Pisicile din rasa Korat – un simbol al bunastarii familiei

Una dintre cele mai vechi si mai pure rase de pisici existente este rasa Korat. Purtand numele unei provincii din Thailanda in aceste locuri pisica este intalnita si sub denumirea de „Si-Sawat” care inseamna „noroc”. Descendenta initiala nu este cunoscuta dar cu toate acestea standardele rasei Korat sunt stricte.
Blana: scurta, fina, cu un singur strat (o singura culoare, albastru argintiu)
Talia: mica-medie, 2,5-4,5 kg
Caracter: inteligente, afectuoase, calme, energice, sensibile, tacute
Durata de viata: 15-20 ani
Ingrijire: nu necesita ingrijire speciala
Istorie si context
Korat si-a facut prima aparitie ilustrata intr-o tamra maew, o carte thailandeza de poezii cu si despre pisici, scrisa intre secolele XIV – XVIII. Smud Khoi of Cats, scrisa intre secolele XIX – XX, mentioneaza Korat alaturi de alte 17 pisici, fiind considerata o pisica aducatoare de noroc. Autorul descrie Korat ca fiind o intruchipare a prosperitatii si aducatoare de averi proprietarilor sai umani.
In cultura thailandeza, Korat ocupa un loc insemnat. Este considerat aducator de prosperitate, sanatate si noroc. Celor care incep o viata noua prin casatorie le este daruita o pisica Korat, ca promisiune a bunastarii si fertilitatii vietii in cuplu. O alta traditie sustine ca un Korat nu poate fi cumparat ci doar primit in dar, singur sau ca pereche.
In America, pisica a ajuns in 1959, cand pasionata de pisici Jean Johnson a primit o pereche de pisici Korat de la un prieten din Bangkok, Thailanda.
Din pacate, ea a fost impiedicata de traditie sa detina o asemenea pisica. Jean a descoperit ca pisicile Korat apartineau in principal claselor superioare ale Thailandei – nobilime, oficiali de rang inalt etc. – si chiar si acestia primeau aceste pisici in dar. Jean si sotul ei au parasit Thailanda in 1954 pentru o alta misiune in Asia de Sud-Est, lasand in urma o cerere pentru o pereche de pisici Korat. Cinci ani mai tarziu, pe cand se aflau deja inapoi in Statele Unite, au primit o notificare de la prietena lor thailandeza ca doi pisoi Korat erau in drum spre ei, fiind numiti ulterior Nara si Dara.
Jean Johnson a incurajat imperecherea. Apoi le-a incrucisat apoi cu pisici Siameze cu par de culoare albastra. Pentru a evita consangvinizarea, ea a indepartat apoi orice pisoi cu caracteristici siameze din programul de reproducere, stabilind astfel prima familie americana Korat. Ulterior, in 1960 au fost aduse mai multe pisici Korat din Thailanda in America, iar in 1966 Cat Fancier’s Association (CFA) a acceptat Korat in competitiile pentru pisici.
In America, Korat este o rasa rara, in principal datorita bazei sale genetice mici. Si pentru ca sunt limitate si in patria lor din Thailanda, crescatorii nu sunt in masura sa imbunatateasca fondul genetic pe baza importurilor.
Caracteristici fizice
Nu este permisa incrucisarea si nu exista variatii de culoare sau lungime. In mod ideal, pisica Korat ar trebui sa aiba culoarea albastra-argintie, fara alte marcaje. Se aseamana la fizic cu pisica Albastra de Rusia. La fel ca la aceasta, radacina parului pisicii are o culoare albastru deschis si devine mai inchis pe lungimea acestuia, iar varfurile sunt argintii. Aceste varfuri argintii confera corpului pisicii un efect asemanator fosforului, stralucind radiant.
O alta caracteristica specifica pentru rasa de pisici Korat sunt ochii mari, rotunzi, luminiscenti, de culoare oliv si capul in forma de inima. Puii au ochi albastri, trecand treptat la culoarea brun (chihlimbar) iar in urmatorii 2-4 ani ochii devin verzi stralucitori.
Rasa Korat sunt pisici de dimensiuni mici-mijlocii insa mai solide si mai grele decat sugereaza aspectul acestora. Sunt pisici musculoase, cu forme line, neavand insa un corp prea compact. O pisica care ajunge lent la maturitate, Korat nu isi atinge intregul potential decat dupa cativa ani de viata, fiind cunoscuta ca „ratusca cea urata” in primii ani.
Exista si versiuni de culoare liliac, albe sau cu dungi. Aceste pisici pot prezenta aceleasi calitati de personalitate ale rasei Korat dar nu este permisa inregistrarea unui Korat de alta culoare decat albastru-argintiu.
Personalitate si temperament
Este o pisica sociabila careia ii place enorm sa fie alaturi de oameni. Se ataseaza de familie si este afectuoasa. Doreste sa ii fie acordata atentie, urcandu-se in bratele sau in poala pentru a-si arata dragostea.
Va memora tacticile care au recompensat-o cu atentie asa ca este recomandat sa descurajati orice comportament negativ sau nedorit. Desi nu este atat de vorbareata sau sonora precum Siamezele, Korat se va face cunoscuta atunci cand este nefericita sau este deranjata.
Apreciaza mangaierea, jocul, atata timp cat este centrul atentiei. In general, se intelege cu alte animale dar are tendinta de a deveni geloasa atunci cand alte animale de companie primesc prea multa dragoste de la proprietar.
Nu agreaza zgomotele puternice, ascutite. In general, este o rasa calma, tacuta, cu o voce melodioasa.
Ingrijire si Sanatate
Este o pisica longeviva. Se stie ca aceasta rasa poate suferi de gangliozidoza (deficienta enzimatica mostenita), care poate afecta sistemul nervos, provocand paralizie.
Blana pisicii nu necesita ingrijire speciala insa pisica se va bucura sa fie ingrijita de companionul sau uman.
Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.