Reptile

Pitonul regal (Pitonul-bila)

Pitonul regal sau Pitonul-bila (Python regius) nu are in prezent subspecii recunoscute, insa poate fi intalnit de la o regiune la alta intr-o varietate de culori si modele. Crescatorii au produs de asemenea alte soiuri (morphs), insa cele mai multe dintre acestea nu se gasesc in mod natural in salbaticie. Mai este numit si Pitonul-bila, datorita pozitiei defensive pe care o adopta cand este speriat, incolacindu-se in jurul propriului cap pentru a si-l proteja de atacuri.

Dimensiune

Pitonul regal sunt serpi neveninosi, destul de scurti (fata de alti pitoni), musculosi, cu corp greu. Lungimea medie a adultilor este intre 1,2-1,5 m, si cantaresc doar 1,40-2,30 kg.

Durata de viata

Daca va ganditi la un Piton regal-animal de companie, este important sa stiti ca acesti serpi au o durata de viata lunga. Traiesc in medie 20-30 ani.

Aspect

Cele mai populare soiuri (morphs) de culoare ale Pitonului regal includ:

Pitonul regal albinos

Acest soi (morph) nu are pigmentul responsabil pentru negru si maro, ceea ce duce la un sarpe galben cu alb, cu ochi rosii. Este posibila si crearea de pitoni albinosi culoarea caramel sau lavanda, pentru variatii de culoare si mai mari.

piton regal albinos

Ocazional, un Piton regal albinos poate avea solzi negri aleatori sau pete de culoare normala. Acestia se numesc albinosi paradoxali.

piton albinos

Un exemplu de morph albinos este si Pitonul snow ball (bulgare de zapada).

piton regal albinos mov

Hypomelanistic (Ghost) Ball Pythons

Este foarte linistit, fiecare exemplar avand o anumita culoare sau nuanta (portocaliu, galben sau verde).

Axanthic Ball Pythons

Acesti pitoni nu au pigmentul galben numit xantina si sunt de obicei negri, albi si gri. Unele exemplare au nuante maro, argintii sau gri inchis.

Piebald Ball Pythons

Termenul „piedbald” este folosit pentru a descrie petele de alb si negru, sau alb cu alte culori. Este un termen care este folosit pentru a descrie caii alb-negru, utilizat si in lumea reptilelor. Acesti pitoni sunt cu adevarat unici in lumea reptilelor.

Piton Piebald

Nicio alta reptila nu poate obtine albul pur al acestui piton alaturi de culoarea normala a corpului. Acestia prezinta sectiuni de alb pur care pot acoperi orice, de la un mic procent din abdomenul sarpelui pana la 95% din sarpe, unde doar capul si gatul sunt in mod normal colorate. Chiar si coloratiile normale sunt dispuse in alte moduri (duale), desfasurate de-a lungul ambelor parti ale corpului sarpelui.

Clown Ball Pythons

Acesti pitoni au marcaje frumoase pe cap, culoarea intunecata a fundalului fuzionand intr-o banda vertebrala care parcurge toata lungimea sarpelui. Are o nuanta galben aurie si are un aspect foarte distinctiv.

Alte soiuri (morphs) includ dungi, benzi, Mojave, banana… Prin urmare, cel mai bine este sa cumparati un sarpe direct de la un crescator de renume.

Ingrijire

Datorita dimensiunilor relativ mici si naturii docile, Pitonul regal este una dintre cele mai bune specii de sarpe pentru incepatori si intermediari. Ingrijirea acestuia nu este la fel de solicitanta ca a altor rase de serpi. Majoritatea detinatorilor vor avea putine probleme in asigurarea unui mediu adecvat in captivitate.

Hrana

Exemplarele capturate in salbaticie au au reputatia de a refuza alimentele. Cei crescuti in captivitate si puii au de obicei un apetit sanatos si vor adopta un program regulat de hranire. Cu toate acestea, este ceva obisnuit ca pitonii regali sa mai sara peste cate o masa. Cu exceptia cazului in care sarpele este bolnav, sarirea peste o masa timp de 1-2 saptamani nu este de obicei o preocupare.

pitonul regal

Crescatorii vand, de obicei, pui de pitoni care au deja stabilita o dieta, pe sobolani sau soareci. Acesti pitoni au gusturi deosebite cand vine vorba de mancare. Multi pitoni regali se vor fixa pe un singur tip de hrana, adica vor recunoaste un singur tip de animal ca hrana. Alti pitoni regali vor comuta intre diferite tipuri de hrana, insa exista multi pitoni care vor manca toata viata doar soareci, sau doar sobolani. Cel mai bine este sa intrebati crescatorul de la care cumparati sarpele dvs. care este sursa lor de hrana stabilita.

