Sanatate canina

Boala Lyme la caini – Simptome si tratament

Boala Lyme la caini este una dintre cele mai frecvente boli din lume transmise de capuse, dar care provoaca simptome la doar la 5-10% dintre cainii afectati. Deci, unii caini pot avea boala Lyme, dar nu prezinta niciodata simptome.

Transmiterea bolii Lyme a fost raportata la caini in intreaga Europa si Statele Unite, aici fiind cel mai raspandita in statele din Vestul Mijlociu Superior al SUA, tarmul Atlanticului si statele de coasta ale Pacificului.

Cu toate acestea, boala se raspandeste si devine una din ce in ce mai comuna. Iata cateva informatii despre cauzele si prevenirea bolii Lyme. Ce simptome ar trebui sa cautati si ce optiuni de tratament exista.

Simptomele bolii Lyme la caini

In continuare, vom enumera simptomele comune si mai putin frecvente ale bolii Lyme la caini.

Simptome comune ale bolii Lyme la caini

Cand infectia duce la boala Lyme la caini, simptomele principale sunt:

  • Schiopatat recurent datorita inflamatiei articulatiilor
  • Febra
  • Stare generala de rau

Multi caini care dezvolta boala Lyme sufera de schiopatare periodica, deoarece articulatiile lor sunt inflamate. Uneori, schiopatatul dureaza doar 3-4 zile, dar reapare cateva zile pana la saptamani mai tarziu, fie la acelasi picior, fie la celalalt. Una sau mai multe articulatii pot fi umflate, calde si dureroase.

Alte simptome ale bolii Lyme la caini

In unele cazuri, boala Lyme poate provoca, de asemenea:

  • Depresie
  • Ganglioni limfatici mariti
  • Lipsa poftei de mancare
  • Mers rigid, cu spatele arcuit
  • Sensibilitate la atingere
  • Respiratie dificila

Afectiuni renale cauzate de boala Lyme

Complicatiile mai grave, desi mai putin frecvente, includ:

  • Leziuni ale rinichilor
  • Rareori, boli ale inimii sau ale sistemului nervos (desi acest lucru nu este bine documentat)
  • Boala Lyme duce uneori la glomerulonefrita – inflamatia si disfunctia glomerulilor renali, unitatile renale care se ocupa de filtrarea sangelui
  • In cele din urma, insuficienta renala se poate instala pe masura ce cainele incepe sa prezinte simptome precum varsaturi, diaree, lipsa poftei de mancare, pierdere in greutate, urinare crescuta si sete, acumulare anormala de lichid care pot aparea sub forma de membre umflate.

Cum se transmite boala Lyme

Boala Lyme este cauzata de o spirocheta (bacterie) din specia Borrelia burgdorferi.

Borrelia burgdorferi se transmite prin capuse de caprioara cu hranire lenta, cu cochilie dura (Ixodes spp.).

Infectia apare de obicei dupa ce capusa purtatoare de Borrelia a fost atasata de caine timp de aproximativ 24 – 48 de ore.

Diagnosticare

Va trebui sa oferiti un istoric amanuntit al sanatatii cainelui pentru a oferi medicului veterinar indicii despre organele afectate.

Diagnosticul clinic al bolii Lyme este de obicei confirmat cu un test de sange pozitiv pentru Lyme, impreuna cu semnele clinice asociate bolii Lyme.

Este important de retinut ca testele pot dura 4-6 saptamani pentru a deveni pozitive dupa expunere, motiv pentru care medicii veterinari vor folosi o combinatie de diagnostice pentru a diagnostica cainele:

  • Teste de chimie a sangelui
  • Numarul complet de celule sanguine
  • Analiza urinei
  • Coprocultura
  • Raze X si teste specifice pentru diagnosticarea bolii Lyme (de exemplu, serologie)
  • Poate fi extras lichid din articulatiile afectate pentru analiza

Artrita cauzata de boala Lyme

Exista multe cauze ale artritei. Medicul veterinar se va concentra pe diferentierea artritei initiate de boala Lyme de alte tulburari inflamatorii artritice, cum ar fi traumatismele si bolile degenerative ale articulatiilor.

Bolile mediate imun vor fi, de asemenea, considerate ca o posibila cauza a simptomelor. Razele X ale articulatiilor dureroase vor permite medicului sa examineze oasele pentru anomalii.

Tratamentul bolii Lyme la caini

Daca diagnosticul este boala Lyme, cainele dvs. va fi tratat ca pacient in ambulatoriu, cu exceptia cazului in care starea sa este instabila (de exemplu, boala renala severa). Doxiciclina este cel mai frecvent antibiotic care este prescris pentru boala Lyme, dar si alte antibiotice sunt eficiente.

Tratamentul dureaza de obicei cel putin 4 saptamani, mai mult in unele cazuri. Medicul veterinar poate prescrie si un antiinflamator daca cainele dvs. se simte deosebit de inconfortabil.

Din pacate, tratamentul cu antibiotice nu elimina intotdeauna complet infectia provocata de bacteria Borrelia burgdorferi. Simptomele pot disparea, dar apoi revin la o data ulterioara, iar dezvoltarea unei boli renale in viitor va fi intotdeauna o preocupare. Administrarea corecta a antibioticelor cainelui reduce probabilitatea unor consecinte cronice.

Ameliorarea inflamatiei bruste (acute) a articulatiilor cauzata de Borrelia va fi observata dupa 3-5 zile de tratament cu antibiotice. Daca nu exista nicio imbunatatire in 3-5 zile, medicul veterinar va dori sa va  reevalueze cainele.

Prevenirea bolii Lyme la caini

Daca este posibil, tineti cainele departe de mediile infestate de capuse si in care boala Lyme este frecventa.

Verificati zilnic blana si pielea cainelui pentru a va asigura ca nu exista capuse ascunse pe animalul dvs. de companie si indepartati capusele cu mana (daca gasiti).

Cea mai eficienta modalitate de a preveni boala Lyme si de a proteja animalele de companie de alte boli transmise de capuse este sa folositi o metoda de prevenire a infestarii cu purici si capuse.

Medicul veterinar va poate indica o varietate de optiuni pentru purici si capuse, inclusiv zgarda anti-capuse, solutii topice, tablete si produse masticabile care ucid si resping capusele. Aceste produse trebuie utilizate sub supravegherea unui medic veterinar si conform instructiunilor de pe eticheta.

Daca locuiti intr-o zona in care capusele sunt abundente, sunt disponibile vaccinuri care va pot proteja cainele impotriva bolii Lyme. Cu toate acestea, nu toti cainii sunt un bun candidat pentru vaccin. Discutati cu medicul veterinar pentru a vedea daca vaccinul Lyme este potrivit pentru cainele dvs.

 

Cititi si: 11 intrebari frecvente despre muscaturile de capuse la caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button