Reptile

Cum imbaiati o reptila?

Reptilele, spre deosebire de mamifere, pot absorbi apa prin piele. Pentru a ramane hidratate ele nu trebuie sa bea apa, ci pur si simplu se pot imbaia. In salbaticie, reptilele se scalda insa reptilelor tinute ca animale de companie trebuie sa li se ofere instrumentele adecvate pentru a face acest lucru. Va vom spune in continuare cum puteti sa faceti baie unei reptile, indiferent ca este un sarpe, o broscuta testoasa sau o soparla.

Modul in care un proprietar al unei reptile tinute ca animal de companie ii face baie depinde – intr-o oarecare masura-  de specie. Cu toate acestea, se aplica cateva reguli generale pentru imbaierea tuturor reptilelor, indiferent de specie.

Reguli generale privind imbaierea reptilelor

  • In primul rand, trebuie folosita doar apa. Fara niciun agent de curatare sau sapun.
  • In al doilea rand, reptilele isi fac adesea nevoile in vasele de apa dupa inmuiere, asa ca este important ca apa din aceste vase sa fie improspatata in mod regulat.
  • In al treilea rand, apa calduta, placuta la atingere, este cea mai buna. Reptilele sunt homeoterme, ceea ce inseamna ca isi adapteaza temperatura corpului la cea din jur. Apa  nu trebuie sa fie nici prea calda, nici prea rece.
  • In al patrulea rand, o inmuiere de 10 minute este suficienta pentru majoritatea reptilelor, indiferent de specie. O perioada de inmuiere mai lunga poate duce la o piele incretita, excesiv de moale, asa cum avem atunci cand stam prea mult in cada.
  • In cele din urma, apa trebuie sa fie suficient de adanca pentru a scufunda corpul reptilei. Dar nu atat de adanc incat sa o impiedice sa-si tina capul deasupra apei.

Trebuie avut grija atunci cand scaldati reptilele bolnave care sunt prea slabe pentru a-si ridica capul. Aceste animale ar trebui sa fie scaldate in apa putin adanca si monitorizate cu atentie pentru a va asigura ca nu se ineaca.

 

Soparlele au nevoie de boluri de inmuiere

In general, soparlelor, indiferent de specie, ar trebui sa li se ofere un vas de apa putin adanc, deschis, in care sa se catere si sa se inmoaie daca doresc. Majoritatea speciilor, chiar si cele desertice, se bucura de acest lucru si se vor inmuia din cand in cand.

baie soparle

Daca soparlele nu se inmoaie singure si isi naparlesc pielea, proprietarii ar trebui sa le puna intr-un vas cu apa putin adanca pentru a se inmuia. Sau le pot umezi usor cu apa, utilizand un recipient de pulverizat, de 2-3 ori pe saptamana, pentru a incuraja naparlirea.baie soparle

Dragonii cu barba  pastreaza adesea pielea in jurul degetelor de la maini si de la picioare, pe varfurile cozii si in jurul ochilor, iar inmuierea sau pulverizarea cu apa poate ajuta la desprinderea bucatilor mici de piele retinuta.

Daca pielea retinuta nu se desprinde la inmuiere repetata, proprietarii nu ar trebui sa incerce sa traga sau sa curete pielea. Smulgerea pielii poate deteriora muschiul sau osul subiacent. Este mai bine sa duceti soparla un veterinar pentru a va asigura ca pielea nu este infectata si pentru a vedea daca este necesar un tratament.

 

Oferiti broastelor testoase optiunea de a se imbaia singure

Prin definitie, testoasele terestre (tortoise) traiesc pe uscat. Multe specii de broaste testoase traiesc in mod natural in desert  si nu fac baie in mod regulat. Indiferent de tipul acestora insa, broastele testoase de companie ar trebui sa aiba un castron deschis si putin adanc cu apa in incinta in care sunt tinute, din care sa bea sau in care sa se inmoaie daca doresc.

In mod obisnuit, carapacele acestor testoase raman uscate si curate si nu trebuie periate, asa cum este cazul restului de broaste testoase (turtles).

Pastrati curata carapacea testoasei

Broastele testoase (excluzandu-le pe cele terestre mentionate mai sus) traiesc de regula in apa, asa ca au nevoie de o zona mare si adanca in incinta pentru a inota si a se scufunda, precum si de o zona pe care sa poata urca pentru a iesi din apa. Nu au nevoie de un vas separat din care sa bea sau sa se inmoaie.

turtle

Temperatura apei depinde de specia de testoase. Pentru testoasa de apa cu tample rosii, care este probabil cea mai cunoscuta dintre testoase, temperatura apei trebuie mentinuta cu ajutorul un incalzitor de apa undeva la 25,5-26,5 gr. C. Un sistem de filtrare al apei este esential, pentru indepartarea resturilor alimentare din apa. Filtrul trebuie schimbat cel putin lunar, in functie de dimensiunea incintei si de numarul de testoase adapostite in aceasta.

Multe broaste testoase de companie dezvolta un invelis lipicios verde sau maro de alge, bacterii sau ciuperci pe carapacea lor. Proprietarii o pot indeparta usor folosind o periuta de dinti moale si un sapun bland, nemedicamentos. Sau utilizati o solutie diluata de iod Lugol (amestecat cu cantitati mici de apa calda pentru a face o solutie care arata ca un ceai slab), dupa cum este necesar. Decolorarile cochiliei care nu se indeparteaza cu usurinta trebuie verificate de un medic veterinar experimentat in reptile.

 

Si serpilor le place baia

Majoritatea oamenilor nu considera ca serpii de companie au nevoie sa se scalde, totusi multor serpi le place sa se inmoaie intr-o cada mica cu apa calda.

baie serpi

Daca incintele lor sunt suficient de mari, serpilor ar trebui sa li se ofere un vas deschis cu apa in care se pot scufunda daca doresc. Daca nu, pot fi pulverizati usor cu apa, o data sau de doua ori pe saptamana. Daca naparlesc si pielea nu s-a indepartat intr-o singura bucata, inmuierea sau pulverizarea cu apa ii pot ajuta sa scape de pielea ramasa.

 

La fel ca si pentru noi oamenii, o baie este buna pentru reptile si le ofera beneficiul suplimentar al hidratarii, deoarece absorb apa prin piele. Scaldatul este esential pentru mentinerea sanatoasa a unei reptile de companie si este ceva care majoritatea reptilelor indragesc cu adevarat.

 

Cititi si: Cum sa curatati incinta unei reptile

 

Surse imagini: pixabay.com, pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button