Ingrijirea pisicilor

Etapele de crestere ale pisoiului

Pisicile sunt pline de surprize in timp ce invata despre corpul lor si cum sa fie pisica. De la inceput pana la sfarsit, toate  etapele de crestere ale pisoiului aduc ceva interesant si distractiv de urmarit pe masura ce cresc.

Aflati ce presupun etapele de crestere ale pisoiului si la ce sa va asteptati, astfel incat sa va asigurati ca pisoiul dvs. primeste o nutritie adecvata, multa miscare, stimulare mentala si ingrijirea medicala preventiva de care are nevoie. Un animal de companie sanatos si o relatie fericita pe termen lung, este o calatorie pe care trebuie sa o faceti impreuna.

Stadiile de crestere ale pisoiului

Dezvoltarea pisoilor de la 0-2 luni

In aceasta etapa:

  • Ochii si urechile pisoilor se deschid
  • Apar dintii de lapte
  • Se bazeaza pe mama pentru a se hrani
  • Invata sa se mentina curati

In primele cateva luni, totul este nou si interesant pentru pisoi. De la primele imagini, sunete si gusturi, sunt atat de multe de experimentat! In aceasta etapa de crestere a pisoiului, puii de pisici sunt niste mici bureti adorabili care preiau toate informatiile din jurul lor.

In primele doua luni, pisoii se hranesc cu lapte de la mama lor. Dintii de lapte incep sa apara, pregatindu-i pentru alte alimente pe masura ce se maturizeaza. In timpul acestei etape de viata a pisoiului, mama isi invata pisoii cum sa se mentina curati, desi ea inca face aproape toata munca.

Dezvoltarea pisoilor de la 2-6 luni

In aceasta etapa:

  • Invata sa foloseasca litiera
  • Incep sa isi piarda dintii de lapte
  • Fac trecerea la hrana pentru pisoi
  • Sunt pregatiti pentru primele vaccinuri

Intre 2 si 6 luni, pisoii invata mai multe despre independenta. Acum sunt suficient de maturi pentru a incepe sa manance hrana pentru pisoi si incep sa-si piarda dintii de lapte ascutiti. In curand, dintii de lapte vor fi inlocuiti cu dintii adulti, care, cu grija, ii vor tine toata viata.

Pana la varsta de 8 saptamani, pisoii sunt suficient de mari pentru a fi intarcati si a putea fi adoptati. Ar fi trebuit sa stapaneasca pana acum folosirea litierei pentru pisici (majoritatea pisicilor invata aceasta abilitate rapid si usor daca asternutul este pastrat curat) si ar fi trebuit sa inceapa rutina de vaccinare periodica.

Pana la varsta de 6 luni, se recomanda ca pisoii sa fie sterilizati (femele) sau castrati (masculi).

Dezvoltarea pisoilor de la 6-8 luni

In aceasta etapa:

  • Pisoii devin mai independenti
  • Isi perfectioneaza abilitatile sociale
  • Sunt pregatiti pentru tratamentele preventive impotriva puricilor, capuselor si viermilor inimii

La 6-8 luni, pisoii seamana mai mult cu adultii tineri decat cu puii mici de pisica care erau acum cateva luni. Ganditi-va la aceasta etapa de viata a pisoiului ca la anii „adolescentei”.

In aceasta etapa, pisoii devin mai independenti, isi dezvolta abilitatile sociale si isi stapanesc mediul. Aproape toti dintii lor adulti sunt crescuti pana la sfarsitul acestei faze, ceea ce inseamna mai multe optiuni de hrana pentru pisoi.

Tineti pasul cu ingrijirea adecvata a pisoiului, efectuand vaccinurile importante, sterilizarea sau castrarea pisoiului daca nu ati facut-o inca.Incepeti un tratament obisnuit impotriva puricilor, capuselor si viermelui inimii. Asigurati-va ca alegeti o solutie pentru prevenirea puricilor si capuselor formulata pentru pisoi de cel putin 1,5 kilograme si 8 saptamani sau mai mult.

Dezvoltarea pisoilor de la 8-12 luni

In aceasta etapa:

  • Pisica necesita periajul dintilor in mod regulat
  • A ajuns la dimensiunea adulta
  • Se poate face trecerea la hrana pentru pisici adulte

Pana la varsta de 8-12 luni, pisoii sunt creaturi pricepute si mature. Sunt aproape de dimensiunea adulta si au toti dintii lor adulti, care au nevoie de periaj regulat pentru a ramane sanatosi toata viata.

Investiti intr-o periuta de dinti si o pasta de dinti pentru pisici. Acestea sunt concepute pentru dintii si gingiile sensibile ale unui pisoi si va ajuta sa va obisnuiti pisoiul cu un periaj regulat de-a lungul vietii.

Aproape de sfarsitul acestei etape de crestere a pisoiului, va puteti trece pisoiul la hrana pentru adulti.

 

O pisicuta si etapele de crestere ale pisoiului pot fi o provocare, insa este una presarata cu bucurii pe pacurs. Bucurati-va de animalul dvs. de companie, si intr-o zi, cand va veti uita la aceasta frumoasa creatura care doarme in fereastra, va veti aminti toata distractia de care ati avut parte impreuna in etapa sa de pisoi.

 

Cititi si: Cum hraniti un pisoi?

Foto: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button