PisiciSanatate felina

Cum sa reduceti stresul si anxietatea la pisici

Pisicile sunt de obicei creaturi independente, prin urmare viata lor de zi cu zi nu ar trebui sa se modifice foarte mult atunci cand ramaneti blocati in casa pentru mai multe zile (cum a fost cazul perioadei de carantina COVID-19).

Totusi, este important sa respectati cat mai mult posibil rutina pisicii si sa fiti constienti de faptul ca o schimbare a comportamentului dvs. poate avea un impact si asupra pisicii.

Sfaturi pentru perioadele de lockdown

  • In perioadele stresante, putem apela la animalele noastre de companie pentru a gasi alinare si putem petrece mult mai mult timp tinandu-le in brate. In timp ce unele pisici se vor bucura de aceasta interactiune suplimentara, altele pot deveni anxioase daca sunt coplesite cu atentie.
  • Daca pisica dvs. da semne ca este deja prea atasata de dvs., atunci rezistati tentatiei de a o tine in brate si de a o mangaia si mai mult in timp ce sunteti acasa 24/7. Acordarea de prea multa atentie poate creste atasamentul pisicii fata de dvs., facand-o mai dificil de gestionat cand va trebui sa va intoarceti la munca si la rutina normala.
  • Faptul ca trebuie sa ramanem in casa este stresant pentru multi dintre noi. Temperamentele se pot incinge, copii devin excesiv de vioi si zgomotosi. Acest zgomot si activitate suplimentara va pot afecta pisica. Daca observati ca pisica dvs. devine stresata, asigurati-va ca are un loc linistit si sigur unde se poate retrage.
  • Petreceti un anumit timp jucandu-va cu pisica, mai ales daca accesul in aer liber este restrictionat. Jucariile de stimulare a inteligentei cu recompense constand in hrana sunt excelenta pentru obtine stimulare mentala si fizica. Pisica dvs. poate chiar sa se bucure de ascultarea unei muzici special compuse pentru pisici.
  • Daca aveti o pisica de interior, nu uitati de litiera pisicii atunci cand faceti cumparaturi. Este important sa pastrati tavita cu nisip curata pentru a evita incidentele in casa.

 

Cum recunoasteti stresul la pisici

1. O pisica nefericita isi zvacneste adesea capatul cozii ca semn de avertizare, chiar inainte de instalarea stresului. Isi poate scoate ghearele, in autoaparare.

2. Daca pisica dvs. se simte nesigura sau amenintata, este probabil sa se ascunda si sa se ghemuiasca pentru a face sa para cat mai mica. In acest fel se va simti mai putin vizibila pentru orice potential pericol.

anxietatea la pisici

3. O pisica stresata isi poate marca teritoriul prin pulverizare (stropind urina pe orizontala) in timp ce sta cu coada tremurand in aer.

 

Folositi propriul limbaj al corpului pentru a ajuta pisica

1. Pentru a se simti in siguranta, pisica dvs. trebuie sa aiba propriul spatiu si o modalitate usoara de a scapa daca totul devine prea mult pentru ea. Nu stati prea aproape de ea si nu faceti mare caz; in schimb, oferiti-i spatiu sa-si faca propriile lucruri, apoi asteaptati sa revina atunci cand doreste ea.

2. Instinctiv, veti dori sa va mangaiati pisica, intinzandu-va bratul spre ea. Insa pisica ar putea vedea asta ca pe o amenintare si se poate arunca cu ghearele sau dintii. Acordati-i spatiu si urmariti-o cu atentie de undeva din apropiere, si pastrati imbratisarile pentru un moment mai relaxat.

3. Odata ce pisica pare mai putin stresata si mai mult in forma sa obisnuita, incearcati sa o antrenati intr-un joc, de la distanta. Folositi o jucarie undita sau rostogoliti-i o minge pentru a vedea daca se alatura jocului.

 

Controlul imprejurimilor

1. Creati spatii sigure in care pisica se poate ascunde, cum ar fi un culcus pe dulap sau cateva cutii de carton in care ea se poate retrage atunci cand este stresata. Este posibil ca pisica dvs. sa prefere un loc mai sus, si cu cat locul este mai intunecat si mai confortabil, cu atat se va simti mai in siguranta.

stresul si anxietatea la pisici

2. Lasati-o sa interactioneze cu dvs. in propriile conditii. Pisicile trebuie sa se simta stapane pe mediul inconjurator, asa ca asteptati semnalele animalului dvs. de companie si evitati sa o mangaiati si sa va jucati cu ea daca observati oricare dintre semnalele limbajului corporal mentionate mai sus.

3. Instalarea unei usi batante pentru pisici poate fi, de asemenea, o modalitate excelenta de a va asigura ca pisica dvs. detine mai mult control, deoarece va putea veni si pleca dupa cum are nevoie. Ati putea opta pentru o versiune de inalta tehnologie care sa recunoasca microcipul animalului dvs. de companie (pentru a impiedica si pisicile din cartier sa vina in vizita!) sau una care poate fi blocata daca preferati sa va pastrati animalul de companie in interior noaptea.

 

Amintiti-va ca fiecare animal de companie este diferit si pot intra in joc mai multi factori atunci cand aveti de-a face cu o pisica stresata. Cel mai important este sa incercati sa va pastrati calmul si apoi sa va apropiati de animalul de companie in functie de nevoile si nivelul de stres al acestuia.

Daca insa comportamentul anxios al pisicii dvs. persista, chiar si atunci cand este departe de situatii stresante, consultati un specialist in comportamentul pisicilor care v-ar putea ajuta cu solutii de lunga durata.

 

Foto: pixabay

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button