Reptile

Puteti invata reptila sa mearga in lesa?

Desi poate parea ciudat, in acest articol vom discuta daca este posibil sa va dresati reptila sa mearga in lesa, daca este sau nu o idee buna si cum sa procedati in acest sens.

Raspunsul scurt la intrebarea: „Este posibil sa va dresati reptila sa mearga in lesa?” este Da, dar cu cateva consideratii majore de retinut.

In teorie, aproape orice animal poate fi dresat intr-o anumita masura. Cu toate acestea, in cazul soparlelor este mai complicat decat ar parea.

Reptilele pot fi dresate sa mearga in lesa insa este nevoie de multa dedicare din partea proprietarului.  Ca si in cazul oricarui animal de companie, succesul este complex si depinde de specie, precum si de personalitatea individuala a animalului dvs. de companie.

Cum stiti daca soparla dvs. poate fi dresata sa mearga in lesa?

Cele mai potrivite reptile pentru dresajul in lesa sunt cele catora le place sa fie manipulate si tind sa fie mai putin agresive. Acest lucru tine oarecum si de specie dar si de temperamentul individual.

Ca toate celelalte animale, reptilele au personalitati unice iar unele sunt mai susceptibile de a fi manipulate decat altele. Unele specii, cum ar fi dragonii cu barba si gecko, tind sa fie usoare si sa se bucure de manipulare, asa ca s-ar putea descurca mai bine la dresajul in lesa. Soparlei Anolis sau cameleonului nu le plac insa manevrarea si se pot dovedi dificil de lucrat cu ei.

Prin urmare, temperamentul animalului este un factor important. Unele soparle s-ar putea sa poarte fara probleme  lesa si se vor plimba cu stapanii lor stand asezati pe umerii acestora.

Si mai este si o problema de incredere. Reptilele calme, care va lasa sa le manipulati – si chiar pare sa le placa – sunt cei mai buni candidati.

Motivul pentru care reptilele pot fi mai greu de dresat sa mearga in lesa decat alte animale ar putea avea de-a face cu motivatia, sociabilitatea si nivelul de stres.

Cum stiti daca reptila dvs. este stresata?

Simptomele unei soparle usor stresate includ agitatia si agresivitatea sau schimbarile de culoare a pielii pe care doar anumite specii le pot afisa.

De exemplu dragonii cu barba isi vor preschimba culoarea „barbii” in negru atunci cand sunt stresati sau suparati. Iguanele stresate, pe de alta parte, vor lovi cu coada. Muscatul sau o pozitie cu gura deschisa indica, de asemenea, un animal stresat si care se simte amenintat.

Dincolo de aceste semne evidente, reptilele pot prezenta, de asemenea, stres cronic. Simptomle includ schimbarea obiceiurilor alimentare/defecare, ascunderea sau petrecerea timpului mai mult intr-o anumita zona a incintei, precum si modele anormale de naparlire.

Pentru a optimiza dresajul reptilei in lesa, asigurati-va ca reptila este cat mai putin stresata. Oferiti-i un habitat corespunzator si manipulati-le in mod corespunzator.

Manipularea regulata a animalului de companie intr-o maniera neamenintatoare este importanta pentru dresajul potential cu lesa, precum si pentru socializare in general. Manipularea blanda repetitiva poate functiona pentru a imblanzi soparlele suparate, dar unele pur si simplu nu vor accepta niciodata sa fie manipulate.

Ce echipament este necesar pentru dresaj?

Se recomanda un ham pentru soparle mai degraba decat o zgarda, astfel incat orice tragere facuta de animalul de companie va distribui tensiunea si va minimiza ranirea. In plus, reptilele isi pot trage cu usurinta gatul dintr-o zgarda si pot fugi.

Cautati un ham care sa fie usor de reglat, astfel incat sa se potriveasca perfect (dar nu prea strans) in jurul corpului soparlei. Fiti atenti daca soparla dvs. are spini proeminenti dorsali – nu doriti ca acestia sa fie deteriorati de ham.

Sfaturi utile pentru dresajul reptilei

  • Incepeti dresajul cat mai de timpuriu

In mod ideal, este bine sa incepeti dresajul cat animalul este tanar. Este recomandata manipularea zilnica a animalului pentru o scurta perioada de timp, si observarea cu atentie a comportamentului pentru a determina daca animalul pare stresat. In general, stresul provine din situatiile in care o reptila simte frica si care se poate manifesta ca agresivitate.

  • Adaptati-va

Efectuati orice manipulare sau dresaj intr-o camera cu o temperatura ambientala apropiata de cea preferata de reptile. In acest timp, va puteti obisnui prietenul solzos sa poarte un ham.

  • Nu grabiti lucrurile si pastrati o atitudine pozitiva

Odata ce incepeti dresajul reptilei de a merge in lesa, nu va grabiti. Asigurati-va ca interactiunile sunt intotdeauna pozitive. Daca animalul devine dificil de manevrat sau agresiv, opriti sesiunea de dresaj – dar incercati sa incheiati intr-o nota pozitiva. O experienta negativa cu un ham sau o lesa poate decala saptamani de munca.

  • Mentineti un climat preferat de reptile

Asa cum am mentionat mai sus, majoritatea reptilelor sunt confortabile intr-un climat cald. Daca sunt in lumina fierbinte a soarelui, acestea pot deveni stresate iar temperamentul lor poate deveni agresiv sau mai activ decat atunci cand sunt intr-un mediu controlat. Prin urmare, este important sa ne asiguram ca reptilele sunt mentinute in intervalul lor mediu de temperatura optima, care poate varia de la specie la specie.

  • Oferiti recompense

Oferirea unei bucati de hrana preferata de fiecare data cand animalul este manipulat poate creste sansele ca acesta sa fie susceptibil de interactiune sociala cu proprietarul. Asigurati-va ca nu le este foarte foame, deoarece pot fi mai agresive. Viermii de exemplu sunt buni pentru reptile, in functie de specie.

  • Fiti constient de imprejurimile dvs.

Pentru unii, reptilele pot fi infricosatoare. Prin urmare, alegeti strategic cand sa iesiti la plimbare. Incercati sa minimizati stresul si tensiunea provocate reptilelor dvs., pentru a creste sansele dresajului de a merge in lesa. Evitati sa va plimbati animalul in zone aglomerate si galagioase sau in preajma parcurilor de caini, unde reptila s-ar putea teme.

O curte privata sau un spatiu in aer liber este locul ideal pentru a incepe sa va plimbati reptilele. Aici puteti exercita mai mult control asupra zgomotului si stresului potential din acest tip de mediu. Alegeti cel mai linistit moment al zilei, cu cele mai putine distrageri.

Exista beneficii ale dresajului soparlei de a merge in lesa?

Desigur. In primul rand, mersul in lesa permite reptilelor sa fie scoase in siguranta afara. A fi afara ofera reptilei lumina naturala necesara si in acelasi timp este un stimulant mental pentru animal.

Desi lumina soarelui in aer liber este cu siguranta benefica, proprietarii de animale de companie nu ar trebui sa se bazeze in intregime pe ea. Lumina naturala a soarelui ar trebui sa fie furnizata intotdeauna in tandem cu un bec UVB bun (care ar trebui schimbat la fiecare 6 luni).

 

Petrecerea timpului in aer liber cu o reptila creste, de asemenea, legatura pe care un proprietar o are cu animalul sau de companie. In plus, asigura o mai buna calitate a vietii atat pentru soparla, cat si pentru proprietar.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button