb le place sa se ascunda. Daca nu au unde sa evadeze si sa se relaxeze, pot deveni stresati si se pot imbolnavi.

In salbaticie, acesti serpi prefera sa se ascunda prin zonele stancoase, crapaturi sau busteni cazuti sau in fermele oamenilor unde sunt atrasi de rozatoarele care mananca cereale. Totusi, puteti amplasa in incinta acestora cateva ramuri si plante, pentru decor. Asigurati-va doar ca orice ati introdus in incinta sarpelui este usor de curatat periodic. Asigurati-va si ca plantele sunt sigure pentru serpi.

Incalzire si iluminat

Nu necesita iluminare. La unele specii culoarea arata mai bine la lumina zilei. Daca doriti sa folositi un bec fluorescent pentru a spori frumusetea animalului dvs. de companie, puteti face acest lucru. Orice decideti, nu pune niciodata un bec in incinta sarpelui. Serpii tind sa se incolaceasca in jurul luminilor si se vor arde singuri.

Serpii de porumb vor avea multe beneficii de pe urma unui gradient de temperatura in incinta lor. Acest lucru le ofera capacitatea de termoreglare, ajuta la digestie si poate ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic.

Serpii de porumb prospera in acelasi interval de temperatura ca si oamenii, intre 21-31°C. Este necesar sa prevedeti un „hot spot” in incinta unde sarpele sa se poata incalzi. Utilizati un termometru pentru a va asigura ca temperatura este optima.

Umiditatea aerului

Deoarece este un sarpe care provine din sud-estul umed al SUA, are  nevoie de o umiditate de 40-60% sau mai mult.

Cele mai multe case au o umiditate relativa mai mica in comparatie cu exteriorul ceea ce poate provoca probleme de deshidratare si de naparlire. Pentru a evita aceste probleme si alte probleme de sanatate, investiti intr-un higrometru pentru a monitoriza nivelul de umiditate al incintei.

sarpele de porumb

Serpilor de porumb le place sa se stea in apa. Monitorizati timpul pe care sarpele dvs. de porumb il petrece in apa. O perioada prelungita poate fi un semn de boala, a unei temperaturi incorecte a incintei sau a unei infestari cu acarieni.

Habitat natural

Sarpele de porumb isi are originea in America de Nord fiind observat pentru prima data in colibele de porumb ale indienilor nativi americani unde serpii se hraneau cu soareci care veneau sa manance porumbul.

Sarpele de porumb are inca un rol important in natura, de a tine populatia de soareci si sobolani sub control. Sunt membri ai marii familii de serpi comuni numiti Colubridae. Sunt rude cu serpii de iarba, serpii-bici, serpii-jartiera, sarpele auriu de copac, sarpele-sobolan tigru, sarpele de lapte, sarpele cu nas lung (Rhinocheilus lecontei), sarpele de apa sudic (Nerodia fasciata), Aspida de vizuina a lui Bibron (Atractaspis bibroni), sarpele de pin, sarpele occidental cu rat de porc si multi altii.

Sarpele de porumb are dimensiuni medii si ii place sa iasa la vanatoare in amurg si seara devreme. Habitatul lor natural variaza de la campuri la paduri si pot fi adesea vazuti tarandu-se pe drumurile sudice cu putin inainte de apusul soarelui.

In ciuda faptului ca este atat de abundent in mediul natural, sarpele de porumb este crescut intens pentru a se obtine un numar suplimentar de morfuri si modele uimitoare de culoare.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button