Sanatate felina

Ataxia (pierderea echilibrului) la pisici

Ce este ataxia la pisici? Ataxia este cuvantul folosit pentru a descrie o pierdere a coordonarii si echilibrului care afecteaza capul, membrele si / sau trunchiul pisicii. Ataxia este cauzata de scaderea functiei senzoriale a sistemului nervos care la randul sau poate fi cauzata de o gama larga de boli.

Exista trei tipuri principale de ataxie la pisici:

 • Vestibulara – Sistemul vestibular, situat in urechea interna si trunchiul cerebral, mentine echilibrul si perceptia de „sus si jos”. Ataxia vestibulara duce de obicei la inclinarea capului, inclinarea, caderea si rostogolirea pisicii, deoarece pisicile afectate nu se pot orienta. Pisicile cu ataxie vestibulara centrala, adica la care trunchiul cerebral este afectat, sunt adesea extrem de somnolente, ca si cum ar fi sedate.
 • Senzoriala (spinala sau poprioceptiva) – Ataxia senzoriala este cauzata de obicei de leziuni ale maduvei spinarii, in special de compresia maduvei spinarii. Acest lucru face ca pisica sa nu stie unde sunt picioarele in spatiu, ceea ce poate provoca lovirea degetelor de la picioare, incrucisarea picioarelor etc.
 • Cerebeloasa – Cerebelul este partea creierului care ajuta la controlul miscarii motorii fine si a fortei motorii. Ataxia cerebeloasa are ca rezultat miscarea necoordonata a membrelor, trunchiului si capului. Pisicile cu ataxie cerebeloasa au in general o pozitie deschisa si pasi mari, exagerati. Pot prezenta tremuraturi ale capului si/sau corpului si leganarea trunchiului.

Simptome

O pisica ataxica poate arata ca si cum ar fi beata, cu un mers clatinat, leganat si somnolenta crescuta. Poate avea simptome mai subtile, cum ar fi o inclinare usoara a capului sau o curbare a degetelor de la picioare in timpul mersului.

Pisicile care sufera de ataxie pot avea  o miscare anormala a ochilor numita nistagmus, care este cauzata de o problema care sta la baza sistemului nervos central.

Pisicile care devin brusc ataxice se rostogolesc sau cad adesea intr-o parte si au greata semnificativa din cauza sentimentului de instabilitate. Pisicile cu ataxie cronica s-au adaptat in general in timp  si sunt mai putin susceptibile de a avea greata.

Cauze

Exista o lista lunga de cauze posibile ale ataxiei, in functie de tipul ataxiei – vestibulara, senzoriala sau cerebeloasa. Uneori cauza nu poate fi determinata  chiar si cu analize extinse insa este foarte important sa excludeti cat mai multe cauze posibile astfel incat medicul veterinar sa poata crea un plan de tratament.

Cauzele ataxiei vestibulare la pisici includ:

 • Infectie, in special peritonita infectioasa felina (FIP) sau infectie fungica
 • Cauze inflamatorii / mediate imun
 • Toxicitate
 • Infectie a urechii medii sau interne
 • Metabolism
 • Cancer, polip sau tumoare
 • Trauma
 • Boala vestibulara idiopatica (cauza necunoscuta)

Cauzele ataxiei senzoriale la pisici:

 • Degenerarea (distrugerea) maduvei spinarii si a nervilor in timp
 • Pierderea fluxului de sange intr-o zona a maduvei spinarii din cauza unui eveniment asemanator unui accident vascular cerebral sau a unui vas de sange care sangereaza si care determina o acumulare de sange pentru a comprima maduva spinarii.
 • Malformatii congenitale care cauzeaza deformarea coloanei vertebrale sau a vertebrelor.
 • Compresia / lezarea maduvei spinarii cauzata de o tumoare, o infectie (abces) sau trauma, care poate duce la umflare si sangerare in canalul spinal.

