Ingrijirea pisicilor

Pregatirea pentru un pisoi

Va ganditi sa va mariti familia cu un nou membru, o pisica? Atunci, indiferent ca va ganditi sa adoptati una sau sa o achizitionati de la un crescator de renume, noua dvs. aventura abia incepe. Pregatirea pentru a aduce acasa un pisoi presupune cateva etape pregatitoare. Iar noi va dam in continuare cateva sfaturi pentru a incepe corect.

Ce presupune pregatirea pentru un nou pisoi?

Inainte de a aduce o pisicuta acasa

Inainte de a aduce direct acasa o pisicuta, ar trebui sa faceti un prim lucru important: sa gasiti un veterinar. Da, prima dvs. vizita la cabinetul veterinar ar trebui sa aiba loc inainte de a aduce acasa un animal de companie.

Iata de ce. Un medic veterinar va poate ajuta sa pastrati bucuria si sa reduceti stresul de a adopta sau cumpara o pisica. Desi ar putea parea cronologic invers sa alegeti veterinarul inaintea unui animal de companie, veti dori sa stiti la cine sa apelati pentru sfaturi medicale in ziua 1 a calatoriei  dvs. de crestere a unui pui de pisica.

Veterinarul va poate recomanda tipul potrivit de hrana si alte lucruri necesare pe care trebuie sa le faceti. Acesta poate actiona ca un ajutor nepretuit daca animalul dvs. de companie intampina probleme in drumul sau spre a deveni parte a familiei. Obtineti recomandari de la prieteni si familie si, daca puteti, faceti un tur al cabinetelor veterinare, pentru a va face o idee.

De asemenea, este o idee buna sa va salvati adresa si numarul de telefon al unui veterinar de urgenta, sau non-stop. Va veti multumi pentru acest lucru in viitor, cand dezastrul va lovi la ora 2 dimineata!

Lucruri esentiale de achizitionat in pregatirea pentru un pisoi

Pisicile nu au nevoie de la fel de multe lucruri ca si parintii lor cu doua picioare. Au insa totusi nevoie de o multime de accesorii, de la hrana pentru pisici, la jucarii, la articole care pot face viata noului dvs. animal de companie mult mai confortabila.

Un astfel de lucru esential este o cusca pentru transport pisici. Stim cu totii ca vizitele la veterinar sau calatoriile cu masina nu sunt placute pentru toate pisicile inca de la inceput. De aceea, pentru a evita intarzierile si neplacerile, puteti utiliza o cusca pentru transport pisici, in care pisicuta se va simti mai confortabil. Iar vizitele la veterinar vor fi mult mai putin stresante.

Alte lucruri esentiale de achizitionat includ:

  • o zgarda cu medalion inscriptionat cu numele pisicii si numarul de contact in caz ca aceasta se pierde
  • boluri pentru hrana si apa
  • litiera si asternut – Unele pisici pot fi pretentioase cu tipul de asternut utilizat. Puteti incerca diverse asternuturi dupa ce va aduceti pisica acasa pentru a va da seama de preferintele acesteia.
  • stalpi de zgariat – din nou, depinde de preferintele pisicii, acestea preferand diferite texturi.
  • obiecte de toaletare pisica – inclusiv masina de tuns, periuta si pasta de dinti pentru pisici, consumabile pentru curatarea urechilor.
  • un pat confortabil – chiar daca stiti ca pisicuta se va ghemui pe patul dvs.

Aceasta ar fi o lista generala de obiecte de achizitionat daca va aflati in pregatirea pentru pentru a aduce acasa un pisoi.

Pregatirea locuintei pentru un nou pisoi

Felinele sunt experte in a face tot felul de boacane. Acest lucru inseamna ca pregatirea casei dvs., astfel incat aceasta sa fie un spatiu sigur pentru pisica, ar trebui sa fie in fruntea listei de lucruri de facut.

Cel mai bun mod de a incepe este sa va pozitionati pe maini si genunchi, undeva la nivelul pisicii, si sa observati ce obiecte sunt in raza de actiune a acesteia. Uitati-va sub pat, sub canapele, scaune.

Cautati orice ar putea fi potential periculos pentru pisica dvs. Cablurile electrice sunt periculoase, iar pisicile le gasesc adesea atragatoare pentru a mesteca, ceea ce le expune riscului de electrocutare. Fixati-le de plinte sau mascati-le pentru a elimina tentatia.

Fiti atent la orice substante la care ar putea ajunge pisica – detergenti, solutii de curatat, solurii toxice, etc. Adesea, animalele gasesc medicamente pentru uz uman si le ingereaza, putandu-le provoca chiar moartea. Inchideti toate aceste substante potential periculoase intr-un dulapior, cu un dispozitiv solid de blocare. Nu uitati, pisicile se si catara! Deci nu ajunge sa le puneti doar undeva „mai sus”. Si nu uitati sa va verificati plantele de apartament pentru a va asigura ca nu sunt plante toxice pentru pisici.

