Reptile

Sarpele de lapte (Milk snake)

Serpii de lapte (Lampropeltis triangulum) sunt o subspecie a rasei Sarpele Regal (King Snake). Legenda spune ca acesti serpi se strecurau in hambare noaptea, se infasurau in jurul picioarelor vacilor si beau laptele acestora direct din uger.  Desigur, aceasta povesteu nu este adevarata  insa numele s-a pastrat in timp.

In prezent, exista peste 50 de subspecii diferite de serpi de lapte (Milk Snake). Doar aproximativ 10-15 subspecii sunt disponibile la crescatori ca exemplare care pot fi crescute in captivitate.

Iata unele dintre cele mai populare soiuri ale Sarpelui de lapte. Aceasta este o specie neobisnuita, de obicei docila, care este perfecta pentru incepatori.

Sarpele de lapte negru – Black milk snake (Lampropeltis triangulum gaigeae)

Este cel mai mare sarpe de lapte cunoscut. Cresc pana la 1,20 – 1,82 cm. De mic, este fie rosu, negru si alb, fie galben. Culoarea sa se schimba treptat, acoperindu-se cu pigmenti intunecati pana cand devine maro negricios sau complet negru. Serpii adulti pot fi nervosi asa ca aveti grija cand ridicati unul. 

Central Plains Milksnake (Lampropeltis triangulum gentilis)

O specie mai mica, Lampropeltis triangulum gentilis creste pana la 0,60 m. Culoarea sa este de obicei rosu, negru si alb galbui. Chiar si adultii din acest soi pot sa manance soareci roz doar cand sunt complet maturi.

Eastern milksnake (Lampropeltis triangulum triangulum)

Acest sarpe este destul de comun in Statele Unite si poate creste intre 0,60 m – 1,20 m in lungime. Are o culoare gri cu maro rosiatic, cu model patat. Este usor de ingrijit si este minunat pentru incepatori.

Sarpele de lapte Honduras – Honduran Milksnake (Lampropeltis triangulum hondurensis)

Este una dintre cele mai populare subspecii ale Sarpelui de lapte. Creste intre 1,20 – 1,50 m in lungime, avand un corp gros si indesat. Este un sarpe viu colorat, cu dungi late in rosu, negru si galben portocaliu. Este o subspecie buna pentru incepatori. Poate fi insa nervos asa ca aveti grija la muscaturi.

Sarpele de lapte Louisiana – Louisiana Milksnake (Lampropeltis triangulum amaura)

Este un sarpe mai mic, de pana la 0,60 m cel mult. Este un sarpe subtire, benzile rosii fiind de aproximativ doua ori mai lat decat benzile alb-negru. Prezinta rareori benzi galbene, iar capul sau poate varia de la negru la alb, cu pete rosiatice.

Sarpele de lapte mexican – Mexican Milksnake (Lampropeltis triangulum annulata)

Adultii nu cresc mai mult de 75 cm. Au benzi stralucitoare de nuante negru si crem, precum si o nuanta distincta de rosu.

Sarpele de lapte Nelson – Nelson’s Milksnake (Lampropeltis triangulum nelsoni)

Este una dintre cele mai colorate si populare dintre subspecii. Are benzi de alb galbui care sunt flancate de benzi negre late si scurte precum si de benzi largi rosii. Vine in multe culori diferite. Serpii de lapte Nelson pot creste peste 0,90 m lungime, avand un corp subtire.

Sarpele de lapte din New Mexico – New Mexico Milksnake (Lampropeltis triangulum celaenops)

Una dintre cele mai mici soiuri de Sarpe de lapte, masoara doar 35-45 cm lungime. Este subtire si stralucitor, fiind extrem de cautat. Prezinta zone rosii largi si luminoase, cu inele negre inguste. Inelele albe au o culoare alba curata.

Pale Milksnake (Lampropeltis triangulum multistrata)

Adultii din aceasta subspecie cresc doar pana la 45-60 cm, fiind una dintre cele mai mici subspecii ale Sarpelui de lapte. Culoarea sa nu este atat de intensa ca al celorlalte subspecii, de aici si numele sau. De obicei are culoarea alb prafuit, cu mici zone portocalii. Culoarea neagra este total absenta.

