Sanatate felina

Boala Lyme la pisici

Boala Lyme este o boala transmisa de capuse cauzata de spirocheta bacteriana Borrelia burgdorferi. Capusele nu provoaca boala Lyme, dar sunt un mijloc de transmiter al bacteriilor. Capusele care transmit boala Lyme, mai ales cele din genul Ixodes (care includ capusele de caprioara), dobandesc boala pe masura ce se hranesc cu animale salbatice cum ar fi caprioarele, iepurii si rozatoarele. Boala Lyme este una destul de comuna in randul mamiferelor, oamenilor, cainilor si mai rar, la pisici.

Capusele infectate cu bacteriile Borrelia musca o pisica si raspandesc parazitul prin saliva. Odata ce capusa este atasata, este nevoie de 24 – 48 de ore pentru ca Borrelia sa inceapa sa se transmita prin saliva.

In cazul rar al pisicilor care prezinta semne clinice de Lyme, boala este similara cu boala Lyme la caini si poate fi vizibila la 2-5 luni dupa muscatura de capusa. Totusi, majoritatea pisicilor nu prezinta niciun simptom.

Speciile de Borrelia sunt foarte specializate in invadarea sistemului imunitar al gazdei, iar animalele pot intampina dificultati in eliminarea bacteriilor. Borrelia se ascunde in piele, articulatii, tesut conjunctiv si sistemul nervos.

Simptomele bolii Lyme la pisici

Pisicile prezinta rareori simptome ale bolii Lyme. In timp ce la oameni o muscatura de capusa este observata de obicei sub semnul unei eruptii rosii in jurul muscaturii (inel), acest lucru este neobisnuit la caini si pisici. Piscaturile de musculite negre sunt de obicei confundate cu o eruptie cutanata Lyme, iar un medic veterinar ar trebui sa examineze cu atentie animalul de companie.

Cele mai frecvente simptome, atunci cand sunt prezente, includ:

  • Schiopatat
  • Oboseala
  • Pierderea poftei de mancare
  • Febra

Animalele cu o forma mai severa de Lyme care le afecteaza rinichii pot prezenta:

  • Varsaturi
  • Pierdere in greutate
  • Letargie severa
  • Edem (umflarea cauzata de excesul de lichid) la nivelul membrelor

Cazurile severe pot provoca leziuni ale sistemului nervos si ale inimii.

Cauze

Pisicile se imbolnavesc de boala Lyme dupa ce au fost muscate de o capusa infectata cu bacteria Borrelia burgdorferi. Capusele imature iau bacteriile atunci cand se hranesc, toamna. Bacteriile se raspandesc la pisici prin saliva in muscatura capusei, unde Borrelia se reproduc rapid pe piele si migreaza prin tesuturile pisicii.

Capusele trebuie sa ramana atasate timp de 24 – 48 de ore inainte de transmiterea Borrelia. Prin urmare, agentii de prevenire a infestarii cu capuse au timp sa omoare capusa inainte de a putea transmite bacteriile, motiv pentru care este atat de important sa utilizati o solutie de prevenire a infestarii cu purici si capuse.

Diagnosticare

Boala Lyme este diagnosticata in principal prin istoric, semne de boala, analize de laborator si excluderea altor boli cu simptome similare. Deoarece boala Lyme este atat de neobisnuita la pisici, alte afectiuni, cum ar fi fracturile sau abcesele, ar trebui eliminate ca motive potentiale pentru schiopatat si infectie inainte ca boala Lyme sa fie luata in considerare.

Testarea pentru boala Lyme implica un rezultat pozitiv la o analiza de sange. Analizele suplimentare si radiografiile elimina sau diagnosticheaza alte tulburari care pot provoca simptome similare. Daca o pisica este pozitiva pentru Lyme, investigatiile suplimentare vor ajuta la analiza severitatii bolii.

Pisicile expuse la boala Lyme pot sa nu fie pozitive pentru boala Lyme timp de 2-8 saptamani dupa o muscatura, sau chiar deloc. Daca gasiti o capusa pe pisica dvs., puteti lua in considerare trimiterea acesteia la unul dintre multele laboratoare care vor analiza capusa pentru orice boli pe care le poate transmite. Pisicile nu sunt testate in mod obisnuit pentru bolile transmise de capuse, cum ar fi Lyme, dar medicul veterinar va poate ajuta sa decideti asupra analizelor sau tratamentelor necesare daca gasiti o capusa la pisica dvs.

Tratament

In timp ce medicii veterinari folosesc cateva medicamente pentru a trata boala Lyme, standardul de aur este antibioticul doxiciclina. Cu toate acestea, nu toate pisicile pot tolera acest antibiotic. Antibioticele sunt de obicei prescrise timp de 30 de zile, dar pisicile ar putea avea nevoie de mai multe modalitati in viitor pentru a se proteja impotriva eruptiilor.

Proprietarii ar trebui sa fie precauti atunci cand folosesc doxiciclina la pisici. In forma de tablete, poate provoca stricturi esofagiene – sau ingustarea, formatiuni asemanatoare cicatricilor in esofag – daca se blocheaza. Multi medici veterinari folosesc doxiciclina lichida sau recomanda consumarea unei bune cantitati de apa dupa ingerare.

Unele pisici pot fi ajutate de antiinflamatoare nesteroidiene sau de alte medicamente pentru ameliorarea durerii daca sufera de durere acuta din cauza bolii Lyme. In mod obisnuit, animalele incep sa se simta mai bine dupa una sau doua doze de antibiotice. Trebuie luate in considerare diagnosticele.

Majoritatea pisicilor pot fi tratate in ambulatoriu, insa unele pot avea nevoie de terapie cu fluide IV, medicamente pentru rinichi, medicamente antigreata si suport nutritional in timpul crizelor acute. Pot necesita spitalizare pe termen lung pentru cazurile severe care afecteaza organele interne.

Recuperare si stil de viata

Majoritatea pisicilor incep sa se simta mai bine in decurs de o zi sau doua dupa ce au primit antibiotice. Chiar daca se simt mai bine, este vital sa urmati intregul tratament cu antibiotice, care de obicei dureaza o luna.

Deoarece Borrelia se pricepe la evitarea sistemului imunitar, s-ar putea sa nu fie niciodata complet eliminata. Se poate ascunde in articulatii si alte celule din organism, rabufninddin cand in cand. Aceste recaderi pot necesita mai multe cure de antibiotice.

Boala Lyme la pisici este extrem de rara, dar complicatiile includ artrita si afectarea rinichilor pe termen lung.

Acele putine pisici care prezinta semne ale bolii Lyme se recupereaza de obicei.

Prevenire

Desi exista un vaccin Lyme pentru caini, nu exista niciun vaccin pentru pisici. Preventiile impotriva muscaturilor de capuse sunt cea mai buna modalitate de a evita si de a preveni boala Lyme la pisici. Exista o varietate de solutii de prevenire a infestarilor cu purici si capuse pe piata, iar medicul veterinar va poate ajuta sa decideti care este cea mai buna alegere pentru animalul dvs. de companie. Indepartati toate capusele pe care le puteti gasi pe animalul dvs. de companie.

Boala Lyme este zoonotica, ceea ce inseamna ca poate infecta oamenii. Totusi, pisicile nu pot transmite boala Lyme in mod direct oamenilor. Capusele neatasate si infectate pot fi aduse in casa de caini si pisici.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button