Ingrijirea pisicilor

Notiuni esentiale privind toaletarea pisoilor

Toaletarea pisoilor poate fi o modalitate ideala de a crea o legatura cu acesta. Atat dvs., cat si animalul dvs. de companie ar trebui sa va bucurati de procesul de ingrijire. Mai mult, daca incepeti rutina de toaletare de la o varsta frageda, puteti fi scutit de mult stres. La unele rase de pisici cu par lung, ingrijirea este  esentiala pentru a pastra blana frumoasa si stralucitoare.

Toaletarea pisoilor: de ce este necesara?

Ingrijirea pisicii in mod regulat va indeparta firele de par slabite care,  daca sunt ingerate, pot duce la acumularea de bile de blana in stomacul pisoiului. Periajul si pieptanarea pisoiului ajuta la indepartarea acestor fire de par, ajutand la prevenirea acestei probleme.

Se stie ca terapia prin atingere are un efect pozitiv asupra animalelor iar toaletarea este modalitatea ideala pentru ca pisoiul dvs. sa beneficieze de acest lucru. Fiti intotdeauna bland si recompensati-va pisoiul cu ceva gustos sa cu o jucarie, astfel incat sa asocieze ingrijirea (toaletarea) cu pozitivitatea.

Cat de des ar trebui toaletat un pui de pisica?

Acest lucru depinde de rasa pisicii. Un pisoi cu par scurt va avea nevoie de obicei de o periere rapida sau de un pieptanat saptamanal, in timp ce un pisoi cu par lung este probabil sa aiba nevoie de ingrijire zilnica.

Cum ar trebui sa realizez toaletarea pisoilor?

Toaletarea pisoilor ar trebui sa fie placuta pentru amandoi. Sfaturile noastre utile ar trebui sa va ajute:

  • Tineti pisoiul in poala si lasati-l sa miroase peria sau pieptenele cu care intentionati sa il ingrijiti.
  • incepand cu spatele, periati-i usor, deplasandu-va si pe partile laterale ale corpului.
  • in timp ce periati, laudati-va pisoiul cu o voce blanda.
  • Alternati perierea cu mangaierea (si o recompensa, daca pisoiul dvs. este deosebit de nervos).
  • Repetati acest proces de mai multe ori pe zi, marind treptat durata periajului.
  • Cand pisoiul se simte confortabil cu senzatia de periaj, puteti trece la urechi, coada si burtica.
  • Daca observati ca pisoiul prezinta semne de agitatie sau suferinta, opriti-va din periat. Asigurati-va ca sesiunile de ingrijire sunt scurte.

Verificarea starii de sanatate a pisoiului

Cat timp pisoiul este relaxat in timpul ingrijirii, folositi timpul pentru a-i face un control rapid de sanatate. incercati sa:

  • Examinati cu grija labutele, ghearele si degetele de la picioare.
  • Daca pisoiul este vesel si nu da semne de agitatie sau suferinta, deschideti-i usor gura si examinati-i dintii si gingiile.
  • Verificati interiorul urechilor pentru a va asigura ca nu exista blana incalcita, pielea nu este inrosita sau nu prezinta mancarime   deoarece acest lucru ar putea semnifica ca au acarieni.
  • Verificati-le ochii si nasul pentru orice semne de roseata sau secretii.
  • Palpati usor corpul pisicii pentru a putea simti orice umflaturi sau zone sensibile de pe corp.
  • Treceti mana prin blana pisicii in sensul invers cresterii firului de par pentru a verifica daca exista urme de purici sau iritatii ale pielii.
  • Uitati-va sub coada, cautand semne de roseata sau durere, deoarece acest lucru ar putea indica ca au viermi.

Pisoiul are nevoie de baie?

Desi se crede in mod obisnuit ca pisicile detesta apa, unele iubesc de fapt baia – acest lucru va depinde in intregime de animalul dvs. de companie. Totusi, uneori o baie este inevitabila, mai ales daca pisicuta a avut un deranjament stomacal sau trebuie sa fie tratata pentru o afectiune a pielii cu un sampon special.

Este recomandat sa familiarizati pisoiul cu baia de la o varsta frageda pentru a va asigura ca se obisnuieste cu ea. Sfaturile noastre utile ar trebui sa faca acest proces unul lipsit de stres atat pentru dvs., cat si pentru pisoiul dvs.:

  • Asigurati-va ca apa nu este prea fierbinte sau prea rece. Apa prea fierbinte poate opari un pisoi, in timp ce apa prea rece ii poate face sa se simta inconfortabil sau, in cel mai rau caz,  imbolnavi.
  • Laudati-va pisicuta cat mai mult, ii puteti oferi 1-2 recompense chiar in timp ce o puneti in baie.
  • Verificati ca samponul ales este formulat special pentru pisici. Evitati contactul samponului cu ochii pisoiului.
  • Fiti atent la orice semne de disconfort sau suferinta.
  • Clatiti bine pisoiul pentru a indeparta toate reziduurile de sampon.
  • Infasurati pisoiul intr-un prosop cald si asigurati-va ca sta la caldura pana este uscat complet. Evitati utilizarea unui uscator de par deoarece poate speria pisoiul.
  • Faceti baie doar unui pisoi o data, deoarece, daca sunt stresati de baie, se vor lupta.

Trebuie taiate ghearele pisoiului?

Pe masura ce pisoiul dvs. creste si incepe sa se catere in copaci sau foloseste un stalp de zgariere, acesta poate pierde stratul exterior al ghearelor. Acest lucru este perfect normal.

Daca pisoiul este activ si iese in mod regulat afara, nu ar trebui sa fie nevoie sa le taiati ghearele. Daca pisoiul dvs. sta predominant in casa poate fi necesar sa ii taiati ghearele ocazional.

Beneficiile toaletarii pisoiului

Toaletarea pisoilor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru ca:

  • Periatul si pieptanatul pisoiului creeaza o legatura mai apropiata intre dvs. si pisoiul dvs. Pisoiul dvs. invata astfel cum sa aiba incredere in dvs. si sa se lase manipulat. Toate acestea pot fi de folos la socializarea lui in acest proces.
  • Toaletarea pisoilor este ceva sanatos. Periajul nu doar ca indeparteaza caltii din blana insa face blana mai stralucitoare, prin stimularea glandelor sebacee din piele. Ingrijirea faciliteaza  identificarea parazitilor – cum ar fi puricii – in blana pisoiului sau va poate ajuta sa observati eventuale probleme ale pielii.
  • Periajul pisoiului ajuta la indepartarea firelor de par cazute, care daca sunt linse si ingerate de pisoi pot duce la formarea de bile de par.

 

Cititi si despre: Educarea pisoilor – 5 lucruri esentiale de facut

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button