Cata hrana oferiti unui Piton regal

Hraniti sarpele doar cu alimente de dimensiuni adecvate (care lasa o usoara umflatura in sarpe). De exemplu, puii eclozati pot manca soricei. Nu ar trebui sa fie hraniti cu soareci roz decat daca sunt neobisnuit de mici. Numarul de soareci de care veti avea nevoie pentru a va hrani pitonul regal  depinde de marimea sarpelui.

Pitonii cu lungimi intre 61-91,4 cm pot fi hraniti cu 2 soareci. Pitonii regali intre 91,4 – 121,9 cm ar trebui sa consume soareci mai mari sau sobolani. Indiferent de caz, oferiti doar cate un animal de prada, pe rand. Oferiti urmatorul animal doar dupa ce primul a fost mancat.

Cum sa va hraniti in siguranta Pitonul regal

Hranirea pitonului cu hrana ucisa in prealabil este intotdeauna cea mai buna alegere, deoarece prada vie poate reprezenta un risc de ranire, chiar si pentru serpii uriasi.

pitonul regalCand oferiti/indepartati prada nemancata, folositi intotdeauna un carlig pentru serpi pentru a crea o bariera intre dvs. si piton. Daca utilizati soareci inghetati pentru a va hrani pitonul regal, dezghetati-i mai intai sub apa calda sau in exterior, la soare. Pitonii regali au organe de detectare a caldurii pe varful „nasului” lor, reactionand la caldura, miscare si miros. Deci, o rozatoare calda, chiar daca este ucisa in prealabil, va avea mai mare succes de hranire decat o rozatoare rece.

Frecventa de hranire poate varia, de la 1 data/saptamana la 1 data/2 saptamani. Inainte de a va hrani pitonul regal, asigurati-va ca acesta nu este in perioada de naparlire. Majoritatea pitonilor regali nu vor manca in aceasta perioada.

Dupa hranire, nu deranjati pitonul regal aproximativ 24 de ore, oferindu-i timp pentru a digera mancarea. Manipularea unui sarpe prea devreme sau prea brusc dupa ce a mancat, il poate face sa regurgiteze masa. Daca va hraniti sarpele intr-un recipient separat decat incinta sa obisnuita, este in regula sa il puneti usor in incinta sa obisnuita dupa hranire – cuvantul cheie fiind aici usor.

Sanatate

Detinerea unui piton regal sanatos incepe cu selectarea inca de la inceput a unui sarpe sanatos. Chiar daca ati ales un sarpe sanatos crescut in captivitate, i-ati oferit un mediu optim si ati avut grija de el, pot aparea din cand in cand probleme care pot necesita ingrijire veterinara.

Probleme comune de sanatate la Pitonul regal:

  • Boli infectioase si paraziti

Putregaiul gurii sau stomatita infectioasa sunt boli ocazionale la pitonii regali si poate aparea atunci cand resturile sau mancarea se blocheaza in gura, daca gura sarpele s-a ranit sau daca acesta loveste in incinta.

Simptomele timpurii ale putregaiului gurii includ pete rosii pe gingiile sarpelui, salivatie excesiva si prezenta unei substante galbui branzoase in gura sarpelui. Pitonii regali care sufera e putregaiul gurii pot, de asemenea, sa refuze mancarea, deoarece mancatul este dureros. Solicitati ingrijire veterinara.

Atat parazitii interni, cat si cei externi sunt o preocupare atunci cand vine vorba de detinerea unui sarpe de companie. Pitonii regali vor avea aproape intotdeauna paraziti interni (viermi carlig, tenie, oxiuri). Majoritatea parazitilor si a oualor sunt microscopice si nu pot fi vazute cu ochiul liber. Ori de cate ori le testati, efectuati intotdeauna doua teste in diferite ocazii.pitonul-bila

Parazitii externi, cum ar fi capusele, erau mult mai frecvente la pitonii regali, dar in zilele noastre nu reprezinta o mare problema. Capusele pot fi indepartate cu usurinta cu pensete. Acarienii, pe de alta parte, raman un parazit comun al serpilor.

Acarienii pentru serpi sunt exact ca puricii pentru caini si pisici. Acestia se ascund adesea in canelurile dintre solzii sarpelui, pe partea inferioara a falcilor unui piton regal, precum si in alte locuri confortabile, cum ar fi ochii si colturile gurii.

Pitonii regali cu infestari acute cu acarieni vor sta in vasele lor de apa, in incercarea de a ineca acarienii. Pentru a scapa de o infestare cu acarieni, va trebui sa-i eliminati de pe piton si din incinta acestuia.

