Rase de pisici

Pisica orientala (Oriental shorthair)

Pisica orientala (Oriental shorthair) este de fapt un hibrid siamez dezvoltat pentru prima data in Anglia in secolul al XX-lea. Este asemanatoare la corp cu siamezele dar vine in multe mai multe soiuri de culori si modele. Desi nu este la fel de comunicativa precum siameza este totusi un tovaras distractiv si cu pofta de joaca.

Blana: scurta sau semi-lunga
Talia: medie, 4-6 kg
Caracter: capricioasa, geloasa, galagioasa, mereu in alerta
Durata de viata: 15-20 ani

Ingrijire: este usor de ingrijit

 

Istorie si context

Se crede ca Siam (Thailanda) este locul de nastere al multor rase de pisici, inclusiv al pisicii siameze. Regalitatea Siam pretuia in special pisicile cu ochi albastri, cu accente de culoare, oferindu-le o viata de lux in palatele lor. Anul exact al aparitiei pisicii siameze in Anglia nu este cunoscut dar pana la sfarsitul secolului al XIX-lea multe pisici siameze au fost introduse in expozitii de pisici locale. 

Crescatorii britanici au manifestat un interes deosebit pentru tipul de corp al pisicii siameze dar au cautat o rasa cu o gama mai larga de culori. Acesti crescatori au dezvoltat in cele din urma Pisica orientala (Oriental shorthair) in anii 1950-1960, prin incrucisari cu British Shorthair si Russian Blues. Crescatorii americani au realizat in curand propria lor versiune a Pisicii orientale, incrucisand Siamezele cu American Shorthair si cu Pisica abisiniana.

Pisica orientala (Oriental shorthair)

Initial, crescatorii acestei pisici s-au confruntat cu o puternica opozitie din partea crescatorilor de pisici Siameze, carora nu le placea ideea ca un alt hibrid sa intre pe o piata deja inundata. Insa Pisica orientala (Oriental shorthair) va face progrese rapide in popularitate.

pisica oriental shorthair

 

Caracteristici fizice

Pisica orientala (Oriental shorthair) are un corp lung, subtire si flexibil, cu urechi mari si ochi patrunzatori, in forma de migdale.

oriental shorthair

Este membra a familiei siameze. insa spre deosebire de siameze, Oriental shorthair vine in peste 300 de culori si modele. Modele populare includ culoarea abanos, alb pur, castaniu, albastru, culori solide, bicolore si vargate.

Personalitate si temperament

Aceasta este o pisica temperamentala care trebuie sa fie centrul atractiei. Daca este ignorata va deveni extrem de sensibila si irascibila. Daca insa ii veti oferi afectiune pisica orientala va poate rasplati pe deplin. Pe langa faptul ca va adauga culoare vietii dvs., aceasta pisica va poate amuza, manifestand entuziasm in tot ceea ce face.

Pisica

Pisica orientala (Oriental shorthair) este o creatura curioasa, care va insoteste in toate activitatile dvs. zilnice. Nu este atat de „vorbareata” precum siamezele  insa acestei pisici ii place sa vorbeasca si nu este niciodata prea obosita pentru a initia o „conversatie”.

Sanatate si ingrijire

Are in general o sanatate buna insa exista cateva afectiuni grave care pot afecta aceasta rasa, inclusiv proeminenta sternului cranian si fibroelastoza endocardica.

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button