Rase de pisici

Rasa de pisici Colorpoint Shorthair

Pisicile Colorpoint Shorthair sunt veri primari ai pisicilor Siameze, distingandu-se prin cele 16 „puncte” de culoare diferite de a siamezelor. Rareori linistite, sunt pisici carora le place distractia si sa se distreze.

Blana: scurta, fina, cu un singur strat (o singura culoare, albastru argintiu)
Talia: mica-medie, 2,5-4,5 kg
Caracter: inteligente, afectuoase, calme, energice, sensibile, tacute, jucause
Durata de viata: 15-20 ani

Ingrijire: nu necesita ingrijire speciala

 

Istorie si context

Pisica din rasa Colorpoint Shorthair este adesea confundata cu binecunoscuta pisica Siameza. De fapt, unii cred ca Colorpoint Shorthair nu este altceva decat un hibrid siamez.

Originile sale au inceput in anii 1940, cand crescatorii de pisici din Marea Britanie si SUA au facut un efort concertat pentru a crea o pisica care sa intruneasca caracteristicile Siamezei dar care sa vina intr-o varietate de culori, in afara de cele patru traditionale.

Pentru a-si atinge scopurile, crescatorii au facut incrucisari intre pisici Siameze, Abisiniene si pisici domestice Shorthair (a fost utilizat si American Shorthair). Dupa ani de lupta si nenumarate esecuri, programul de reproducere a reusit. Apoi rasa a fost din nou incrucisata cu Siamezele pentru a-si pastra structura corporala si personalitatea.

Pentru a stopa protestele crescatorilor de pisici Siameze, asociatiile de crescatori au acceptat in cele din urma sa dea acestei pisici un nou nume, Colorpoint Shorthair.

Caracteristici fizice

Pisica din rasa Colorpoint Shorthair seamana atat de mult cu Siameza incat ar putea fi considerate gemene. Are un corp elegant, lung si subtire, de dimensiuni medii. Capul este triunghiular iar urechile, mari. Chiar daca par fragile, au o constitutie puternica si musculoasa. Are picioare lungi si subtiri, cu o coada neobisnuit de lunga.

Personalitate si temperament

Viata nu va fi niciodata plictisitoare atunci cand aveti in preajma o pisica din rasa Colorpoint Shorthair. La fel ca verisoara sa, pisica Siameza, este un extrovertit innascut: isi face prieteni cu usurinta, discuta persistent si isi copleseste proprietarii cu dragoste.

Este o pisica foarte sensibila la starea de spirit a proprietarilor. Daca cineva lacrimeaza la un film tragic, aceasta pisica va incerca sa le aduca alinare.

Ii place sa fie in preajma oamenilor, urmandu-i peste tot. Nu ii place sa fie lasata singura acasa insa se va obisnui, gasindu-si diverse activitati. Ii place sa se joace, fiind agila si mereu in miscare.

Ingrijire

Are o blana usor de intretinut, pe care o puteti peria o data la 2-3 saptamani. Dintii, urechile si ochii trebuiesc curatate saptamanal. Este o pisica careia ii place curatenia, prin urmare, pastrati litiera si locul de dormit cat mai curate.

Sanatate

Desi in general sanatoasa, rasa este susceptibila la unele probleme de sanatate, cum ar fi proeminenta sternului cranian, fibroelastoza endocardica, astm, strabism, atrofie retiniana progresiva (PRA).

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button