Tineti cont de micile pete albe, rosii sau negre care se misca pe sarpe. Acestia sunt acarieni, care se reproduc intr-un ritm alarmant. Daca sunt lasati sa se inmulteasca necontrolat, acarienii pot face un piton regal mare sa nu mai manance, iar unul mic sa moara de anemie severa. Daca nu puteti scapa sarpele de acarieni cu produse comerciale dezvoltate special pentru indepartarea acarienilor, cautati ingrijire veterinara. Acarienii nu sunt contagiosi pentru oameni sau alte animale non-reptile.

  • Infectii respiratorii

Infectiile respiratorii superioare si pneumonia sunt mai susceptibile sa apara atunci cand un sarpe este stresat. Pitonii regali pot deveni stresati din mai multe motive diferite, cum ar fi faptul ca nu au suficienta apa curata, sunt manipulati prea des, nu au o ascunzatoare, incinta este murdara, acarieni etc.

Cea mai frecventa cauza a infectiilor respiratorii la pitonii regali este o temperatura prea scazuta a incintei sau o temperatura necorespunzatoare. Majoritatea infectiilor respiratorii la reptile sunt detectate atunci cand sarpele incepe sa aiba o respiratie suieratoare.

Simptomele mai severe ca pitonul regal sufera de o infectie respiratorie includ faptul ca sarpele isi tine capul vertical, respira cu gura deschisa, emite sunete si suieraturi in timpul respiratiei, expulzeaza mucus din gura.

  • Complicatii legate de naparlire

Problemele legate de o naparlire dificila sau „dysecdysis” este observata des la serpi. Un sarpe normal naparleste pe masura ce creste, schimbandu-si vechea haina. Daca au temperatura si umiditate optima, precum si zone adecvate de care se pot freca, va ajuta la prevenirea acestor probleme.

Serpii naparlesc in intregime, inclusiv pe pleoape, care sunt fixe la serpi. Inainte de a naparli, membrana transparenta care acopera in mod normal  ochii sarpelui devine mata si bine vizibila. Daca aceasta membrana nu se desprinde la naparlire, trebuie sa cereti ajutor veterinar.

  • Muscaturi cauzate de prada

Muscaturile provocate de hrana vie sunt intotdeauna o preocupare pentru serpi. Din acest motiv, este recomandat sa oferiti sarpelui animale de prada ucise in prealabil. Pitonii regali pot fi raniti de soareci si sobolani, despre care se stie ca provoaca daune la scara, rozand chiar coada serpilor, uneori pana la os.

Comportament

Pitonii regali sunt destul de docili si le place sa fie manipulati intr-o anumita masura (putin), cel mult cateva minute pe zi. Daca tocmai v-ati adus pitonul regal acasa, dati-i cel putin o saptamana pentru a se adapta noului sau mediu si inainte de a-l manipula.

Manipularea excesiva a unui piton regal il va stresa si il va face sa nu mai manance. Pitonii regali nu suporta ca cineva sa le atinga sau sa le mangaie capul, asa ca rezistati imboldului.

Incinta Pitonului regal

Terarium sau acvariu

Daca alegeti sau nu sa utilizati un terariu de sticla sau cu mai multa sau mai putina izolatie, depinde de temperatura camerei  in care intentionati sa va adapostiti pitonul regal. Terariile deschise si ecranate nu sunt o alegere buna decat daca locuiti intr-un climat cald si umed.

Un terariu de 113,6 l cu dimensiunea 91,4 x 30,5 x 45,7 cm este suficient de mare pentru a adaposti un piton regal adult pentru intreaga sa viata. Aceste dimensiuni se vor schimba daca intentionati sa adapostiti mai multi pitoni regali sau daca doriti sa creati un anumit ambient al incintei (ramuri de copaci, ascunzatori, etc.).

Ca substrat, alegeti unul care sa fie usor de curatat si inlocuit. Cea mai simpla optiune este hartia – un substrat ieftin si usor de inlocuit. Aschiile de lemn de aspen (plop tremurator) este un alt substrat comun.

incinta piton regal

Ascunzatorile sunt extrem de importante pentru ca serpii sa se simta in siguranta si sa prospere, in special pentru pitonii regali. Acestia adora ascunzatorile stramte si ascunse. Nu alegeti o ascunzatoare cu modele complexe, va trebui sa o curatati periodic.

Vasul cu apa trebuie sa fie suficient de greu pentru a nu fi rasturnat. Vasele cu apa nu trebuie sa fie prea mari pentru ca sarpele sa se scufunde, dar ar trebui sa fie suficient de mari pentru cantitati adecvate de apa.

