Reptile

Pitonul reticulat

Pitonul reticulat (Python reticulatus) este o subspecie a familiei Pythonidae si nu are nicio subspecie proprie recunoscuta oficial. Exista insa cateva specii pitice precum Python reticulatus jampeanus si Python reticulatus saputrai.

Crescatorii de serpi au produs mai multe soiuri de pitoni reticulati (sau morphs), dar majoritatea acestora nu pot fi intalniti in salbaticie.

Dimensiune

Pitonii reticulati se incadreaza in categoria „serpilor uriasi” si se numara printre cele mai mari specii de pitoni din lume.

In functie de sex, de conditiile de mediu si de varietate, pitonii reticulati pot avea o lungime intre 1,8 m (masculii pitici) si 6 m (femelele).

In medie, masculii ajung la o lungime de 3-4,2m. Femelele ajung la 4,8m si pot depasi 6m in lungime. Femelele adulte pot cantari peste 250 kg sau mai mult. Pitonii reticulati cresc rapid si pot depasi 3,6 m in doar 2 ani in conditii optime de hranire.

Durata de viata

Pitonul reticulat este o specie longeviva. Pot trai intre 12-20 ani.

Aspect

Au un tipar complex de culoare si o dunga neagra care se intinde de la varful capului pana la varful cozii. Tiparele se aseamana cu o plasa, de aici si denumirea de „reticulat” care inseamna o structura rezultata din unirea unor striatii transversale.

In salbaticie, pitonii reticulati au o culoare maslinie, verde inchis, negru, alb si auriu. Exista zeci de soiuri (morphs) de piton reticulat, suficient de frumoase pentru a compensa un temperament nefast.

pitonul reticulat

Unele dintre cele mai populare soiuri (morphs) de Piton reticulat includ:

Tiger & Super Tiger

Prezinta un model redus pe corp iar in unele cazuri va prezenta o duplicare laterala a modelului sau. Ambelor variante le lipseste o parte a benzii negre care se regaseste pe capul unui Piton reticulat normal, iar petele albe de pe partile laterale sunt mari si alungite. Au o nuanta de fundal galbuie spre cafenie, cu dungi negre subtiri. Ambele variante au reputatia de a fi foarte docile.

Albino

Pitonul albinos reticulat este fara indoiala unul dintre cei mai frumosi pitoni din lume si unul dintre cei mai cautati. Exista trei variatii diferite ale pitonilor albinosi reticulati: lavanda, alb si mov. Acestor pitoni le lipseste o parte din pigmentul care le confera aspectul lor mai intunecat si murdar si au ochi rosii-roz.

pitonul reticulat

Dwarf

Pitonii pitici reticulati sunt crescuti in la fel de multe culori si variante ca si omologii lor de dimensiuni mari. Cu toate acestea, dureaza mai mult pentru a creste si sunt mai mici. Multi pitoni reticulati pitici au mai putin de 2,4 m lungime (masculii) si 3,6 m (femelele).

Ingrijire

Cel mai bine este sa lasati ingrijirea pitonilor reticulati pe mana expertilor. Desi s-au facut pasi importanti in domesticirea acestui animal, in urma cu 20 ani aproape toti pitonii reticulati au fost colectati din salbaticie si importati din Asia. Aveau reputatia de a creste mari si extrem de rai. In zilele noastre un numar mare de pitoni reticulati au fost crescuti in captivitate, devenind la fel de blanzi precum verii lor, pitonii birmanezi.

Hrana

Ca si in cazul oricarui sarpe urias, va trebui sa va asigurati o sursa permanenta de hrana inainte de a va aduce pitonul reticulat acasa. Regimul de hranire pe care il adoptati va depinde daca va veti creste sarpele sa se reproduca sau nu.

Cerintele de dieta si hranire pentru un piton reticulat sunt aceleasi cu cele ale unui piton birmanez de dimensiuni comparabile. Pitonii reticulati sunt devoratori si prefera prada vie in locul prazii ucise in prealabil sau prazii inghetate sau dezghetate. Exista totusi pericolul de ranire a sarpelui daca alegeti sa ii oferiti hrana vie.

Toti pitonii au organe speciale de detectare a caldurii (cavitati pozitionate intre nari si ochi) care pot detecta cele mai mici modificari de temperatura. Daca aveti un piton reticulat care nu vrea sa manance incalzirea mesei usor in prealabil poate fi de ajutor.