Sarpele de lapte Pueblan – Pueblan Milksnake (Lampropeltis triangulum campbelli)

Mai demult o raritate, Sarpele de lapte Pueblan este acum crescut intr-o varietate de culori si este destul de popular printre herpetocultori. Creste pana la 0,91 m in lungime si este crescut in nuante de caisa, albino si mandarina.

Sarpele de lapte rosu – Red Milksnake (Lampropeltis triangulum syspila)

Unul dintre cei mai raspanditi Serpi de lapte. Prezinta o varietate de culori pe partea dorsala. Culorile variaza de la brun roscat la brun cenusiu. Pantecele are de obicei culoarea alba, cu un model in carouri negru. Capul este de cele mai multe ori rosu cu negru. Creste pana la 0,9m si este un sarpe constrictor.

Sarpele de lapte Sinaloan – Sinaloan Milksnake (Lampropeltis triangulum sinaloae)

Este crescut pe scara larg  si creste pana la 1,20 m. Pot varia foarte mult ca si culoare dar sunt in mare parte rosii. Pot avea benzi largi-rosii-portocalii separate de benzi scurte negre, iar unele exemplare pot fi intalnite in rosu-sangeriu. Are capul negru, cu o banda de culoare crem chiar in spatele ochilor. Pantecul este alb-cremos.

Stuart’s Milksnake (Lampropeltis triangulum stuarti)

Sunt puternici si viu colorati, putand ajunge la 0,9-1,2 m lungime. Inelele rosii de pe acest sarpe sunt de obicei largi, inelele alb-negru ramanand inguste.

Sarpele de lapte

Dimensiune

Deoarece exista atat de multe subspecii diferite de Sarpe de lapte (peste 50), dimensiunea poate varia mult. In  functie de specie, serpii de lapte pot creste in general intre 51 – 152 cm in lungime iar unele exemplare pot creste pana la 2,1 m.

Durata de viata

Nascuti si crescuti in captivitate serpii de lapte pot trai cel putin 12 ani asa ca trebuie sa va pregatiti sa va asumati un angajament pe termen mediu-lung. Durata exacta de viata a animalului dvs. de companie va depinde de specia, genetica si calitatea ingrijirii sale.

Aspect

Serpii de lapte sunt membri ai unui grup mare de serpi numiti in mod obisnuit „tricolori” de herpetocultori si pasionati. Termenul se refera la modelul inelat in trei culori pe care il au aproape toti serpii de lapte. Variatiile de culoare a Serpilor de lapte pot fi descrise ca inelate, inseuate sau patate, iar culorile sunt de obicei rosu si negru pe un fundal albicios spre galben.

Majoritatea celor 25 de subspecii recunoscute ale serpilor de lapte sunt asemanatoare, marcajele lor urmand tema benzilor in jurul corpului care variaza ca numar si latime. Combinatiile de baza de culoare sunt rosu/portocaliu, galben/alb si negru. Unele subspecii arata sters.

Milksnake

Cu atat de multi serpi de lapte crescuti in captivitate exista  multe mutatii de culoare.

O remarca importanta asupra combinatiilor de culori ale serpilor de lapte: serpii de lapte nu sunt veninosi, dar au evoluat pentru a utiliza capacitatea de camuflare ca mecanism de aparare imitand culorile serpilor veninosi locali astfel incat pradatorii lor sa se indeparteze.

Ingrijire

Serpii de lapte sunt un tip perfect de sarpe atat pentru incepatori, cat si pentru herpetocultori avansati. Sunt calmi, blanzi si pasnici – daca nu sunt provocati. Au cerinte simple de adapostire, in general de dimensiuni reduse, adaptabilitate la viata in captivitate, dieta usor de furnizat (pentru majoritatea speciilor).

Hrana

Serpii de lapte sunt carnivori, de obicei nepretentiosi – cu exceptia puilor mofturosi si exemplarelor capturate in salbaticie. Serpii tineri mananca prazi mici, cum ar fi greierii si ramele. Adultii prefera sa se bucure de rozatoare mici, soparle, broaste si chiar si alti serpi.