Cauzele ataxiei cerebeloase la pisici:

 • Degenerarea (distrugerea) tesuturilor cerebeloase
 • Inflamatie, adesea din cauze necunoscute
 • Deficitul de tiamina a fost o cauza frecventa a ataxiei, pana la introducerea hranei comerciale moderne, echilibrate pentru pisici. Cu toate acestea, pe masura ce mai multe pisici sunt hranite cu diete necomerciale fara supraveghere veterinara, deficitul de tiamina creste din nou.
 • Modificari structurale, cum ar fi subdezvoltarea sau malformatia cerebelului, cel mai adesea observate atunci cand pisica mama a fost infectata cu virusul panleucopeniei in timp ce pisoiul se forma in utero (hipoplazie cerebeloasa).
 • Tumoare pe creier
 • Infectie sau inflamatie la nivelul creierului
 • Toxicitatea metronidazolului cauzata de administrarea in doze mari a acestui antibiotic

Cauze diverse ale ataxiei la pisici

 • Anemie (numar scazut de globule rosii)
 • Probleme cu oxigenarea creierului, asociate cu boli cardiace sau respiratorii
 • Tulburari electrolitice
 • Hipoglicemie (scaderea zaharului din sange)

Diagnosticare

Daca observati semne de ataxie la pisica dvs. este important sa va duceti imediat pisica la medicul veterinar. Acesta va face un istoric medical amanuntit si apoi va examina fizic animalul, pentru a evalua anomaliile neurologice (sistemului nervos).

Odata ce tipul de ataxie (senzoriala, vestibulara sau cerebeloasa) este identificat  sunt probabil necesare teste suplimentare, cum ar fi analize de sange, o analiza de urina, radiografii si imagistica avansata pentru a determina cauza.

Tratament

Tratamentul depinde de cauza ataxiei. De exemplu, daca se determina ca ataxia la pisici a fost cauzata de o infectie, se pot prescrie antibiotice specifice.

Ataxia idiopatica sau ataxia fara o cauza cunoscuta va fi tratata cu ingrijire de sustinere, cum ar fi medicamente anti-greata iar pisica va trebui tinuta intr-un mediu sigur, protejat, in care nu se poate rani in timp ce prezinta simptome. Hranirea asistata si lichidele administrate intravenos pot fi necesare daca pisica dvs. nu este capabila sa manance sau sa bea.

Unele tipuri de ataxie nu pot fi vindecate iar ingrijirea de sustinere poate fi recomandata pentru a mentine calitatea vietii.

Pe de alta parte, ataxia idiopatica se poate rezolva de la sine si nu mai reapare niciodata.

Pisicile care au fost afectate inca de la nastere ar putea sa nu aiba nevoie de niciun tratament deoarece s-au dezvoltat cu lipsa de coordonare si echilibru. Cu toate acestea, mediile lor ar trebui sa fie sigure astfel incat sa nu poata cadea de la inaltime sau sa se raneasca.

 

Ataxia la pisici – Intrebari frecvente

– Cat tine ataxia la pisici?

Durata ataxiei la pisici depinde de cauza. Daca este cauzata de ceva tratabil, poate dura doar cateva zile pana cand tratamentul incepe sa functioneze (de exemplu, o infectie a urechii interne). Daca o pisica se naste cu hipoplazie cerebeloasa care cauzeaza ataxie, aceasta va fi o afectiune pe toata durata vietii.

Ataxia idiopatica se poate ameliora in cateva zile. Monitorizarea atenta este vitala pentru a va asigura ca starea de sanatate a pisicii dvs. se imbunatateste si nu se inrautateste.

– Poate fi vindecata ataxia la pisici?

Vindecarea ataxiei tine din nou de cauza. Daca ataxia este secundara unei infectii, toxicitate sau unei tumori, poate fi vindecabila. Ataxia idiopatica poate trece de la sine. Unele tipuri de ataxie nu pot fi tratate. Odata ce medicul veterinar a identificat cauza ataxiei pisicii dvs., ar trebui sa va poata oferi mai multe informatii despre perspectiva lor.

– Cum este diagnosticata ataxia la pisici?

Ataxia este diagnosticata printr-un examen fizic si neurologic amanuntit de catre medicul veterinar.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button