PasariSanatate si comportament

Hipocalcemia acuta la pasari (nivelul scazut de calciu in sange)

Pentru a avea o pasare sanatoasa este important sa ii asigurati o dieta bine echilibrata care o va ajuta ulterior la prevenirea oricarei tulburari de nutritie. Cu toate acestea, daca exista un dezechilibru de calciu, vitamina D3 si fosfor in corpul pasarii acesta poate provoca hipocalcemia acuta (sau un nivel scazut de calciu seric in sange) la pasari.

Simptome si tipuri

Hipocalcemia acuta la pasari are in general unul sau toate simptomele urmatoare:

  • Slabiciune
  • Tremuraturi (asemanatoare frisoanelor)
  • Convulsii

Cauze

Anomaliile glandei paratiroide pot scadea nivelul de calciu din sange, ducand in consecinta la hipocalcemie acuta. Lipsa luminii solare adecvate poate cauza niveluri de calciu in sange anormal de scazute. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina D3 (primita de la soare) nu este convertita in calciu de catre corpul pasarii.

Tratament

Odata diagnosticata hipocalcemia acuta, medicul veterinar va prescrie suplimente de calciu pentru a fi incluse in dieta pasarilor.

Mentinerea pasarii in lumina soarelui timp de cateva ore, in fiecare zi, va ajuta la reducerea hipocalcemiei acute. Se poate utiliza un bec ultraviolet (UV) sau tuburi pentru a ilumina zona din jurul coliviei pasarii.

Prevenire

Suplimentati dieta pasarilor dvs. cu cantitati adecvate de calciu, vitamina D3 si fosfor pentru a preveni hipocalcemia acuta. Afectiunea poate fi  evitata prin expunerea pasarii la lumina solara suficienta sau la lumina ultravioleta.

Aspecte importante

  • Calciul utilizat de pasari pentru producerea oualor provine din alimentatie si din mobilizarea osului medular
  • Deficitul de calciu poate aparea dintr-o lipsa de vitamina D, a excesului de fosfor alimentar sau a calciului alimentar inadecvat
  • Procesul de producere a oualor consuma importante depozite de calciu
  • Simptomele hipocalcemiei la papagalul gri african pot include slabiciune, ataxie si convulsii
  • Surse de hrana bogate in calciu pentru pasarile de companie includ verdeturi cu frunze verzi si oul fiert (inclusiv coaja)

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button