Soarecii sunt rozatoarele mici preferate atunci cand vine vorba de asigurarea unei surse de hrana usor disponibile pentru animalul dvs. de companie. Hraniti sarpele cu rozatoare de dimensiuni adecvate. Un rozator „de dimensiuni adecvate” este cel care lasa o mica umflatura in sarpe dupa ce a fost mancat.

Pe masura ce sarpele creste va trebui sa mariti dimensiunea si cantitatea de alimente oferite. Serpii de lapte nu necesita programe complicate de hranire – regularitatea este tot ceea ce au nevoie – asa ca alegeti orice zi a saptamanii care vi se potriveste cel mai bine si faceti-o zi de hranire. Serpii cu lapte sunt de obicei hraniti o data pe saptamana, cei tineri fiind hraniti mai des decat adultii.

Nu lasati o masa nemancata sa ramana in incinta sarpelui. Prada vie, daca este lasata nemancata, va poate lovi si va poate rani sarpele si in unele cazuri il poate chiar ucide. Pe de alta parte, un soarece care a fost inghetat si dezghetat, daca nu este consumat, poate fi contaminat de bacterii si va poate imbolnavi sarpele.

Serpii de lapte au in general un apetit crescut. Daca aveti de-a face cu un Sarpe de lapte incapatanat sau care pur si simplu nu mananca, faceti o vizita veterinarului.

Sanatate

Probleme comune de sanatate la Serpii de lapte:

  • Boli infectioase si paraziti – serpii de lapte se pot infesta cu acarieni de la alti serpi sau de la magazinul de animale de companie (sau crescatorul) din care provin. Infestarile cu acarieni pe serpi pot arata ca o multime de puncte albe, rosii sau negre care la o inspectie mai atenta se misca. Acarienii ies noaptea sa se hraneasca cu sangele serpilor si pot provoca stres serios la serpi si in unele cazuri moartea.
  • Putregaiul gurii – denumit si stomatita infectioasa, este o boala bacteriana care apare la serpi atunci cand gura le este ranita sau cand raman alimente sau resturi in gura, provocand o substanta branzoasa galbena care acopera gura si dintii sarpelui, in cele din urma afectand tesutul.
  • Piele uscata – serpii de lapte pot avea probleme atunci cand vine timpul naparlirii iar habitatul lor nu este suficient de umed.
  • Infectii respiratorii – Infectiile respiratorii superioare sunt de obicei cauzate de fluctuatia temperaturilor si / sau nivelurilor de umiditate ale incintei, a incintelor foarte reci si a supraaglomerarii. Sunt  frecvente la serpii stresati si pot recidiva daca nu sunt tratate corect initial. Simptomele includ suierat, tinerea capului in pozitie verticala, vor respira cu gura deschisa si vor avea secretii lichide sau cruste in jurul narilor.

Comportament

Serpii de lapte sunt, in general, extrem de docili si usor de manevrat, cu toate acestea, unii dintre adultii subspeciei pot fi  irascibili si pot musca.

Si exemplarele tinere pot musca insa se vor calma dupa cateva minute de manipulare blanda. Serpii de lapte sunt creaturi nocturne deci gestionati-i in consecinta.

Incinta Sarpelui de lapte

Terarium sau acvariu

Sarpele de lapte este o specie suficient de mica pentru a fi adapostita intr-un acvariu de sticla cu un capac robust, respirabil, prevazut cu cleme de inchidere. Nu sunt necesare mecanisme de blocare, desi pot oferi un sentiment de siguranta. Regula generala este ca incinta sa fie o data si jumatate mai mare decat lungimea sarpelui, pentru a oferi suficient spatiu pentru explorare si desfasurare.

Sarpele de lapte

Un substrat adecvat poate fi alcatuit din ziar, aschii de lemn, un amestec de roci de vermiculit si sol sau chiar nisip.   Retineti ca va trebui sa curatati si sa inlocuiti orice tip de substrat alegeti. Substratul trebuie sa aiba cam 5 cm grosime si trebuie inlocuit saptamanal sau lunar, in functie de conditii.

