Reptile

Ingrijirea serpilor ca animale de companie

Alunecosi si secretosi: cele doua cuvinte care descriu cel mai bine serpii. Insa stiati ca, desi pot fi si astfel, serpii sunt cunoscuti ca fiind unele dintre cele mai calde si carismatice animale de companie?

Ingrijire

Avand nevoie doar de spatiu moderat pentru a se simti confortabil, sarpele este unul dintre cele mai curate, mai pasnice si usor de ingrijit animale de companie. Pentru incepatori, o specie potrivita este Pitonul, fiind mai bland, fara cerinte complicate de ingrijire, iar dimensiunea sa nu este foarte mare.

Ingrijirea unui sarpe nu este atat de provocatoare pe cat ati crede. Daca ii puneti la dispozitie mancare, un mediu cald si ceva pe care sa se incolaceasca, sarpele dvs. va iubi noua sa casa.

Deoarece depind de soare pentru a-si incalzi organismul, in perioadele racoroase serpii intra intr-o stare asemanatoare cu hibernarea (in engleza termenul corect e brumation). Organismul lor are nevoie de foarte putina energie in astfel de momente, bataile inimii se reduc si respiratia devine mai lenta. Aceasta perioada poate dura intre cateva saptamani si pana la 8 luni. Chiar daca in terariul sarpelui nu este frig, acesta este un proces natural care poate aparea.

Terariu

Cand alegeti un terariu, luati in considerare dimensiunea sarpelui dvs. adult. Pregatiti un substrat alcatuit din ziare, scoarta, frunze uscate, carton ondulat. Deoarece serpilor le place sa se ascunda si sa se incolaceasca, in fiecare colt al terariului ati putea amenaja un culcus, sa puneti ramuri, crengi si pietre.ingrijirea serpilor

Spre deosebire de majoritatea reptilelor, este posibil ca pitonii sa nu beneficieze neaparat de luminile UVB pentru a ajuta la sinteza nutrientilor, mai ales daca habitatul lor este situat intr-o zona cu lumina solara naturala si umbra redusa. Unele rase insa tind sa se incalzeasca si tolaneasca pe tot parcursul anului. In functie de specia detinuta, veti decide la momentul oportun daca veti avea nevoie de iluminat suplimentar in habitatul lor.

Mentineti o temperatura de 32-35° C. incalziti doar o treime din incinta, astfel incat sarpele dvs. sa se poata racori daca doreste. Puteti afla de la magazinul pentru animale detalii despre optiunile de incalzire potrivite si modul de setare a unui termostat. Dezinfectati terariul cel putin o data pe saptamana (puteti utiliza inalbitor de uz casnic diluat in proportie de 1:10 cu apa si clatiti temeinic) si curatati-l dupa cum este necesar. Spalati-va intotdeauna pe maini inainte si dupa manipulare.

Hranirea

Serpii sunt carnivori (majoritatea), adica mananca doar carne. Exista si unii serpi insectivori. In general, sarpele dvs. va iubi o dieta variata, care cuprinde soareci, sobolani si pasari. In multe tari, este ilegal ca serpii sa fie hraniti cu animale vii, prada necesitand sa fie ucisa in prealabil. Sau, puteti procura animale congelate si sa le decongelati inaintea hranirii sarpelui.

Nu va faceti griji daca uneori mancarea va ramane neatinsa. Serpii au un metabolism lent si nu au nevoie de multa hrana. De fapt, se stie ca serpii lasa uneori mancarea neatinsa luni intregi. Iar daca e in perioada de hibernare (brumation), putem vorbi de ani de zile!

Sanatate

Atata timp cat animalul dvs. de companie are un habitat curat, acces la apa proaspata si este hranit cu o dieta adecvata care contine toate vitaminele si nutrientii necesari, probabilitatea ca sarpele dvs. sa se imbolnaveasca sau sa contracteze o boala este scazuta. Totusi, este important sa cunoasteti semnele de avertizare ca sarpele dvs. ar putea fi bolnav. Este indicat sa faceti un control anual la veterinar.

ingrijirea serpilor ca aimale domestice

Stresul poate fi des intalnit la pitonii domestici din cauza conditiilor lor de viata anormale. Letargia, miscarile sacadate si pierderea poftei de mancare sunt toate simptome ale unui sarpe stresat. Pentru a reduce stresul, pastrati habitatul sarpelui cat mai natural posibil, oferind ascunzisuri si nivelurile potrivite de lumina si caldura.

In mod normal, serpii sunt susceptibili la o serie de boli. Simptomele includ: maxilar umflat, pete decolorate, vezicule, arsuri sau abcese, ochi tulburi sau umflati.

Daca observati simptome sau modificari semnificative de comportament la sarpe, nu ezitati sa va adresati veterinarului pentru a oferi animalul dvs. de companie tratamentul de care are nevoie.

Sfaturi privind siguranta animalului

Serpii pot avea obiceiuri ciudate din cauza stresului. Un lucru interesant pe care serpii tind sa il faca atunci cand ajung in habitatul lor este sa se infasoare in vasul lor de apa si sa refuze sa se miste. Este in regula sa va lasati asa sarpele timp de o saptamana, dar apoi va trebui sa il scoateti din vasul cu apa, astfel incat sa fie obligati sa se familiarizeze cu noua lor casa.

Unii serpi pot avea stomac sensibil, mai ales atunci cand sunt stresati. Lasati-i in pace cel putin 5 zile dupa ce s-au bucurat de o masa copioasa. Daca sunt manipulati imediat dupa ce au mancat, s-ar putea sa se agite sau sa-si regurgiteze mancarea.

Verificati lunar functionarea lampii de incalzire.

ingrijirea serpilor

Necesar

Habitat

  • Terariu
  • Substrat
  • Lampa de incalzire
  • Termostat
  • Lampa UVB
  • Vas de apa
  • Ramuri
  • Stanci
  • Ascunzatori

Hrana

  • Soareci, sobolani, pasari

Transport

  • Sac de panza
  • Cutie/recipient ventilat

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button