Sanatate canina

Alergia la iarba la caini – Simptome, Cauze si Tratament

Ce este alergia la iarba?

Alergia la iarba, frecventa la caini, este un tip de alergie la inhalare care poate fi cauzata de polenul asociat cu ierburile. Polenul de iarba pluteste in aer, astfel ca un caine nu trebuie sa fie fizic pe iarba pentru a prezenta simptome. Alergiile la iarba pot duce la alergii ale pielii sau alergii ale cailor respiratorii superioare.

Alergiile la iarba sunt in general mai grave in sezoanele de primavara si toamna, cand polenul de iarba este mai raspandit din cauza variatiei speciilor sezoniere, dar pot fi o problema pentru cainele dvs. pe tot parcursul anului. La caini, alergenii (polenul de iarba) sunt absorbiti de piele si membranele mucoase. Multi caini cu alergii la iarba pot avea, de asemenea, alergii la purici si la alimente.

Alergiile la iarba pot aparea la orice varsta. Insa majoritatea cainilor incep sa aiba alergii dupa varsta de 1 an din cauza expunerii anterioare la alergeni. Desi simptomele pot fi iritante pentru cainele dvs., majoritatea nu pun viata in pericol.

Anafilaxia

O reactie alergica severa, cunoscuta sub numele de anafilaxie, este rara. Anafilaxia poate aparea in 5-30 de minute de la contactul cu alergenul. Simptomele la caini pot fi diferite de simptomele la oameni din cauza diferitelor organe de soc implicate. La caini, puteti observa urticarie severa, umflarea fetei (in special in jurul ochilor si botului), respiratie suieratoare, dificultati de respiratie si o frecventa respiratorie crescuta. Pot exista si varsaturi si diaree, cu sau fara sange.

Daca credeti ca cainele dvs. se confrunta cu anafilaxie sau vedeti oricare dintre aceste simptome, va rugam sa solicitati imediat ingrijiri veterinare.

Simptomele alergiilor la iarba

  • Roseata a pielii (eritem)
  • Mancarime constanta
  • Zgariere
  • Lins
  • Mestecarea fetei (prurit), picioarelor, axilelor si partilor laterale ale corpului
  • Poate aparea si o eruptie cutanata, dar din cauza blanii de par la caini, roseata si o eruptie vizibila pot fi dificil de observat

Cauze

Alergiile la iarba, cauzate de polenul obisnuit de iarba din graminee, cum ar fi lucerna sau secara, au simptome similare cu alergiile cauzate de polenul din copaci (cedru, pin, stejar) si buruieni (ambrozie, talpa-gastei).

Cainii carora le place sa se rostogoleasca in iarba pot avea simptome ca urmare a contactului direct. Altii pot avea simptome de la inhalarea polenului in timpul unei plimbari. Sau pur si simplu pentru ca se afla intr-o zona in care polenul de iarba este prezent, chiar si in interior.

Acest lucru se intampla frecvent in sezonul de primavara si toamna, cand iarba creste, iar polenul lasa in urma o urma galbena de praf. Daca un caine trece printr-o zona in care este prezent polenul, iar polenul intra in contact cu membranele mucoase (nas, ochi, gura), piele si picioare, cainele poate prezenta simptome.

Diagnosticarea alergiilor la iarba la caini

Medicul veterinar va dori un istoric complet cu privire la simptomele prezente la cainele dvs., inclusiv durata simptomelor, severitatea, caracterul sezonier si tratamentul (daca exista).

Urmatorul pas ar fi o examinare amanuntita a blanii si a pielii. Distributia caderii parului, orice leziuni ale pielii, cum ar fi cosuri, eruptii cutanate, piele uscata sau grasa, zgarieturile (excoriatiile) cauzate de mancarime, roseata sau iritatie a pielii (pentru a indica inflamatia) vor ajuta la stabilirea diagnosticului.

Tratamentul poate fi initiat numai pe baza simptomelor clinice, fara a fi necesara nicio testare, in functie de caz. Daca tratamentele topice sau conservatoare nu sunt eficiente, pot fi necesare teste suplimentare.

