Pasari

Papagalul Eclectus, o specie dimorfa

Papagalul Eclectus are penele asemanatoare blanii, iar culorile difera pentru femele (rosu aprins) si masculi (verde stralucitor). Masculii au in plus si un cioc colorat. Iar pe langa aspectul lor fascinant, acesti papagali pot fi, de asemenea, companioni grozavi.

Culoare: verde, rosu
Durata de viata: pana la 30 ani
Caracter: sociabil, comunicator vocal
Dimensiune: medie, 32-35 cm, in medie 450-500 gr

 

Generalitati

Papagalii Eclectus vin intr-o varietate de sub-specii, inclusiv Grand Eclectus, Vosmaeri si Solomon Island Eclectus (Eclectus roratus solomonensis), care este si cel mai frecvent intalnit Eclectus in captivitate.papagalul Eclectus

Originara din Insulele Solomon, aceasta pasare este apreciata pentru aspectul sau uimitor si calitatile sale excelente ca animale de companie. Ca trasatura distinctiva, penele lor nu au un contur distinct, precum penele altor pasari. Papagalii Eclectus arata ca si cum ar fi acoperiti cu o blana fina, iar datorita culorilor lor stralucitoare, efectul este uluitor.

Eclectusul este dimorf, ceea ce inseamna ca exista distinctii vizibile intre sexe. Masculii sunt de un verde stralucitor si au un cioc de culoare crem, cu un strop de albastru stralucitor pe aripa si rosu aprins sub aripi. Femelele sunt de un rosu uimitor, cu violet profund si ciocul negru.

De fapt, din cauza acestor diferente, ornitologii au crezut ca sunt doua specii diferite de papagali. In plus, nu au fost crescute cu succes de multi ani, deoarece crescatorii puneau masculi cu masculi si femele cu femele! Abia cu cateva decenii in urma, cineva si-a dat seama ca pasarile verzi erau masculi si pasarile rosii erau femele.

Papagalul Eclectus

Habitat natural

Papagalii Eclectus sunt originari din Insulele Solomon, Indonezia, Noua Guinee, nord-estul Australiei si Molucca. Dieta lor in salbaticie este alcatuita in principal din fructe, cum ar fi rodia si papaya, precum si smochine, flori, muguri de frunze si unele seminte.

Ingrijire

Papagalii Eclectus sunt foarte activi si au nevoie de o colivie spatioasa si de mult timp in afara acesteia pentru a interactiona cu dvs. Asigurati-va ca achizitionati cea mai mare colivie pe care si-o permite casa si bugetul dvs.  Aceste pasari pot deveni nelinistite si nefericite atunci cand sunt inchise.

Jucaus din fire, un papagal Eclectus va avea nevoie de o multitudine de jucarii concepute pentru a fi mestecate si distruse, precum cele din lemn moale. Asigurati-va ca papagalul dvs. Eclectus primeste multa atentie si are parte de multa activitate. Papagalul Eclectus isi poate gasi singur ocupatie insa trebuie sa le oferiti obiecte care sa ii stimuleze in diverse activitati.

Hranire

Papagalii Eclectus au un tract digestiv mai lung decat alte specii de pasari, iar unii crescatori cred ca, din aceasta cauza, au nevoie in special de o dieta cu continut scazut de grasimi, bogata in fibre, care sa nu fie prea imbogatita cu vitamine si minerale. Acest lucru poate ajuta la evitarea dezvoltarii tumorilor formate din tesut gras, precum si la prevenirea toxicitatilor vitaminice si minerale.

Pentru papagalul Eclectus sunt mai benefice includerea in dieta a mai multor fructe si legume (in special cele mai bogate in vitamina A), precum si de alimente sub forma de pelete. Se recomanda hranirea cu pelete care nu contin coloranti artificiali.

Personalitate si comportament

Papagalii Eclectus sunt pasari inteligente, blande, care devin membri bineveniti ai familiei datorita naturii lor linistite. Se comporta destul de bine in preajma copiilor, desi nu vor tolera activitatea frenetica sau zgomotul deranjant constant. Va fi important sa ii invatati pe copii sa se comporte in preajma acestor pasari, mai degraba decat invers.

Papagalul Eclectus

Femelele de papagal Eclectus, chiar si cele tinute ca animale de companie fara partener, au instincte puternice de cuibarit si ar putea fi inclinate sa caute locuri pentru cuib in zone intunecate si inchise prin casa, cum ar fi in dulapuri si sub mobilier.

Femelele pot fi destul de teritoriale, mai ales in timpul sezonului de reproducere. Daca tineti o pereche de papagali mascul si femela, femela va fi probabil sefa dintre cei doi.

Sunete si cantecul pasarii

Papagalul Eclectus nu este, in general, predispus la emiterea de zgomote excesive. Acesti papagali pot fi in general destul de vocali si sunt capabili sa dezvolte un vocabular extins.

Sanatate

Se cunoaste faptul ca papagalul Eclectus prezinta episoade de spasme musculare despre care se crede ca sunt legate de dezechilibrele de vitamine si minerale. Discutati cu medicul veterinar despre tipurile de alimente cu care ar trebui sa va hraniti papagalului dvs. Eclectus, precum si despre ce alimente sa evitati.Papagalul Eclectus

Sunt mai predispusi la smulgerea penelor decat alti papagali, obicei care poate fi legat de unele probleme medicale si/sau de comportament. Daca observati acest simptom, duceti pasarea la veterinar, pentru o examinare completa.

Papagalii Eclectus sunt, de asemenea, susceptibili la poliomavirusul aviar, hipovitaminoza A si boala ciocului si a penelor (Psittacine beak and feather disease – PBFD).

La ce sa fiti atent atunci cand achizitionati un papagal Eclectus

Atunci cand cumparati un papagal Eclectus aveti grija sa nu cumparati un Eclectus hibrid. Unii crescatori fara scrupule cresc diferite sub-specii de Eclectus impreuna, rezultand o „corcitura” Eclectus.

Acest lucru nu va afecta in nici un fel calitatea sa ca animal de companie, dar daca doriti sa va introduceti pasarile intr-un program de reproducere, genele sale mixte ar putea contamina specia.

Desi acest lucru poate parea inofensiv, este important ca rezerva de gene a acestor pasari sa ramana pura, deoarece intr-o zi singurul papagal Eclectus din lume ar putea fi in captivitate, iar crescatorii de pasari vor fi responsabili pentru perpetuarea speciei.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button