PisiciSanatate felina

Pisicile pot manca oua?

Daca va ganditi la alimentele care le plac pisicilor s-ar putea sa nu va vina in minte ouale. Din moment ce sunt sanatoase si bune pentru noi, sunt ele bune si pentru prietenele noastre feline? Prin urmare, pisicile pot manca oua?

Iata cateva beneficii si riscuri daca va hraniti pisica cu oua.

Pisicile pot manca oua?

Ouale sunt surse bune de proteine ​​si grasimi iar pisicile sunt exclusiv carnivore ceea ce inseamna ca mananca o dieta pe baza de proteine, ​​​​in general de natura animala.

Albusurile de ou contin proteine ​​fara grasimi. Galbenusurile de ou, pe de alta parte, contin in cea mai mare parte grasimi cu unele proteine. Prin urmare, retineti ca hranirea pisicii cu galbenusuri de ou va creste continutul de grasimi din dieta lor.Pisicile pot manca oua

Cojile de oua contin calciu si alte minerale dar tind sa fie mai putin apetisante pentru felina dvs. Suplimentarea cu minerale a dietei pisicii dvs. ar trebui facuta numai sub indrumarea unui medic veterinar.

Pisicile pot manca oua gatite?

Pisicile pot manca oua omleta sau oua fierte, fara sare sau condimente. Exista insa riscul de a adauga prea multe grasimi in dieta pisicii dvs.; inainte de a da oua pisicii, consultati-va cu medicul veterinar.

Ouale omleta sau ouale fierte, care contin galbenusuri de ou, au un continut crescut de grasimi cu un numar mare de calorii care cresc riscul de obezitate al pisicii dvs. In plus, mesele grase pot provoca tulburari gastro-intestinale (GI) si pancreatita.

Hranirea numai cu albusuri de ou fierte sau omleta va reduce aceste riscuri. Albusurile de ou nu contin aproape deloc grasimi, ceea ce le face cea mai buna sursa de proteine ​​pentru pisica dvs.

Ouale crude sunt bune pentru pisici?

Hranirea pisicilor cu oua crude sau albusuri de ou crude prezinta anumite riscuri.

Ingerarea de oua crude sau albusuri de ou crude creste riscul de infectare cu o bacterie numita salmonella. Salmonella poate infecta atat proprietarii animalelor de companie, cat si pisicile lor. Poate provoca simptome gastrointestinale, cum ar fi varsaturi si diaree.

Milioane de oameni sunt infectati anual cu Salmonella care prezinta  un anumit risc de spitalizare si deces la oameni. In general, hranirea cu oua crude va creste riscul de a va expune pe dvs., familia dvs. si animalele de companie la bacterii daunatoare. Este mult mai sigur sa va hraniti pisica cu oua gatite.

Pisoii pot manca oua?

Pisoii pot manca oua sub forma de omleta sau oua fierte, in cantitati mici. Ouale nu ar trebui sa fie singura sursa de hrana a unui pisoi. Pisicile au nevoie de o dieta completa,  pentru a se asigura toti nutrientii necesari cresterii. Consultati-va cu medicul veterinar inainte de a hrani pisicuta cu oua.

Cate oua poate consuma o pisica?

Hranirea cu cantitati mici (aproximativ 1 lingura) de albus de ou in plus pe langa dieta normala a pisicii dvs. poate ajuta la suplimentarea cantitatii de proteine ​​pe care o mananca.

Cu toate acestea, pisicile tind sa aiba nevoie de mai putina hrana decat credem noi si, in general, sunt bune la transformarea caloriilor suplimentare in grasimi sau in kilograme in plus. Este important ca pisicile sa fie hranite cu o dieta complet echilibrata. Inainte de a adauga oua in dieta pisicii dvs., discutati cu medicul veterinar.

Pisicile sunt  susceptibile de a dezvolta boli secundare deficientelor nutritionale, cum ar fi bolile cardiace. Daca va ganditi sa va hraniti pisica cu o dieta pregatita acasa, consultati-va cu un nutritionist veterinar care va poate ajuta sa formulati o dieta echilibrata.

Care este cel mai bun mod de a oferi pisicii oua?

Albusurile trebuie gatite (fierte sau omleta) fara sare sau condimente. Asigurati-va ca ouale sunt gatite la o temperatura interna de cel putin 72° C. Lasati ouale sa se raceasca, apoi presarati o cantitate mica peste hrana normala a pisicii.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button