PasariSpecii de pasari

Amorezul cu fata piersicie (pasarea iubirii)

Papagalul amorez cu fata de culoarea piersicii sau Amorezul cu fata piersicie (Agapornis roseicolli) emana o  personalitate mare intr-un corp mic. Acesti papagali adora timpul de joaca si interactiunea cu oamenii.

Culori: verde, portocaliu
Durata de viata: pana la 20 ani
Caracter: sociabil, fluierator
Dimensiune: mic, aprox. 55 gr si 17-18 cm (adult)

 

Generalitati

Pe cat de populari, pe atat de draguti. Papagalul Amorez cu fata piersicie isi datoreaza „magnetismul” atat personalitatii sale de clovn, penajului uimitor, cat si capacitatii rapide de reproducere. Sunt animale de companie minunate, in pereche sau ca o singura pasare, care inveselesc orice casa cu triluri placute si giumbuslucuri distractive.

Papagalul Amorez cu fata piersicie are in mod normal corpul de culoarea verde, iar fata de culoarea roz-piersica, de unde si numele. Alte culori, sau „mutatii”, variaza de la alb crem la aproape negru si gama de culori intre toate nuantele de verde, albastru, galben, violet si crem-cu fete colorate diferit, pentru a se potrivi!

Specii inrudite:

Habitat natural

Amorezul cu fata piersicie este originar din Africa continentala.

Ingrijire

Daca sunt bine ingrijiti, Papagalul Amorez cu fata piersicie traieste intre 12-15 ani sau mai mult. Sunt predispusi la tulburari nutritionale deci asigurati-va ca le oferiti o dieta foarte nutritiva, inclusiv fructe si legume.

Deoarece femelele vor depune oua, chiar si fara un mascul in jur, exista pericolul unui deficit de calciu sau de retentie a oualor. Discutati cu medicul veterinar daca observati orice semne de epuizare sau comportament neobisnuit.

Amorezul cu fata piersicie

Acest papagal este perfect pentru proprietarii care doresc un papagal mare in corpul unei pasari mici. Totusi, acestor papagali le place sa zboare in stol asa ca asigurarea unei voliere, in cazul in care detineti mai multe perechi, este cea mai buna solutie. Nu puneti intr-o voliera prea multe perechi, pentru ca se vor certa si se vor bate daca sunt aglomerati.

Sunt mereu in cautarea atentiei asa ca va trebui sa petreceti timp in fiecare zi cu pasarea dvs. Locuinta acestei pasari active ar trebui sa fie pe masura spatiului si bugetului maxim pe care vi-l puteti permite. Cu cat este mai mica colivia cu atat pasarea va avea mai multa nevoie de timp in afara acesteia.

Cresterea acestor pasari este destul de usoara, chiar si pentru incepatori. Atentie insa, se reproduc frecvent si cu mare verva.

Hranire

O alimentatie adecvata asigura echilibrul acestor pasari, la fel cum este pentru majoritatea pasarilor. O dieta echilibrata ofera clasele esentiale de nutrienti: apa, proteine, carbohidrati si fibre, lipide, minerale si vitamine.

Varietatea este importanta pentru aceste pasari, asa ca puteti completa dietele formulate cu legume, fructe, pentru o nutritie echilibrata cu forma, texturi si ingrediente care sporesc interactiunea cu alimentele. Acest lucru are ca rezultat o hranire nutritiva.

Personalitate si comportament

Mereu in alerta si neastamparat, Amorezul cu fata piersicie este un maestru al evadarilor, fiind intotdeauna energic si gata de joaca. Daca sunt tinute in perechi, aceste pasari tind sa iubeasca „viata de cuplu”, cu posibila excludere a proprietarului. Daca insa tineti doar o pasare si ii acordati atentia cuvenita, poate fi la fel de iubitoare ca si cainele familiei. Daca sunt neglijate, chiar si pentru o scurta perioada, tind sa devina capricioase.Amorezul cu fata piersicie

In timpul sezonului de reproducere, femelele pot mesteca fasii de hartie pe care le indeasa intre pene, ca o modalitate de a le transporta in cuib.

Diferentele de temperament sunt minime intre mutatii, desi masculii si femelele pot actiona adesea ca doua specii separate. Masculii tind sa fie mai mici si mai subtirei, in timp ce femelele pot fi adesea mai robuste/solide. Masculii sunt in general rezervati, in timp ce femelele sunt mai indraznete, au tendinta de a ciupi si pot fi certarete.

Sunete si cantecul pasarii

Amorezul cu fata piersicie nu este o pasare teribil de zgomotoasa, dar este predispus la crize de tipete si fluieraturi dimineata, seara si cand este entuziasmata. Abilitatea de a vorbi este slaba, desi au fost raportate exemplare vorbitoare – poate 1 din 1000. Totusi, vor invata sa fluiere bine.

Sanatate

Papagalul Amorez cu fata piersicie este predispus la clamidioza, auto-mutilare, precum si deficiente nutritionale legate de o dieta inadecvata, mai ales daca este hranit cu o dieta in principal pe baza de seminte.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button