Sanatate felina

7 Motive pentru care pisica poate pierde in greutate

Nu este intotdeauna usor sa observati pierderea in greutate la pisica dvs. Blana pufoasa care acopera majoritatea pisicilor poate servi drept camuflaj pentru pierderea in greutate pana cand sa vedeti o schimbare majora. Pierderea neintentionata in greutate la pisici poate fi un motiv de ingrijorare. Daca nu incercati sa remediati aceasta problema, si mai ales daca pisica este in varsta, ar putea exista la baza o problema de sanatate vinovata pentru pierderea in greutate. Sa vedem in continuare ce motive exista pentru care pisica poate pierde in greutate.

Cauzele pierderii neintentionate in greutate la pisici variaza de la simple modificari ale stilului de viata pana la boli grave. Orice pierdere in greutate vizibila la pisica dvs. necesita o vizita la medicul veterinar pentru a exclude alte afectiuni grave de sanatate. Veterinarul va efectua analizele necesare pentru a determina ce ar putea sta la originea problemei.

Iata cateva posibile motive pentru care pisica poate pierde in greutate si ce ar trebui sa faceti in acest sens.

 

Motive pentru care pisica poate pierde in greutate

1. Pisica nu primeste suficienta mancare

Uneori, pisica dvs. mananca mai putin decat credeti. Daca mai aveti inca o pisica sau un caine, acestia ar putea manca hrana pisicii sau pot impiedica accesul pisicii dvs. la bolul cu mancare.

Ati schimbat recent marca de alimente pe care o ofereati pisicii? Continutul de calorii dintr-o portie de alimente poate varia foarte mult de la o marca la alta.

Bolul cu mancare se afla undeva sus? Pisica dvs. ar putea avea dureri din cauza artritei, ceea ce face dificil pentru ea sa sara pana acolo unde se afla mancarea.

Medicul veterinar va poate ajuta sa determinati daca exista obstacole in casa dvs. care impiedica pisica dvs. sa primeasca suficienta hrana.

2. Paraziti intestinali

Parazitii intestinali sunt foarte frecventi la pisici si pot duce la pierderea in greutate daca nu sunt tratati.

Femelele gestante pot transmite puilor parazitii si ii pot transmite prin lapte atunci cand alapteaza. Pisicile pot contracta parazitii atunci cand vaneaza, din consumul de prada, si chiar atunci cand merg prin iarba si pe sol contaminat, iar apoi isi ling blana.

Veterinarul poate examina fecalele pisicii pentru a determina daca acesta poarta paraziti care ar putea cauza pierderea in greutate. Daca parazitii sunt cauza, o solutie de deparazitare care vizeaza parazitii in cauza ar putea rezolva problema.

3. Diabetul

Diabetul este foarte frecvent la pisici si va necesita ingrijire veterinara imediata si tratament continuu. Pe langa pierderea inexplicabila in greutate, pisicile diabetice beau de obicei o cantitate anormal de mare de apa si urineaza si in cantitati mari. Lasat netratat, diabetul poate fi fatal.

Daca medicul veterinar suspecteaza diabet, probabil ca va preleva mostre de sange si urina pentru a confirma diagnosticul. Tratamentul de succes implica modificari ale dietei si adesea insulina.

4. Hipertiroidismul felin

Pisicile peste 8 ani sunt expuse riscului de hipertiroidism. Tiroida este un organ in forma de fluture care este situat in gat. Produce hormoni care indeplinesc multe functii, inclusiv reglarea metabolismului organismului.

Cand o pisica sufera de hipertiroidism, metabolismul lor are de suferit. Pisica slabeste, este infometata tot timpul, are o frecventa cardiaca foarte mare si adesea miauna noaptea si are probleme cu somnul. De asemenea, poate bea multa apa si poate urina cantitati mari.

Veterinarul va efectua analize de sange pentru a vedea daca aceasta este cauza pierderii in greutate. Tratamentul hipertiroidismului presupune controlul glandei tiroide, fie cu medicamente, hrana speciala sau tratament cu iod radioactiv. Veterinarul va poate ghida in alegerea celui mai bun tratament.

5. Boala virala felina

Peritonita infectioasa felina (FIP), Virusul leucemiei feline (FeLV) si virusul imunodeficientei feline (FIV) sunt boli virale la pisici. Acesti virusi au cauze diferite si posibile terapii, dar pierderea in greutate este un simptom comun pentru toate trei.

Daca medicul veterinar suspecteaza ca un virus este cauza pierderii in greutate a pisicii, poate efectua analize de sange si, eventual, mai multe analize pentru a determina daca unul dintre acesti virusi este cauza.

Daca se pune un diagnostic, managementul si tratamentul se vor baza pe simptomele pe care le prezinta pisica dsvs.

6. Afectiuni ale rinichilor

Afectiunile rinichilor pot fi cauze pentru care pisica pierde in greutate. Pentru a determina daca rinichii sunt cauza pierderii in greutate a pisicii, medicul veterinar va face analize de sange si de urina.

Tratamentul poate include alimente pe baza de prescriptie medicala, medicamente si chiar lichide sterile pe care medicul veterinar va poate invata sa le administrati acasa in mod regulat.

7. Cancer

Multe forme de cancer pot provoca pierderea in greutate. Diagnosticul si planul de tratament vor varia in functie de tipul si stadiul cancerului suspectat. Veterinarul ar putea face urmatoarele pentru a confirma un diagnostic: analize de sange si urina, radiografii, ecografie si/sau biopsii.

 

Discutati intotdeauna cu medicul veterinar referitor la pierderea involuntara in greutate a pisicii

Pierderea neintentionata in greutate este un semn nespecific care poate avea multe cauze. Orice altceva in afara unei vizite la veterinar este doar o presupunere.

Daca observati ca pisica dvs. slabeste, trebuie sa apelati la medicul veterinar. Faceti o programare chiar acum. Veterinarul are o evidenta documentata a greutatii animalului dvs. de companie si poate confirma pierderea in greutate si gravitatea acesteia.

Veterinarul va examina fizic pisica. Pe baza constatarilor, ar putea recomanda un examen fecal pentru a verifica existenta unor paraziti intestinali si analize de sange pentru a cauta indici despre cauza de baza a pierderii in greutate.

 

Cititi si: De ce greutatea pisicii dvs. este importanta

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button