Daca plecati in vacanta, lasati doua vase cu apa in incinta pitonului – unul mai mare decat cealalt – pentru a va asigura ca sarpele ramane hidratat cat timp sunteti plecat. Pitonii regali sunt inotatori excelenti si se pot scufunda in vasele lor de apa din cand in cand. Cu toate acestea, inmuierea prelungita poate semnala o infestare cu acarieni sau o temperatura inconfortabila a incintei.

Intrucat sunt originari din savane si pajisti, pitonii regali nu urca prea mult in copaci. Asta nu inseamna ca un piton regal nu se va bucura de o ramura de lemn frumoasa in habitatul sau. De asemenea, puteti folosi plante vii pentru a decora terariul pitonului, trebuie doar sa fiti constienti ca, pe masura ce sarpele creste, va distruge orice plante vii si va trebui sa treceti la plante artificiale.

Incalzire si iluminat

Incalzirea corecta este urmatorul considerent important atunci cand configurati incinta pitonului regal. Pitonii regali trebuie pastrati calzi, nu fierbinti, pentru a digera corect alimentele si pentru a evita infectiile respiratorii.

Toti serpii au o zona de temperatura optima preferata. Un incalzitor amplasat sub incinta, conectat la un termostat, este o optiune buna. Nu utilizati pietre de incalzit, deoarece serpii se pot arde. Veti dori o sursa de caldura care sa incalzeasca intreaga incinta, aerul si toate, nu doar un singur loc, desi este bine sa existe un punct mai fierbinte.

Incalzitoare ceramice sunt o alta optiune pentru incalzirea incintei pitonului. Multe termostate vin cu sonde de caldura, deci, daca utilizati acest tip de termostat, asigurati-va ca amplasati sondele langa sursa de caldura, precum si langa punctul fierbinte.

Urmariti pitonul regal. Daca este intotdeauna in vasul cu apa, dar nu are acarieni, incinta este prea fierbinte. Daca sarpele dvs. isi petrece tot timpul pe partea calda a incintei, este posibil ca aceasta sa fie prea rece. Asigurati-va ca sarpele are putina caldura si noaptea, dar nu utilizati lumini puternice pe timpul noptii.

piton regal

Culorile pitonilor regali arata mai bine in iluminatul cu spectru complet, dar nu este necesar pentru sanatatea sarpelui. Pentru pitonii regali este benefic un ciclu regulat de lumina/noapte de 12 ore. Deci, atata timp cat camera in care gazduiti pitonul are iluminare naturala, ar trebui sa fie totul in regula. Nu amplasati incinta pitonului in lumina directa a soarelui, deoarece poate influenta temperatura habitatului.

Umiditatea aerului

Pitonii regali provin dintr-o zona cu umiditate naturala ridicata care ar trebui repodusa in habitatul lor. Un nivel de umiditate cuprins intre 50% – 60% este perfect pentru acestia. Cumparati un higrometru pentru a urmari nivelul de umiditate si pentru face ajustari. Un indiciu ca incinta este prea uscata este daca sarpele dvs. se afla in etapa de naparlire, insa are probleme cu schimbarea pielii. Este posibil sa fie nevoie sa cresteti umiditatea daca se intampla acest lucru.

Habitat natural

Pitonii regali sunt originari din Africa de Vest si Centrala, unde temperaturile sunt in medie de 30°C. Este interesant de observat ca populatia de pitoni regali nu se extinde in emisfera sudica de sub ecuator. Habitatul natural al pitonului sunt pajistile si savanele, desi se gasesc ocazional in paduri unde traiesc in movile de termite sau in vizuinele rozatoarelor.

Tarile africane precum Ghana, Togo si Benin sunt cei mai mari exportatori de pitoni regali, transportand mii de serpi in fiecare an.

Pitonul regal are o istorie oarecum regala, deoarece a fost venerat in mod deosebit de poporul Igobo din Nigeria, unde conducatorii purtau aceste animalele ca bijuterii – de aici denumirea de „piton regal”.

Inainte de anii 1990, pitonii regali erau considerati extrem de problematici si greu de pastrat in viata. Acest lucru se datoreaza faptului ca aproape toti pitonii regali importati erau adulti care rareori se acomodau noilor medii. Dar amatorii si herpetocultorii pasionati si-au perfectionat cunostintele indeajuns incat sa poata reproduce cu succes pitonul regal in captivitate. Astazi, exista mai mult de 100 de morph-uri (soiuri) diferite de culoare sau aspect ale pitonului regal, multi dintre acestea fiind crescuti in mod curent.

 

Cititi si despre:

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button