PisiciSanatate felina

Virusul Imunodeficientei Feline (FIV) la pisici: ce trebuie sa stiti

Virusul Imunodeficientei Feline (FIV) este considerat ca fiind echivalent cu virusului HIV intalnit la oameni. Altfel spus, este SIDA pisicilor iar un numar de aprox. 1-5% dintre pisici sunt infectate cu acest virus. Prin urmare, ce este Virusul Imunodeficientei Feline (FIV) si ce inseamna pentru o pisica infectata cu acest virus? Va vom spune tot ce trebuie sa stiti – de la simptome, la stadii, tratament si ingrijire.

Ce este Virusul Imunodeficientei Feline (FIV)?

Virusul imunodeficientei feline (FIV) este un virus intalnit la pisicile domestice si care ataca sistemul imunitar, scazand capacitatea organismului de a se apara impotriva virusurilor, parazitilor sau bacteriilor. FIV duce la o susceptibilitate crescuta la infectii si alte boli.

Este SIDA pisicilor identica cu FIV la pisici?

Virusul Imunodeficientei Feline (FIV) este virusul care provoaca boala. Aceasta poate progresa in sindromul imunodeficientei dobandite la feline (SIDA), de obicei la cativa ani dupa infectia initiala.

Cum dobandesc pisicile FIV?

Cel mai comun mod de raspandire FIV printre pisici este prin muscatura. Saliva unei pisici FIV pozitive contine virusul astfel incat se poate raspandi la o alta pisica printr-o rana cauzata prin muscatura. Poate fi transmisa si prin saliva si zgarieturi.

Pisicile cel mai frecvent infectate sunt de obicei masculi agresivi, carora li se permite sa se plimbe liber. Acestia sunt de obicei mai agresivi, mai teritoriali si sunt mai predispusi la zgarieturi si muscaturi.

O alta modalitate prin care FIV se poate raspandi este de la o pisica mama la pisoii ei, desi este foarte rar. Acest lucru se poate intampla fie in timpul sarcinii, al nasterii sau al alaptarii.

Nu este inca pe deplin clar daca virusul se transmite pe cale sexuala. Insa au fost evidentiate in sperma motanilor particule virale in mici cantitati. Femelele seropozitive gestante vor transmite puilor o imunitate pasiva, care se pastreaza pana la aprox. 4 luni. Testarea pentru FIV nu are rost sa se faca mai repede de aceasta varsta.

Este FIV contagios pentru alte pisici?

Riscul de transmitere intre pisicile de casa este scazut. Dar se poate raspandi prin muscatura asa ca pisicile FIV pozitive trebuie separate astfel incat sa nu poata infecta alte animale. Pisicile care nu au FIV vor ramane protejate daca le tineti in casa.

Desi riscul de transmitere prin contact social este scazut, nu este imposibil. In mod ideal, pisicile infectate ar trebui tinute separate de pisicile neinfectate pentru a elimina riscul de transmitere. Daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa stiti totusi ca transmiterea este mai putin probabila intre pisicile dintr-un mediu stabil (in care pisicile nu le lupta, nu au fost introduse noi pisici, etc.).

Care sunt simptomele Virusul Imunodeficientei Feline (FIV) la pisici?

Deoarece FIV afecteaza sistemul imunitar al unei pisici, simptomele vor aparea numai dupa ce pisica a contractat o infectie secundara.

Iata cateva simptome ca FIV ar putea fi o problema de baza:

  • Febra
  • Letargie
  • Marirea ganglionilor limfatici
  • Salivatie
  • Pierdere in greutate
  • Abcese
  • Scaderea apetitului
  • Diaree
  • Avorturi, nasterea de pui morti
  • Infectii cronice sau recurente (respiratorii, ale pielii, vezicii urinare, a ochilor)
  • Conjunctivita si uveita
  • Slabiciune
  • Convulsii
  • Schimbari de comportament
  • Limfom sau leucemie

Care sunt etapele FIV la pisici?

