Rase de pisici

Rasa de pisici British Shorthair

Rasa de pisici British Shorthair poate fi descrisa ca avand o silueta robusta, mare, indesata. Multe dintre contururile sale sunt rotunjite – fata si obraji, urechi, ochi si cap. Este in general o rasa de pisici care nu va va da multe batai de cap fiind considerata sursa de inspiratie pentru pisica Cheshire din cartea „Alice in tara Minunilor” scrisa de Lewis Carroll.

Blana: scurta, de obicei are culoarea gri-albastru insa are peste 100+ de combinatii de culori si modele, printre care alb, crem, rosu, negru, auriu, argintiu, scortisoara, etc.
Talia: mare, 3-7,5 kg
Caracter: inteligenta, nepretentioasa, linistita dar jucausa, loiala, afectuoasa
Durata de viata: 14-20 ani

Ingrijire: nu tolereaza sa fie ridicate sau transportate

 

Istorie si context

Pisica din rasa British Shorthair se poate mandri cu faptul ca fost prima pisica de expozitie felina. Aceasta rasa a fost antecedentul programului modern de reproducere si dupa cum sugereaza si numele, rafinarea rasei a inceput in Marea Britanie.

Pana in ultima parte a secolului al XIX-lea, British Shorthair a fost o simpla pisica domestica in Marea Britanie (rasa este acum denumita in mod obisnuit doar Shorthair). Era un membru omniprezent al gospodariei britanice tipice, fiind pisica aleasa pentru a pazi casa si pamantul de rozatoare.British Shorthair

Din punct de vedere istoric, sosirea rasei Shorthair in Marea Britanie este legata de invaziile romane care au avut loc in mod obisnuit in timpul domniei Imperiului Roman. Au fost apreciate pentru puterea, rezistenta, abilitatile de vanatoare si natura lor in generala buna. De-a lungul timpului, Shorthair-ul a ajuns sa fie privit mai mult decat o pisica de lucru, incepand sa fie tinuta si in casa.

La sfarsitul anilor 1800, crescatorul de pisici Harrison Weir a dus admiratia sa pentru pisicile Shorthair cu un pas mai departe. Ideea sa era gaseasca si alti crescatori, care sa isi expuna cele mai bune exemplare ale rasei si sa contribuie la dezvoltarea rasei prin imperechere atenta.

Weir a reusit sa organizeze primul eveniment dedicat pisicilor   la Crystal Palace din Londra, pe 13 iulie 1871. Concursurile si expozitiile ulterioare de feline s-au dovedit a fi extrem de populare printre pasionatii de pisici, numindu-l pentru totdeauna pe Harrison Weir drept „fondatorul expozitiilor feline”.

Pe masura ce au avut loc tot mai multe expozitii feline, preferintele s-au schimbat iar popularitatea Shorthair a scazut in defavoarea altor rase mai la moda. La inceputul secolului pisicile cu par lung faceau furori printre crescatorii de pisici din Anglia.

British ShorthairPe durata primului razboi mondial, populatia Shorthair a fost sever diminuata (la fel precum o mare parte din animale in general). Crescatorii postbelici au incercat sa reinvie rasa prin imperechere cu rasa de pisici Persane insa Governing Council of the Cat Fancy a cerut crescatorilor sa readuca rasa la forma sa originala. Au fost necesare trei generatii de reproducere pentru ca pisicile Shorthairsa fie eligibile din nou pentru inregistrare ca pedigree.

Istoria avea sa se repete cu cel de-al doilea razboi mondial. Insa din moment ce numarul de pisici a ramas si mai mic decat inainte, circumstantele au permis crescatorilor sa ceara permisiunea British Governing Council of the Cat Fancy de a imperechea British Shorthair cu alte rase.

Permisiunea a fost acordata si printr-o selectie atenta incrucisarile cu rase precum Albastra de Rusia, Chartreux si Persana au restabilit rasa British Shorthair desi cu unele modificari ale aspectului. A ramas cu aceeasi dispozitie blanda pentru care rasa fusese apreciata anterior iar blana luxoasa a devenit mai pufoasa in urma incrucisarilor alese cu grija.

Desi British Shorthair ramane populara ca animal de companie si de familie in Marea Britanie, numarul acestor exemplare din SUA nu a fost suficient pentru a fi luat in considerare pentru inregistrare. Intr-un final, in 1970 rasa Blue British Shorthair a fost inregistrata.

Caracteristici fizice

Pisica din rasa Brittish Shorthair este inrudita cu celelalte 3 rase de pisici cu par scurt albastru: Korat (din Thailanda), Chartreux (din Franta) si Albastra de Rusia (Rusia). Toate aceste rase au diferente considerabile in privinta blanii si personalitatii.shorthair

British Shorthair are o blana moale, pufoasa, densa si rezistenta la apa. Are un piept mare si picioare groase, de lungime medie-scurta. Este o pisica robusta si puternica. Capul este masiv si rotund, cu ochii largi si rotunzi, asezat pe un gat scurt si gros. Ar putea si descrisa ca un Bulldog a lumii feline.

Desi aceasta rasa este cel mai bine cunoscuta pentru ca are culoarea albastra (care este de fapt mai mult de un gri mediu spre intens), aceasta pisica este crescuta in alte culori, inclusiv culori mai deschise si combinatii de modele tigrate sau calico, precum si in alte modele multicolore.

Personalitate si temperament

Este o pisica linistita, dotata cu o anumita rezerva tipic britanica. Desi initial ezitanta, se obisnuieste cu prezenta oamenilor odata ce se familiarizeaza cu ei si creeaza legaturi stranse cu tovarasii sai umani.

Manifesta loialitate fata de toti membrii familiei, mai degraba decat fata o singura persoana. Este un animal de companie perfect, intelegandu-se bine cu copiii, manifestand rabdare, afectiune si adaptare facila la schimbarile din casa.

pisica

British Shorthair are o fire blanda, cu o personalitate stabila si modele de comportament stabile. Are o natura independenta si se descurca bine chiar si atunci cand este lasat singura. Se va implica in activitati cu energie ridicata si dupa ce a trecut de varsta de pisoi. Este deosebit de linistita, folosindu-si vocea doar atunci cand are nevoie de ceva de la dvs.

Ingrijire si Sanatate

Pisica din rasa British Shorthair are o durata de viata generala de 14-20 ani dar acest lucru depinde in mod direct de sanatatea sa. Aceasta este o rasa speciala care trebuie hranita cu atentie prezentand un risc mare de obezitate. Nu este o pisica deosebit de activa preferand sa-si petreaca o mare parte din timp lenevind (deci nu are ocazia sa arda prea multe calorii).

Daca aveti intrebari cu privire la cantitatea ideala de proteine si carbohidrati pe care ar trebui sa le oferiti pisicii dvs., medicul veterinar va poate ajuta sa creati un plan de dieta. Acesta va lua in calcul etapele de crestere iar pisica dvs. va avea toate nevoile sale nutritive satisfacute.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button