Sanatate felina

Deficitul de taurina la pisici

In acest articol vom discuta cateva aspecte legate de deficitul de taurina la pisici, ce simptome poate prezenta, cum se poate diagnostica si ce solutii de tratament exista.

Aminoacizii sunt blocuri pentru proteine, esentiale pentru buna functionare a majoritatii sistemelor corpului. Ele sunt esentiale pentru viata, fiind peste 20 de tipuri de aminoacizi prezenti in organism. Aminoacizii esentiali sau indispensabili sunt un grup de aminoacizi care nu pot fi sintetizati in organism si, prin urmare, trebuie sa fie absorbiti prin dieta. Taurina este unul dintre aceste tipuri de aminoacizi si s-a descoperit ca joaca un rol esential in dieta pisicilor. Lipsa acestui aminoacid are repercusiuni grave asupra sanatatii, cum ar fi orbirea si cariile dentare, printre altele. Din acest motiv, toate alimentele pentru pisici sunt suplimentate cu taurina pentru a evita deficienta nutritionala, astfel incat afectiunea este rara in ceea ce priveste lipsa nutritionala.

Cu toate acestea, unele pisici pot avea deficienta de taurina in legatura cu o anumita boala si pot necesita adaugarea de taurina in dieta lor. Sau pot fi hraniti cu o dieta gatita acasa, inclusiv diete vegetariene sau cu carne fiarta, ceea ce ii poate expune si la un risc mai mare de deficienta de taurina.

Taurina este distribuita in intregul corp, cu o concentratie mare in anumite tesuturi, inclusiv in muschii peretelui inimii, in retina ochiului si creier. Functia exacta a taurinei in aceste tesuturi ramane evaziva. Dar este bine cunoscut faptul ca deficitul de taurina poate duce la orbire si insuficienta cardiaca din cauza maririi inimii (cardiomiopatie dilatata).  Cu un inlocuitor cu taurina, aceasta afectiune este de obicei complet sau cel putin partial reversibila.

Simptome si tipuri

Nu exista simptome legate in mod specific de deficitul de taurina. Cu toate acestea, deoarece deficitul de taurina provoaca cardiomiopatie dilatativa, simptomele sunt de obicei legate de aceasta din urma boala.

Cauze

  • Dietele cu deficit de taurina pot rezulta din alimentatia pe baza de preparate in casa care sunt sarace in alimente bogate in taurina
  • Pisica nu mananca suficient pentru a primi cantitatea necesara de taurina

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit al sanatatii pisicii dvs. Inclusiv un istoric de fundal al simptomelor si tipul de dieta pe care pisica dvs. o consuma in mod regulat. Apoi medicul veterinar va examina fizic complet pisica.

Analizele de laborator de rutina vor include o hemoleucograma completa (CBC), un profil biochimic si o analiza de urina. Rezultatele acestor teste sunt de obicei normale, cu exceptia cazului in care este prezenta si o alta boala sau afectiune. Analizele de laborator vor evalua nivelul de taurina din sange. Nivelurile scazute vor fi confirmarea unei deficienţe.

Daca este prezenta o boala de inima, vor fi facute radiografii toracice, electrocardiograma (ECG) si alte teste pentru diagnosticarea si evaluarea severitatii bolii. Deoarece retina ochiului are o concentratie ridicata de taurina, afectarea retinei este o constatare comuna la pisicile cu taurina scazuta cronic. Prin urmare, medicul veterinar va efectua si o examinare detaliata a ochilor pentru a vedea daca exista vreo leziune a retinei.

Tratament

Suplimentarea cu taurina este tratamentul de electie pentru pisicile care sufera de deficienta de taurina. La unele pisici, suplimentarea cu taurina pe viata este de obicei necesara pentru a preveni deficienta recurenta de taurina.

Acest lucru va depinde de severitatea deficientei si de capacitatea pisicii de a mentine nivelurile de taurina pe masura ce este ingerata. La unele pisici, suplimentarea cu taurina poate fi intrerupta dupa rezolvarea simptomelor.

Recuperare si stil de viata

In timpul tratamentului, este necesara o buna ingrijire la domiciliu. Administrati medicamentele in doza si frecventa prescrise pentru a evita agravarea simptomelor. In caz de boli de inima, pisica va avea nevoie de odihna adecvata intr-un mediu fara stres, ferit de traficul casnic.

Examinarile de rutina sunt de obicei necesare pentru a monitoriza raspunsul la tratament. Si pentru a va asigura ca nivelul de taurina este mentinut de catre organism. La majoritatea animalelor se observa o imbunatatire dramatica. Totusi, unele animale nu raspund bine la suplimentarea cu taurina.

 

Cititi si despre Hipertiroidie la pisici

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button