Exista cateva etape diferite ale FIV la pisici. Iata la ce sa va asteptati in fiecare etapa:

  • Faza acuta

Faza acuta apare dupa infectia initiala. Unele pisici vor experimenta letargie, febra sau marirea ganglionilor limfatici. Aceasta etapa dureaza una pana la 3 luni.

  • Infectie latenta

Perioada de infectie latenta nu are simptome si poate dura de la cateva luni pana la cativa ani. Multe pisici nu vor progresa dincolo de aceasta etapa.

  • Sindromul de imunodeficienta dobandita la pisici (SIDA pisicilor)

Daca o pisica ajunge in aceasta faza a infectiei, ea devine imunocompromisa si este susceptibila la boli secundare. Acest lucru apare de obicei la cativa ani dupa infectia initiala. Simptomele SIDA la feline sunt cele care sunt legate de infectii secundare.

  • Faza terminala

Odata ce o pisica ajunge in faza terminala, sansele de viata sunt de aproximativ 2-3 luni. in acest timp, este de asteptat ca pisica sa aiba infectii severe, cancer, boli neurologice, boli mediate imun etc.

Imunodeficienta felina (FIV) este tratabila?

Din pacate, nu exista un remediu pentru FIV la pisici dar exista optiuni de tratament care pot ajuta pisica dvs. sa duca o viata mai buna. Terapia va tine sub control replicarea virala si evitarea agravarii infectiilor secundare.

Cum se trateaza Imunodeficienta felina (FIV) la pisici?

Tratamentul FIV la pisici include tratarea si prevenirea infectiilor sau bolilor secundare. Medicamentele imunosupresoare si steroizii trebuie evitate. Tratamentele terapeutice variaza in functie de simptomatilogie, si de faza in care se afla pisica la inceperea acestuia.

S-a demonstrat ca unele medicamente antivirale ajuta pisicile FIV pozitive cu convulsii sau stomatita (inflamatia gurii). Insa nu s-a demonstrat ca acestea ar prelungi durata de viata a pisicii sau ar reduce rata sau severitatea infectiei.

Puteti sa va mentineti pisica FIV pozitiva intr-o stare relativ buna, astfel:

  • Efectuand controale parazitare de rutina
  • Oferind pisicii o alimentatie completa si echilibrata
  • Efectuand vizite regulate (la 6 luni) la medicul veterinar pentru examene de rutina si analize de sange

Evitati dietele cu alimente crude (raw), deoarece acestea pot provoca boli la animalele cu sistemul imunitar compromis.

Pisicile mor din cauza FIV?

Chiar daca virusul imunodeficientei feline (FIV) in sine nu duce in mod obisnuit la moarte in sine, provoaca o susceptibilitate crescuta la boli. Aceste boli pot fi uneori fatale, mai ales in cazurile in care virusul a evoluat spre SIDA felina.

Pisicile FIV-pozitive care ajung in stadiile clinice ale bolii cedeaza de obicei la infectii secundare, cancer sau boli mediate imun.

Care este speranta de viata pentru pisicile cu FIV?

Pisicile cu FIV pot avea o durata de viata normala, cu o calitate excelenta a vietii. Cu toate acestea, deoarece sunt mai susceptibili la boli bolile severe pot duce la un prognostic mai prost.

Exista un vaccin FIV pentru pisici?

Exista un vaccin care poate ajuta la asigurarea protectiei impotriva FIV. Cu toate acestea, nu este intotdeauna complet eficient. Vaccinarea poate  duce  la rezultate fals pozitive, asa ca este important sa cunoasteti istoricul de vaccinare al unei pisici inainte de testarea anticorpilor FIV.

Cum se poate preveni FIV la pisici?

Cel mai bun mod de a preveni FIV la pisici este de a preveni expunerea prin:

  • Tinerea pisicii in interior
  • Sterilizarea femelelor/castrarea masculilor
  • Pastrarea pisicii separat de pisicile FIV-pozitive

In cazul pisicilor adoptate din adaposturi sau din diverse alte locatii externe, este obligatorie testarea FIV, mai ales daca le aduceti intr-o locuinta cu alte pisici.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button