PisiciSanatate felina

Semne de durere sau boala la pisici

Oricat de bine v-ati cunoaste pisica, poate fi dificil sa observati ca ceva ii provoaca disconfort sau durere intrucat pisicile sunt experte in a masca durerea sau boala. Ascunderea vulnerabilitatii este un instinct natural folosit pentru a se putea feri de pradatori.

In plus, pisicile sunt creaturi foarte independente si izolate din fire si nu au o gama larga de expresii sociale si semnale de comunicat atunci cand sufera iar acest lucru inseamna ca semnalele pot fi subtile si usor de ratat. Insa cu cat va dati seama mai devreme ca ceva nu este in regula, cu atat puteti obtine mai repede un diagnostic veterinar cu privire la cauza durerii si cel mai bun mod de a o trata.

Iata cateva simptome la care orice proprietar de pisica ar trebui sa fie atent:

 

Schimbari comportamentale

Modificarile comportamentale sunt semnale cheie ale durerii la pisici. Dvs. cunoasteti cel mai bine obiceiurile de zi cu zi ale pisicii dvs. si cu cat sunteti mai atent la comportamentul normal al acesteia, cu atat ar trebui sa va fie mai usor sa va dati seama cand aceasta poate suferi. De exemplu, poate incepe sa doarma in locuri intunecate sau neobisnuite sau chiar sa dispara undeva unde sa nu doreasca sa fie deranjata.

Acest lucru se datoreaza faptului ca in salbaticie pisicile tind sa se ascunda atunci cand sufera sau nu se simt bine evitand sa arate pradatorilor ca sunt vulnerabile.

Miscari anormale

Daca pisica dvs. normala, sanatoasa si agila si-a pierdut din vigoare, incepe sa-si tina capul intr-o pozitie neobisnuita, schioapata sau prezinta miscari lente  este probabil ca ceva ii cauzeaza disconfort. Isi poate pune labutele la ochi sau urechi, daca sunt dureroase; posturile neobisnuite ale corpului, cum ar fi urechile aplatizate sau spatele incovoiat ar putea fi de asemenea indicatori ai durerii.

Spalat excesiv

Cu totii stim ca pisicile au tendinta de a fi foarte dichisite si se spala singure frecvent. Dar acest obicei, repetat excesiv, ar putea insemna ca pisica are o problema a pielii, ar putea ascunde o taietura sau o rana. Ingrijirea excesiva poate fi de asemenea un simptom al durerii in alta parte.

Daca pisica dvs. incepe brusc sa-si piarda interesul pentru obiceiurile ei obisnuite de ingrijire si incepe sa para neingrijita, este posibil sa nu se simta bine. Daca aveti o pisica mai in varsta, incapacitatea de a se intoarce si a-si curata blana de pe spate poate fi un semn ca pisica sufera de afectiuni articulare dureroase.

Modificari ale apetitului

Urmariti modificarile semnificative ale obiceiurilor alimentare, a cantitatii de apa sau mancare consumata.

Daca pierderea poftei de mancare nu este un semn bun, atunci nici o crestere brusca a poftei de mancare nu este buna, mai ales pentru pisicile mai in varsta. Apetitul crescut nu trebuie ignorat nici in cazul pisicilor mai tinere.

Mancatul intr-o maniera ciudata, cu reticenta, ca si cum gura ei ar fi foarte sensibila, poate fi un semn al unei dureri de dinti sau dureri gingivale. Orice modificare semnificativa a greutatii sau a obiceiurilor alimentare trebuie mentionata medicului veterinar.

Vocalizari

Comunicarea vocala a pisicii dvs. se poate modifica, atat in ceea ce priveste tipul de zgomote pe care le face, cat si cand le face. Poate sa miaune mult mai putin sau mai frecvent decat in mod normal, posibil intr-un ton diferit, sau sa geama, posibil ca raspuns la anumite miscari.

Dar nu va lasati pacalit, daca mai si toarce. Pisicile pot toarce chiar si atunci cand sufera, intrucat torsul poate avea unele proprietari de vindecare sau poate fi o modalitate de auto-calmare atunci cand pisicile se simt cel mai vulnerabile.

Probleme cu mersul la toaleta/de digestie

O aversiune brusca fata de utilizarea tavitei cu nisip/litierei ar putea indica faptul ca pisica dvs. evita locul pe care a ajuns sa-l asocieze cu o urinare/defecare dureroasa, posibil din cauza unei infectii a tractului urinar sau a unei probleme cu burtica.

Urina colorata in mod ciudat sau cu miros ciudat, scaunele foarte tari sau diareea pot fi semne ca ceva nu este in regula, contribuind la o experienta dureroasa pentru pisica.

Agresivitate

O pisica fericita in mod normal dar care incepe sa tremure, sa zgarie sau sa muste atunci cand este mangaiata, poate reactiona la durerea resimtita atunci cand o atingeti. O leziune a urechii, a unui picior sau a spatelui vor fi mai dureroase daca mangaierea obisnuita atinge locul gresit, iar raspunsul natural al pisicii este sa fie defensiva.

Viata sociala

Orice schimbare a interactiunii sociale de zi cu zi a pisicii  cu dvs. necesita investigatii suplimentare. Poate ca nu vrea sa se aseze in poala, nu mai vine sa va intampine cand intrati sau nu vrea sa iasa afara, chiar daca este un explorator inrait. Toate acestea ar putea fi semne ca nu se simte bine sau  care simte un anumit disconfort.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button