Inainte de a va aduce noua pisica acasa, blocati orice intrare in zonele in care pisicile ar putea ramane prinse, cum ar fi o mansarda sau un subsol. Daca acestea raman blocate in spatii din care nu pot iesi, vor fi teribil de deshidratate si infometate.

Dar asta nu inseamna ca pisicile nu vor avea nevoie si de un loc unde sa se ascunda! Plasati platforme, rafturi sau arbori pentru pisici in zonele in care noua dvs. pisica s-ar putea simti incoltita. Toate acestea le ofera pisicilor o perspectiva mai buna si le pot ajuta sa se simta mai in siguranta intr-un mediu necunoscut.

Pregatiti-va pentru o lunga perioada de acomodare

Pentru majoritatea pisicilor, a veni intr-o casa noua este ca aterizarea pe o noua planeta. Ele nu cunosc pe nimeni, nu cunosc sunetele din casa. Poate fi ceva terifiant pentru ele. In timp ce pisoii pot fi neinfricati si se pot adapta destul de repede, probabil ca nu va fi cazul pisicilor adulte. Dar majoritatea pisicutelor, atunci cand intra intr-o zona noua, vor incerca sa gaseasca un loc in care sa se simta in siguranta si unde sa isi poata pazi cumva. Ascunzatoarele comune pentru pisici includ sub pat, canapea sau dulap.

Pe masura ce pisicuta dvs. se acomodeaza cu spatiul, aveti rabdare. Lasati pisica sa dicteze cand si cum sa se apropie de dvs. Pentru a ajuta la accelerarea procesului, petreceti timp in spatiul acesteia, astfel incat aceasta sa ajunga sa va cunoasca – cum mirositi, si zgomotele pe care le faceti. Si toate celelalte lucruri cu care va trebui sa se obisnuiasca.

Sau, va puteti petrece timpul impreuna cu jucariile pentru pisici, incercand diverse tipuri de jucarii. Va puteti aseza pe podea si lasa pisica sa se apropie. Aveti la indemana cateva recompense.

Chiar daca pisica se apropie, nu intindeti mana pentru a o mangaia. Probabil ca pisica vrea doar sa va miroase la inceput. Stim ca pisicile sunt gata sa fie atinse cand se freaca de brat sau de picior. Cand se intampla acest lucru, mangaiati-o o data sau de doua ori. Practic, doriti sa o faceti sa va doreasca mai mult. Iar acest comportament le ofera spatiu pentru a se simti mai confortabil.

Urmariti semnalele de avertizare

Daca observati aceste semne de avertizare dupa ce ati adus noua pisica acasa, contactati medicul veterinar:

  • Pisicuta nu mananca
  • Pisicuta nu bea
  • Pisicuta vomita
  • Pisicuta are diaree

Acestea pot fi semne ale unor afectiuni medicale subiacente, asa ca este important ca medicul veterinar sa excluda orice boala. Si chiar daca sunt doar semne de stres, veterinarul animalului dvs. de companie ar putea sa va recomande niste suplimente calmante sau solutii, care va pot ajuta sa va linistiti pisica.

Un alt tip de semn de avertizare ar putea fi mai periculos pentru dvs. decat pentru pisica. Este acea situatie cand pisica suiera sau va loveste cu labuta cand va apropiati. Acesta este un semn ca suneti prea aproape si ca pisica se simte incoltita. Din nou, indepartati-va, si mai acordati-le o sansa. Le puteti oferi o gustare buna, cea mai buna pe care o aveti. Dar din nou, totul se reduce cu adevarat la rabdare.

Dupa ce pisicuta s-a acomodat in sfarsit si devine membru cu drepturi depline a casei, puteti incepe sa intensificati interactiunea. Exista o conceptie gresita conform careia puteti lasa pisicile in pace, lasandu-le sa faca ce vor toata ziua. Insa este o conceptie gresita. Pisicile au nevoie de atentie. Au nevoie de timp de joaca. Au nevoie de compania dvs. Si va vor anunta cand nu va vdoresc in preajma – vor pleca, pur si simplu.

Aducerea unei pisicute acasa poate fi o aventura, cu surprize la fiecare pas. Fiecare animal de companie este diferit si s-ar putea sa fie nevoie sa va bazati pe rabdare si perseverenta in timp ce noul dvs. prieten blanos se adapteaza. Insa pregatirea prealabila pentru venirea un pisoi va face ca totul sa fie mai usor, si in final, tot efortul sa merite, atunci cand micutul ghem de blana va toarce in poala dvs.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button