Nu incalziti niciodata prada la cuptorul cu microunde. Cuptorul cu microunde va gati carnea mai degraba decat sa o incalzeasca, iar sarpele dvs. fie nu o va manca deloc, fie se poate imbolnavi.

O practica obisnuita de hranire in randul proprietarilor de serpi este de a le oferi cantitati mari de alimente la inceputul vietii lor. Ideea este de a reduce cantitatea de hrana pe masura ce cresc, rezultand o dimensiune optima. Cu toate acestea, metoda NU este buna pentru Pitonul reticulat si nu este recomandata in primii 3 ani de viata. Pe masura ce sarpele imbatraneste veti reduce regimul de hranire deoarece cresterea sa incetineste in mod natural.

Cata hrana oferiti unui Piton reticulat – Varsta si dimensiunea conteaza

Puii de Pitoni reticulati ar trebui sa manance doar soareci mici la primele mese, inainte de a trece la soareci mai mari, de dimensiuni adulte. Dupa ce a consumat cativa soareci adulti la cateva mese puteti trece la acest regim multifunctional de hranire a pitonului reticulat:

  • pana la 1,20 m lungime: 1-2 soareci de dimensiuni adecvate, la fiecare 3-4 zile (dupa 1,20 m lungime puteti trece treptat la sobolani medii, apoi la sobolani mari)
  • de la 1,20 m pana la maturitatea sexuala (3 m la femele si 2,4 m la masculi): 1-2 animale de prada la 7 zile. Cand sarpele atinge o lungime de 1,80-2,15 m, poate fi necesar sa treceti de la sobolani la iepuri (1,4 kg), crescand dimensiunea iepurilor pe masura ce sarpele creste.
  • dupa maturitatea sexuala (aprox. 18 luni) pana la 3 ani: 1-2 iepuri sau animale de prada de dimensiune echivalenta o data pe saptamana
  • incepand cu 3 ani: 1-2 iepuri sau animale de prada la 10-14 zile, ajustand hrana in functie de aspectul general al sarpelui

Cum sa va hraniti in siguranta Pitonul reticulat

Ori de cate ori aveti de-a face cu un sarpe urias, este recomandata prudenta. Dupa ce pitonul reticulat ajunge la o lungime mai mare de 1,8 metri, va trebui sa adoptati cateva obiceiuri de hranire sigura pentru a preveni ranirea:

  • daca aveti mai multi serpi, hraniti doar cate un sarpe pe incinta odata
  • cand indepartati prada nemancata, folositi intotdeauna un carlig pentru serpi pentru a crea o bariera intre dvs. si piton

Sfaturi de hranire sigura

In plus fata de adoptarea unor obiceiuri de hranire sigure pentru a va proteja exista cateva alte precautii pe care ar trebui sa le luati pentru a va proteja sarpele:

  • Hranirea pitonului cu hrana ucisa in prealabil este intotdeauna cea mai buna alegere deoarece prada vie poate reprezenta un risc de ranire, chiar si pentru serpii uriasi.
  • Serpilor mari le place sa manance pasari. Nu conteaza ce fel, daca pasarea este moarta, cruda, vie sau intreaga. Chiar daca nu veti auzi niciodata sarpele plangandu-se, este recomandat este sa pastrati puiul / pasarea ca ultima solutie. Puiul este adesea folosit pentru ingrasarea pitonului reticulat care nu doreste sa manance sau pentru a pune greutate suplimentara inainte de reproducere.

Sanatate

Probleme comune de sanatate la Pitonul reticulat:

  • Paraziti

La fel ca in cazul oricarui tip de sarpe, parazitii interni si externi pot fi o problema. In timp ce parazitii interni sunt rar intalniti la serpii nascuti si crescuti in captivitate, parazitii externi, cum ar fi acarienii, pot pune probleme in special prin transmiterea bolilor de la serpii infectati la alti serpi.

Din fericire, acarienii de sarpe nu traiesc pe alte animale sau oameni, insa se pot agata de hainele si pielea persoanelor care au manipulat un sarpe infectat si pot fi transmise serpilor neinfectati in acest fel. Spalati intotdeauna bine mainile si bratele dupa ce ati manipulat un sarpe si schimbati-va hainele.

  • Infectii respiratorii

Bolile respiratorii sunt o alta problema la care va puteti astepta. Din fericire, majoritatea bolilor respiratorii ale reptilelor sunt cauzate de un gradient de caldura inadecvat.

