Sanatate felina

Artrita la pisici

Artrita (numita si boala degenerativa a articulatiilor sau osteoartrita) la pisici este o afectiune cronica, dureroasa si progresiva care implica articulatiile pisicilor. Ca si la oameni, aceasta este asociata in mod obisnuit cu imbatranirea si are un impact probabil de 70% – 90% la pisicile peste 12 ani.

Artrita dureaza de obicei ani sa se dezvolte, avand loc multe modificari in articulatii. Cartilajul care in mod normal captuseste si amortizeaza articulatia se descompune, permitand oaselor sa se frece in mod anormal, pana la umflare, inflamatie si durere in articulatii.

Cele mai afectate articulatii includ coloana vertebrala, soldul, genunchii si coatele – desi orice articulatie poate dezvolta artrita. Este o boala progresiva, ceea ce inseamna ca continua sa se agraveze in timp. Deoarece aceste modificari articulare provoaca durere, pisicile pot prezenta o mobilitate scazuta si schiopatat atunci cand au artrita.

Desi nu exista o predilectie de rasa sau sex pentru artrita la pisici, aceasta este de obicei vazuta ca o boala a batranetei.

Artrita la pisici – Simptome

Unele pisici cu artrita pot sa nu prezinte semne evidente. Acestea pot fi foarte bune in a-si ascunde durerea. Unele semne evidente de artrita includ schiopatare, articulatiile umflate si pierderea masei musculare.

Cu toate acestea, pisicile pot manifesta artrita diferit, facand dificila pentru proprietari recunoasterea acesteia. Unele pisici pot ezita sa mai sara sau sa se joace asa cum faceau cand erau mai tinere. Este posibil sa aiba un nivel scazut de energie sau mai putina agilitate in cadere.

De asemenea, pisicilor care sufera de artrita le va fi mai dificil sa se ingrijeasca, astfel incat aspectul acestora va fi mai neingrijit. Unii proprietari au mai observat modificari ale posturii pisicii, in sensul ca nu mai dorm si nu mai stau ca in mod obisnuit. Pot asocia litiera cu cauza durerii, si isi vor face nevoile in afara acesteia.

Este important sa stiti ca aceste simptome nu apar peste noapte, ci au loc treptat.

Cauzele artritei la pisici

Artrita poate aparea fara motive cunoscute, desi genetica poate avea un anumit rol. Este cel mai adesea asociata cu batranetea. Artrita poate aparea si dupa o leziune a articulatiei. Aceste leziuni pot fi de natura minora si pot fi cauzate de:

  • Leziuni ligamentare
  • Boli mediate imun, cum ar fi poliartrita non-eroziva mediata imun
  • Boli transmise de capuse, cum ar fi boala Lyme
  • Trauma directa (cum ar fi un accident de masina sau o cadere)
  • Infectie
  • Defecte congenitale

Artrita progreseaza datorita naturii articulatiei in sine. Dupa o leziune, cartilajul elibereaza enzime in articulatie care provoaca descompunerea in continuare a cartilajului si a colagenului, rezultand mai multa inflamatie.

Diagnosticarea artritei la pisici

Medicii veterinari pot suspecta artrita la pisici pe baza examenului fizic, dar necesita analize suplimentare pentru un diagnostic definitiv. Cu toate acestea, unele pisici sunt asimptomatice. Aceste pisici sunt cel mai adesea diagnosticate cu artrita intamplator in urma unei examinari cu raze X.

In timpul unui examen fizic, medicii veterinari pot gasi urmatoarele la o pisica cu artrita:

  • Schiopatat
  • Modificari ale mersului, posturii sau pozitiei sezand
  • Dificultati de a se aseza sau de a se ridica
  • Articulatii umflate sau ingrosate
  • Crepitus, sau pocnituri ale articulatiilor in miscare
  • Durere la palparea articulatiilor
  • Scaderea gamei de miscare a articulatiilor

Desi un medic veterinar poate suspecta artrita, are nevoie de diagnostice suplimentare pentru confirmare. Razele X sunt testul de diagnostic standard pentru a vedea cu usurinta oasele si articulatiile pentru modificari. Anomaliile razelor X pot releva:

  • Distensie articulara
  • Excrescente osoase
  • Ingrosarea tesuturilor moi
  • Spatii articulare inguste
  • Leziuni osoase calcificate

Medicii veterinari pot sugera un tratament medicamentos pentru durere.

Tratament

Artrita este extrem de comuna la feline, dar exista multe optiuni pentru a o ajuta sa se simta mai bine si sa ramana activa. Cu un management adecvat, putem incetini progresia si le putem permite sa duca o viata foarte activa. O abordare bazata pe terapii multiple utilizate impreuna dau un rezultat mai bun.

Obezitatea este unul dintre cei mai ingrijoratori factori pentru artrita. Pisicile supraponderale pun mai multa presiune asupra articulatiilor. Scaderea greutatii unei pisici supraponderale cu artrita este primul pas pe care trebuie sa-l faceti pentru a scapa de tensiunea articulatiilor. Se pot incepe diete de scadere in greutate. Discutati cu medicul veterinar despre alimentele si aportul caloric potrivit pentru animalul dvs. de companie.

Alte optiuni de tratament includ medicamente, suplimente, terapii si interventii chirurgicale.

Recuperare si stil de viata

Artrita nu este reversibila, asa ca pisicile nu se vor recupera niciodata complet. Insa tratamentele pot incetini progresia acesteia si pot duce la o calitate crescuta a vietii. Multe pisici cu artrita prezinta putine semne clinice, asa ca monitorizarea atenta este esentiala.

Cu exceptia cazului in care a aparut o boala sau o trauma anterioara, majoritatea pisicilor cu artrita au peste 10 ani cand sunt diagnosticate – desi artrita s-ar putea sa fi inceput cu ani mai devreme. Noi studii arata ca aproximativ 60% dintre pisicile in varsta de 6 ani au simptome de artrita.

Pe masura ce pisica imbatraneste, este posibil sa observati o scadere a capacitatii de a sari, de a se juca si de a se ingriji. Poate incepe sa isi faca nevoile fiziologice in afara litierei din cauza durerii. Fara tratament, artrita poate evolua spre boli debilitante si dureroase. Discutati cu medicul veterinar despre pasii adecvati pentru a va trata pisica cu artrita.

Prevenire

Deoarece obezitatea este legata de artrita, cel mai bine este sa va mentineti pisica la o greutate optima. Daca pisica dvs. este deja supraponderala, urmati un program de scadere in greutate, urmand sfatul medicului veterinar. Intrebati despre artrita la pisici si incepeti sa utilizati medicamente si suplimente de protectie a cartilajului din timp. Astfel, protejati cartilajul existent inainte de a fi prea tarziu.

 

Cititi si: Ataxia (pierderea echilibrului) la pisici

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button