Medicul veterinar poate efectua teste de sange serice pentru alergii. Cu toate acestea, standardul testarii alergiilor si singurul test care ofera cel mai precis rezultat se numeste Test intradermic al pielii, care este efectuat de un dermatolog veterinar. Testul intradermic se efectueaza de obicei sub sedare usoara. O parte a abdomenului cainelui este rasa si sunt injectati alergeni specifici. Zona este monitorizata pentru prezenta urticariei, indicand o reactie alergica la alergenul specific injectat in acea locatie. Daca alergenii sunt identificati, tratamentul este conceput special pentru animalul de companie individual.

O alta optiune este terapia de hiposensibilizare, care consta in „microdozarea” animalului de companie cu alergenul pentru a construi rezistenta in timp.

Tratament

Scopul tratamentului va fi gestionarea simptomelor, deoarece majoritatea alergiilor la iarba la caini nu pot fi vindecate. Tratamentul se bazeaza pe severitatea simptomelor.

Daca simptomele sunt usoare, se pot recomanda urmatoarele terapii topice:

  • Baie, cu utilizarea unui sampon hipoalergenic sau pe baza de fulgi de ovaz, pentru animale de companie. Imbaierea constanta va ajuta la indepartarea alergenilor inainte ca acestia sa aiba timp sa fie absorbiti in piele. Acest lucru poate ajuta la prevenirea sau reducerea mancarimii.
  • Curatarea cainelui dupa ce a petrecut timp afara. Asigurarea ca picioarele si corpul cainelui sunt curate dupa ce a intrat in casa din exterior va ajuta, de asemenea, la prevenirea linsului si mestecarii picioarelor, un simptom al mancarimii. Puteti utiliza apa si un sapun bland, servetele cu aloe pentru animale de companie sau servetele medicinale care contin un ingredient antimicrobian si antifungic.
  • Antihistaminice. Asigurati-va ca discutati cu medicul veterinar inainte de a da cainelui orice medicament, chiar si medicamente fara prescriptie medicala. Cu recomandarea medicului, puteti utiliza medicamente pentru  ameliorarea unor simptome precum lacrimare, nas care curge, stranut.
  • Sampon cu hidrocortizon sau spray-uri cu hidrocortizon. Aceste produse sunt de obicei disponibile fara prescriptie medicala si pot ajuta la ameliorarea disconfortului usor al pielii rosii, cu mancarimi. Nu utilizati creme sau unguente destinate oamenilor. Acestea nu sunt formulate pentru animalele de companie, iar unguentele/cremele mai groase pot atrage atentia asupra zonei si pot provoca mai mult lins, exacerband mancarimea.

Pentru simptome moderate pana la severe (inclusiv mancarime severa), pot fi recomandate alte terapii:

  • Doze mici de corticosteroizi pot fi prescrise pentru a ajuta la atenuarea mancarimii. Acestea sunt medicamente pe baza de reteta, asa ca medicul veterinar va determina care este cel mai bun pentru cainele dvs.
  • Imunoterapia sau terapia de hiposensibilizare. Aceste terapii pot fi utilizate daca alergenii au fost identificati printr-un test cutanat de sange sau intradermic. Tratamentul poate fi administrat sub forma de injectii saptamanale sau sub forma de lichid administrat oral, fiecare dintre acestea fiind formulat special pentru caine pe baza rezultatelor testului de alergie.

Recuperare si stil de viata

Este important sa determinati, sau cel putin sa restrangeti, la ce ierburi este alergic cainele dvs. pentru a preveni simptomele. Cainii au de-a face cu toate tipurile de iarba, inclusiv cele din curti, parcuri pentru caini sau campuri. Este util sa stiti ce ierburi sunt in zona dvs. si sa monitorizati aparitia simptomelor. Evitati aceste zone atunci cand este posibil.

Alergiile pot fi gestionate, iar simptomele pot fi controlate, dar nu trebuie sa va asteptati la o vindecare de 100%. Daca simptomele sunt reduse cu 80% (mai putine mancarimi), tratamentul este considerat reusit.

 

Cititi si: 7 simptome de alergie la caini

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button