Un sarpe care sufera de o boala respiratorie isi va tine capul vertical pentru a respira. Cazurile mai avansate de pneumonie vor avea ca simptom secretia unei substante spumoase, branzoase, in regiunea gurii si a gatului. Daca vedeti aceasta secretie spumoasa contactati medicul veterinar.

In multe cazuri, daca infectia respiratorie a sarpelui este detectata timpuriu, tratamentul poate fi la fel de simplu precum reglarea gradientului de caldura in incinta sa. Unii serpi pot avea nevoie de tratament cu antibiotice de la medicul veterinar.

  • Boala incluziilor (IBD – Inclusion Body Disease)

Boala incluziilor (IBD) este un retrovirus fatal asemanator cu SIDA la om (aceasta boala nu este transmisibila de la oameni la reptile sau invers). Boa Constrictor si Pitonii sunt cunoscuti ca purtatori principali ai acestei boli insa boala poate ramane latenta (fara semne clinice) timp de luni sau chiar ani. Pitonii afectati pot muri in cateva zile de la expunere sau pot trai cu boala luni sau ani de zile.

Expunerea este de obicei cauzata atunci cand serpii infectati impart incinte cu serpi neinfectati, fie in timpul coabitarii, fie in timpul reproducerii.

Nu tineti niciodata Pitonii in aceeasi incinta cu alte tipuri de serpi din familia Boidae (cum este sarpele Boa), deoarece riscati sa le transmiteti aceasta boala mortala.

  • Pushing

Aceasta reprezinta o problema de comportament tipica pentru pitonii reticulati si care poate duce la probleme mai grave de sanatate, lasata netratata. Pitonii reticulati pot impinge cu capul incinta in care sunt amplasati, comportament care poate semnaliza o incinta prea fierbinte, umeda, sau poate ca sarpele se simte doar expus.

Oricum ar fi, prea multa impingere poate face ca fata sarpelui sa se umfle sau, in caz mai rau, poate provoca leziuni permanente pe fata, gura si cap, sau alte probleme, cum ar fi putregaiul guii sau abcese. Daca se intampla acest lucru, trebuie sa evaluati de ce sarpele impinge. Asigurati-va ca temperatura este corecta. Pitonii reticulari tind sa impinga atunci cand se simt inconfortabil.pitonul reticulat

Comportament

Se spune ca pitonii reticulati sunt unii dintre cei mai inteligenti serpi existenti, dar exista o varietate atat de mare si specia este atat de larg raspandita incat este dificil sa generalizam.

Datorita inteligentei lor s-a raportat ca unii pitoni reticulati detin un anumit grad de recunoastere si receptivitate fata de proprietarii lor. Cu toate acestea pot fi predispusi la muscaturi, mai ales atunci cand sunt manipulati, asa ca trebuie sa aveti intotdeauna grija – chiar si dupa ce simtiti ca ati ajuns sa va „cunoasteti” sarpele.

Pitonul reticulat este un sarpe mare, dar are o dimensiune care ii permite miscarea. Unii proprietari de pitoni reticulati permit serpilor lor uriasi sa se plimbe liber prin casele lor, in timp ce altii se rezuma doar la o incapere. Nu este recomandat sa le permiteti sa aiba acces liber intr-o casa in care exista copii sau animale insa chiar si adultii cu experienta pot fi raniti.

Incinta Pitonului reticulat

Terarium sau acvariu

Cea mai importanta achizitie pe care o veti face pentru pitonul dvs. reticulat este o incinta adecvata. Aceasta trebuie sa fie special conceputa pentru a gazdui serpi uriasi si trebuie sa aiba un mecanism de blocare solid pentru a preveni evadarea.

Exemplarele tinere pot trai confortabil intr-o incinta de 38-75 l inainte de a se muta in incinta lor permanenta. Incinta unui piton reticulat adult ar trebui sa fie de o data si jumatate lungimea sarpelui. Pentru toti pitonii reticulati, cu exceptia celor foarte mari, este suficienta o incinta de 1,82-2,50 m lungime.  Pitonii reticulati cresc rapid initial, dar dupa cativa ani cresterea lor va incetini iar apoi se va opri cu totul.

Ca substrat, alegeti unul care sa fie usor de curatat si inlocuit. Puteti alege un substrat realizat din ziar, aschii de plop, mulci de chiparos, carton ondulat, chiar si un covoras special pentru serpi.

In ceea ce priveste decoratiunile, optati pentru ceva simplu si usor de curatat.

