Reptile

Sarpele-jartiera (Thamnophis)

Sarpele-jartiera (Thamnophis) se gaseste din abundenta in salbaticie, in special in jurul corpurilor de apa cum sunt lacurile si cursurile de apa din Canada, SUA, Mexic si America Centrala, insa aceste animale salbatice nu trebuie tinute ca animale de companie. Acesti serpi sunt ilegal de luat din habitatele lor naturale in majoritatea zonelor.

Sarpele-jartiera (Thamnophis)

Serpii-jartiera salbatici tind sa fie mai agresivi si sa aiba mai multe probleme medicale decat serpii crescuti in captivitate.

Dimensiune

Puii au o lungime incepand de la 15-20 cm. Sepii adulti nu cresc mai mult de 0,60-0,90 m lungime (masculii sunt de obicei mai scurti decat femelele) cu o circumferinta de doar cativa centimetri.sarpe jartiera

Acesti serpi relativ mici sunt perfecti pentru ca copiii sa-i poata manevra, cat timp cat sunt supravegheati de adulti.

Durata de viata

Cand sunt hraniti, ingrijiti corespunzator si manevrati des, acesti serpi sunt docili si prietenosi, putand trai pana la 10 ani in captivitate.

Aspect

Exista aproximativ 75 de specii recunoscute de serpi-jartiera care variaza in model (cu pete, cu dungi, pestriti) si culoare, de la rosu la maro pana la portocaliu, galben, negru, verde si albastru.

Incinta unui sarpe-jartiera

Serpii adulti pot fi adapostiti in acvarii de 110-190 l (in functie de marimea lor) bine inchise, deoarece sunt cunoscuti pentru abilitatile lor de evadare.

Necesita un vas de apa putin adanc, suficient de mare, in care sa se inmoaie pentru a ramane hidratat. Are nevoie de un incalzitor, o ascunzatoare din lemn sau plastic si cateva pietre mari de care se poate freca si care sa il ajute la naparlire.

Folositi un substrat usor de inlocuit si de curatat. Puteti utiliza hartie de ziar, prosop de hartie, etc. Indiferent ce utilizati, asigurati un substrat in care sarpele sa se poata ingropa si ascunde, care sa fie digerabil daca este consumat si care sa nu duca la obstructia tractului gastrointestinal (GI) (nisip, sol, alte particule). Curatati si inlocuiti substratul zilnic. Incinta trebuie curatata complet saptamanal. Asigurati zilnic apa proaspata.

sarpele jartiera

Incintele necesita un graient de temperatura, cu capatul cald mentinut la 26,5°C si capatul rece la o temperatura nu mai mica de 21°C . Utilizati cate un termometru la fiecare capat al incintei pentru a monitoriza temperatura.

Ca sursa de caldura puteti utiliza becuri de caldura ceramice, fie becuri cu vapori de mercur (care furnizeaza atat caldura, cat si lumina ultravioleta [UV]). In timp ce furnizarea de lumina ultravioleta serpilor ca animale de companie este controversata (deoarece lumina UV este necesara pentru a produce vitamina D, care permite absorbtia calciului din alimente, iar serpii mananca prada intreaga, inclusiv oasele bogate in calciu ale prazii), studiile au aratat ca serpii captivi sunt mai sanatosi atunci cand beneficiaza de lumina UV.

Capatul cald al incintei ar trebui sa aiba un loc de relaxare lae 32°C cu un bec cu lumina UV care imita soarele. Luminile trebuie tinute aprinse timp de 10-12 ore pe zi si stinse noaptea. In functie de temperaturile de mediu sezoniere, poate fi necesara o caldura suplimentara pentru a mentine temperaturile adecvate ale incintei, atat pe timp de zi, cat si noaptea.

Hranire

Sarpele-jartiera (Thamnophis) are o dieta variata care contine viermi, amfibieni, pesti, oua, melci si rozatoare. In timp ce serpii-jartiera tinuti in captivitate pot fi hraniti predominant cu rozatoare inghetate, le puteti oferi ocazional si rame, pesti proaspeti intregi sau broaste.

sarpe

Serpii imaturi, in crestere sau femelele gestante trebuie hraniti la fiecare 4-5 zile. Nu oferiti niciodata prada vie, deoarece poate musca si rani sarpele.

Sanatate

Sarpele-jartiera (Thamnophis) hranit si adapostit in mod corespunzator este  rezistent, nefiind susceptibil a dezvolta probleme medicale.

Multi serpi poarta paraziti gastro-intestinali care pot fi identificati in analiza microscopica a probelor proaspete de scaun si trebuie tratati cu medicamente in consecinta.

Multi dintre acesti paraziti, impreuna cu bacteriile Salmonella prezente in mod obisnuit in tractul gastrointestinal al serpilor, sunt transmisibile oamenilor; astfel, oricine manevreaza serpi sau orice obiecte din incinta sarpelui ar trebui sa se spele bine pe maini.

Serpii hraniti cu cantitati excesive de peste inghetat-dezghetat sau prada de rozatoare imature pot dezvolta dezechilibre nutritionale. Cei care sunt adapostiti in incinte foarte mici si carora nu li se permite sa iasa la miscare pot deveni supraponderali.sarpe jartiera

O temperatura prea scazuta in incinta sarpelui poate duce la aparitia infectiilor cauzate de functionarea necorespunzatoare a sistemului imunitar si de digestie slaba. Ventilatia slaba a incintei si excesul de umiditate dezvolta in mod obisnuit infectii ale pielii si ale cailor respiratorii care necesita de obicei ingrijire veterinara.

Pe de alta parte, serpii-jartiera tinuti in conditii excesiv de calde si uscate, fara apa adecvata pentru inmuiere, pot deveni deshidratati si pot dezvolta probleme de naparlire, precum retentia unor bucati de piele (inclusiv a celei care acopera ochii sarpelui).

Orice fel de simptome observati la Sarpele-jartiera (Thamnophis), este recomandat sa fie examinat de un medic veterinar pentru a determina daca este necesar un tratament. Verificati starea de sanatate a sarpelui atunci cand il achizitionati, pentru a va asigura ca sarpele dvs. se va bucura de o viata lunga.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button