Ingrijirea pisicilor

Ce plante sunt toxice pentru pisici?

A avea o pisica care a fost otravita de o planta nu este o situatie tocmai placuta. Pe cine sunati? Ce faceti? Cum ati fi putut preveni acest lucru? Pentru a va ajuta, am intocmit o lista cu cele mai comune plante toxice pentru pisici.

 

Cele mai comune plante toxice pentru pisici

 

1. Branduse de toamna

Brandusele de toamna pot provoca o senzatie intensa de arsura in gura, varsaturi, diaree, convulsii, leziuni hepatice si renale, aritmii cardiace si moarte.

branduse de toamna

Desi intreaga planta este considerata toxica pentru pisici, toxicitatea este cea mai mare in bulbi, seminte si flori.

2. Azalee & Rhododendron

Chiar si ingerarea doar a catorva frunze de azalee poate provoca la pisici iritatii orale cu varsaturi si diaree ulterioara.

azalee

In cazurile severe, ingestia poate provoca scaderea tensiunii arteriale, aritmii cardiace, coma si deces.

3. Narcise

Desi intreaga planta este considerata toxica pentru pisici, bulbul este cel mai toxic.

narcise

Ingestia oricarei portiuni de narcise poate provoca iritatii bucale, varsaturi, diaree, dureri abdominale, aritmii, convulsii si o scadere grava a tensiunii arteriale.

4. Dieffenbachia

Gama de plante toxice pentru pisici include si Dieffenbachia, cunoscuta ca fiind o planta de apartament obisnuita care poate provoca o senzatie de arsura la buze, limba si gura, varsaturi si dificultati de inghitire.

plante toxice pisici

Ingestia de Dieffenbachia este rareori fatala, dar foarte neplacuta pentru pisici.

5. Lalele

Intreaga planta de lalele este considerata toxica, dar bulbul este cel mai otravitor pentru pisici. Ingestia poate provoca iritatii orale semnificative, salivare excesiva si greata.

lalele

Cu exceptia cazului in care sunt consumate cantitati mari de bulb (ceea ce este putin probabil la pisici) ingestia de lalele nu ar trebui sa fie fatala.

6. Kalanchoe

Cunoscuta si sub numele de „planta soacrei”, kalanchoe este o planta de casa comuna, cu flori mici si dese. Toate partile acestei plante sunt toxice pentru pisici.

kalanchoe

Cand este ingerata, poate provoca varsaturi si diaree. In cazuri rare, pot aparea aritmii cardiace.

7. Crini

Multe specii diferite de plante cu flori sunt denumite in mod obisnuit „crini”. Cei inclusi in genul Lilium, cum ar fi Crinul de Pasti, crinii asiatici si crinii Tiger, provoaca insuficienta renala severa la pisicile care ingereaza chiar si o cantitate mica de planta.

crin tigru

Crinii de zi se incadreaza intr-un alt gen (Hemerocallis), dar au efecte similare. Toate partile plantei sunt toxice pentru pisici, dar florile sunt deosebit de periculoase. De fapt, se stie ca si numai polenul de la unul dintre acesti crini este otravitor in mod letal pentru pisici.

crini

8. Sagotierul japonez

Sagotierul japonez este o planta extrem de otravitoare pentru pisici. Cand este ingerat, poate provoca varsaturi cu sange si diaree, tulburari hemoragice, insuficienta hepatica si moarte.

sagotierul japonez

Sagotierul japonez seamana foarte mult cu palmierii, dar este total diferit. Sagotierul japonez (Cycas revoluta) sunt gimnosperme, la fel ca si coniferele. Este mai strans inrudit cu pinii, iar palmierii adevarati sunt plante cu flori sau angiosperme.

9. Oleandrul

Oleandrul este un arbust ornamental cu flori, intalnit in mod obisnuit in sudul Statelor Unite si California.

oleandru

Glicozidele sale cardiace, asemanatoare digoxinei, sunt foarte toxice pentru pisici si pot provoca anomalii cardiace fatale, tremuraturi musculare, necoordonare, convulsii, varsaturi si diaree cu sange.

10. Cyclamen

Sunt plante florifere perene apartinand familiei Primulaceae, care cuprinde aproximativ 23 de specii. Florile au diverse culor, roz, alb, rosu sau violet.

cyclamen

Aceata floare contine compusi (saponine terpenoide) care sunt otravitoare pentru pisici. Acestea provoaca iritatii bucale, varsaturi si diaree si, in cantitati mari, anomalii ale inimii, convulsii si deces.

 

Surse imagini: pixabay.com unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button