Ingrijirea pisicilorPisici

Cum hraniti un pisoi?

Cerintele de hrana pentru o pisica tanara se schimba pe masura ce aceasta creste, devenind adulta. Asigurati-va insa ca animalul dvs. de companie ramane la o greutate normala si primeste toti nutrientii de care are nevoie pentru a deveni o pisica sanatosa, fericita si energica.

 

De doua ori pe zi

Doua mese pe zi sunt suficiente pentru o pisica in crestere (la o distanta intre 8 si 12 ore), dar puteti imparti hrana in portii mai mici pe care sa le administrati mai frecvent, pe parcursul unei zile intregi.

In mod ideal, pisicilor le place sa manance cantitati mici pe tot parcursul zilei, in concordanta cu firea lor. Pentru majoritatea proprietarilor, acest lucru este imposibil de realizat asa ca ocazional, punerea alimentelor intr-o minge de tip snakball este o idee buna – le face pe pisici sa lucreze pentru hrana lor. In plus, este  o modalitate buna de a va incuraja pisica sa fie activa si sa-si foloseasca simturile innascute.

 

Hrana adecvata varstei

Verificati ca hrana pe care o oferiti pisicilor sa asigure cerintele nutritionale corect echilibrate pentru varsta pisicii tinere. Pisicile sunt de obicei deplin dezvoltate pana la varsta de un an, dar la aproximativ noua luni incep sa aiba nevoie de mai putine calorii, deoarece cresterea lor incetineste si devin mai putin active si energice.

Cum hraniti un pisoi

Daca pisica dvs. a fost castrata, va arde si mai putine calorii, deoarece castrarea scade rata metabolica din cauza scaderii hormonilor. Discutati cu medicul veterinar daca aveti intrebari legate de alimentatia pisicii.

 

Mancare umeda sau uscata?

Ambele tipuri de mancare sunt bune, dar experimentati care dintre acestea functioneaza cel mai bine pentru animalul dvs. de companie. Unele pisici tinere tolereaza mancarea umeda mai bine decat cea uscata.

In mod ideal, obisnuiti-va pisica cu ambele folosind o combinatie de alimente umede si uscate deoarece poate exista un moment in viata lor cand vor avea nevoie de o dieta speciala pentru sanatate.

Fiind carnivore, toate pisicile au nevoie de taurina in dieta lor, un aminoacid care se gaseste doar in carne. Taurina este importanta pentru functionarea inimii, vedere si reproducere si este un ingredient vital atat in hrana umeda, cat si in cea uscata pentru pisici.

Faceti schimbari de alimentatie a pisicii in mod treptat, pe parcursul mai multor zile. Ii puteti oferi conserve intr-o zi si mancare uscata in urmatoarea. Nu uitati ca mancarea din conserve se poate strica sau poate fi infestata de muste daca este lasata afara.

 

Apa la discretie

Asigurati-va ca pisica dvs. are un bol cu apa proaspata accesibila in orice moment si evitati sa ii dati lapte de vaca, deoarece acest lucru le poate provoca diaree.

Daca pisica are probleme cu alimentatia sau bautul, sau observati orice schimbare a obiceiurilor lor, consultati un veterinar pentru a exclude orice probleme grave de sanatate care ar putea sta la baza lor.

 

Ratii controlate

Asigurati-va ca masurati portiile meselor cu atentie. Cantarirea este cea mai precisa si reduce sansele de a pune „un pic mai mult”.

Obisnuirea pisoiului cu mancarea de care are nevoie va ajuta la evitarea problemelor ulterioare precum artrita si bolile legate de obezitate. Pastrati loc si pentru tratatii/recompense mici si sanatoase, cum ar fi o portie mica de pui gatit.

Unele pisici pot fi hranite la cerere si pot ramane intr-o forma buna daca sunt foarte active, dar lasand bolurile cu mancare disponibile pe tot parcursul zilei – in special mancarea uscata care este mai bogata in calorii decat mancarea umeda – poate contribui in timp la acumularea de kilograme in plus.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button