Crengi si ascunzatori

Pitonii reticulati sunt serpi uriasi si vor distruge orice decoratiuni fragile sau plante vii pe care le includeti in incintele lor.

Un lucru important pentru un piton este o ascunzatoare sigura, care poate fi facuta din bucati mari de lemn, busteni scobiti sau orice obiect care ii confera sarpelui un pic de intimitate din cand in cand. Asigurati-va ca ascunzatoarea este suficient de mare pentru ca sarpele sa incapa in aceasta. Pitonii reticulati care se simt expusi si vulnerabili vor deveni stresati, vor incepe sa-si impinga capul in incinta si pot contracta cu usurinta boli datorate unui sistem imunitar stresat sau care sunt rezultatul auto-ranirii.

Incalzire

Serpii sunt ectotermi, adica isi autoregleaza temperatura corpului pe baza surselor externe de caldura. Pentru temperatura incintei sarpelui dvs., va trebui sa oferiti gradiente de caldura, astfel incat sarpele sa isi poata regla temperatura.

Incinta ar trebui sa aiba cel putin un punct fierbinte care atinge o temperatura de 31-33,3°C, cu o temperatura a aerului in timpul zilei intre 26,6- 31°C. Este crucial sa utilizati mai multe termometre digitale in toata incinta, unul pentru „punctul fierbinte”, unul pentru aer si unul pentru sectiunea mai rece a incintei.

O buna practica este sa setati alarme pentru termometrele electronice care sa se declanseze daca temperaturile scad (sau cresc), astfel puteti fi siguri ca mentineti temperaturile adecvate.

Noaptea puteti permite scaderea temperaturii la 26,5-29°C, atata timp cat este disponibila o zona de incalzire pentru sarpe.

Surse de caldura

Exista multe tipuri diferite de sisteme de incalzire pentru incinte de serpi:

  • Pig blankets – placute de incalzire inchise in plastic rigid. Acestea emit caldura ridicata la suprafata pe o zona intinsa si sunt controlate prin termostate. Pot fi comandate special numai prin intermediul magazinelor specializate si sunt fara indoiala cea mai buna alegere pentru reptilele mari
  • Incalzitoarele de camera si incalzitoarele de spatiu – sunt ideale daca aveti o colectie mare de serpi sau o camera intreaga dedicata sarpelui dvs. Este important sa nu asezati incalzitorul prea aproape de incinta si sa nu lasati incinta sa se supraincalzeasca
  • Covorasele si benzile de incalzire sunt un mod simplu mod de a incalzi incinta sarpelui, asigurati-va doar ca le-ati conectat la termostate si sonde de temperatura
  • Becurile cu incandescenta si infrarosu/incalzitoare ceramice – Ca si in cazul oricarei alte surse de caldura, folositi intotdeauna termostate pentru reglare si acoperiti becul cu o protectie in incinta pentru a impiedica sarpele sa se apropie prea mult de caldura

Nu folositi pietre electrice de incalzit pentru pitonul reticulat, deoarece serpilor le place sa le infasoare in jurul lor si isi vor arde pielea.

Apa

Amplasati un vas cu apa potabila curata in incinta sarpelui. Acestor serpi le place sa inoate, si vor face acest lucru daca li se da ocazia. Alegeti un vas suficient de greu incat sa nu poata fi rasturnat cu usurinta. Verificati apa zilnic si reimprospatati-o.

Habitat natural

Pitonul reticulat este originar din Thailanda, dar poate fi intalnit in toata Asia.

Pitonii reticulati traiesc in toata peninsula malaysiana, Asia de sud-est, in insulele Filipine si Indonezia. Le place sa-si faca casele in padurile tropicale, in paduri si pajisti iar in trecut se gaseau in mod obisnuit chiar si in cele mai aglomerate parti din Bangkok. Pitonii reticulati erau cunoscuti pentru consumul de pasari, pisici, caini, gaini, oi, porci si alte animale domestice. Au existat cazuri rare de pitoni care au intrat in colibele satenilor si au mancat copii mici dar acestea sunt cazuri foarte rare si izolate.

Sunt inotatori excelenti, ajungand sa colonizeze mici insule din Filipine si Indonezia. Inainte de 1990 era aproape nemaiauzit ca cineva sa pastreze sau chiar sa isi doreasca pitoni reticulati ca animale de companie. Astazi, datorita multor generatii reproduse in captivitate, pitonii reticulati sunt unii dintre cei mai populari serpi.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button