Vasele de apa din incinta Sarpelui de lapte sunt recomandate pentru mentinerea nivelurilor de umiditate, precum si pentru a oferi sarpelui un loc de scaldat din cand in cand. Pentru a mentine nivelurile adecvate de umiditate, puteti fie sa asezati un burete in vasul cu apa si sa reumectati dupa cum este necesar, fie generand ocazional ceata in terariu. In ambele cazuri, utilizati un higrometru si asigurati-va ca incinta este ventilata corespunzator.

Crengi si ascunzatori

Serpii de lapte necesita ascunzisuri unde pot fi singuri din cand in cand. Fara un loc unde sa se ascunda, pot deveni stresati si pot dezvolta probleme de sanatate si chiar agresivitate.

Puteti face ascunzatori din diverse obiecte insa retineti ca ascunzatorile vor trebui curatate la fel ca restul incintei.

sarpele de lapte

Habitatul natural al sarpelui de lapte este plin e copaci, ramuri, crengi, astfel, acestea ar trebui intotdeauna incluse in habitatul artificial al unui Sarpe de lapte. Este important sa alegeti ramuri suficient de solide pentru a sustine greutatea sarpelui si ca le tratati in prealabil pentru a ucide orice paraziti si bacterii care ar putea trai pe ramura.

Incalzire si iluminat

Puteti utiliza un bec incandescent de 25 – 50 de wati. Cu toate acestea, din moment ce Serpii de lapte sunt nocturni, nu necesita iluminarea cu spectru complet asa cum este cazul soparlelor si broastele testoase. Totusi, unii herpetocultori sustin ca iluminarea cu spectru complet poate adauga ani la durata de viata a unui Sarpe de lapte.

Indiferent de tipul de iluminare pe care il alegeti pentru terariul dvs. asigurati-va ca este suspendat in afara, deasupra incintei. Acelasi lucru este valabil pentru orice sursa de caldura. Serpii tind sa se invarta in jurul becurilor si a altor surse de caldura si se pot arde singuri daca nu sunt luat masuri de precautie.

Umiditatea aerului

Sarpele de lapte necesita conditii speciale de caldura si umiditate. Temperaturile ideale in timpul zilei intr-o incinta a Sarpelui de lapte sunt cuprinse intre 24 – 26,5°C, scazand cu maxim 4 grade pe timp de noapte.

In ceea ce priveste o sursa de incalzire, orice, cu exceptia rocilor fierbinti, va functiona pentru Sarpele de lapte. Construiti sistemul de incalzire astfel incat sa ofere un gradient de incalzire in incinta. Serpilor le place sa-si regleze temperatura corpului asa ca avand un capat al incintei mai cald decat celalalt, le va oferi spatiu pentru termoreglare.

In ceea ce priveste cerintele de umiditate, va trebui sa stiti de unde provine specia dvs. de Sarpe de lapte. Serpii de lapte de la capatul sudic al arealului vor necesita mai multa umiditate decat cei din nordul mai arid. Majoritatea serpilor de lapte se descurca bine cu o umiditate relativa de 40 – 70%.

Instalati un termometru si un higrometru in incinta Sarpelui de lapte pentru a asigura temperatura si umiditatea aerului corespunzatoare.

Habitat natural

Sarpele de lapte este o subspecie a rasei Sarpele Regal (King Snake). Habitatul acestora este extins, intinzandu-se din sudul Ontario spre vest, in Muntii Stancosi, apoi spre est pana la coasta Atlanticului si pana la sud, in nordul Venezuelei. De fapt, Serpii de lapte au cea mai mare arie de raspandire decat orice sarpe american si probabil decat orice alt sarpe din lume.

Sarpele King Snake a fost descris si clasificat pentru prima data in 1766. Multi Serpi de lapte sunt colectati din salbaticie, insa va recomandam sa achizitionati un exemplar de la magazinele pentru animale de companie sau de la un crescator de renume.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button