PasariSanatate si comportament

Intoxicatia cu vapori si aerosoli la pasari

Multi vapori si alti aerosoli toxici (teflon, deororizant, etc.) care va pot afecta pasarile pot fi intalnite atat in locuinta dvs., cat si in afara acesteia. De la vasele de gatit pana la solutia de curatat covoare, vaporii nu numai ca irita pasarea dvs. de companie dar o pot chiar otravi. Sa vedem care sunt simptomele, tipurile si cauzele referitoare la intoxicatia cu vapori si aerosoli la pasari.

Simptome si tipuri

Intoxicatia cu vapori si aerosoli la pasari se manifesta prin dificultati de respiratie, tremurat si alte simptome neurologice. In cazuri severe, poate interveni moartea subita. Din pacate, intervalul de timp in care pasarea prezinta simptome si incidenta mortii este de obicei unul scurt.

Cauze

Unele vase de gatit cu suprafete antiaderente pot crea vapori toxici. Aceste vase includ pe cele acoperite cu suprafete de teflon  si alti fluoropolimeri. Alte aparate de uz casnic acoperite cu fluoropolimeri includ vase si accesoriile pentru coacere, unele tipuri de lampi de incalzire, cuptoare cu autocuratare si fiare de calcat.

Cand sunt incalziti la 240° Celsius, fluoropolimerii incep sa se vaporizeze si sa elibereze vapori acizi, care va pot otravi pasarea. Este important de retinut: acestea sunt temperaturi normale de gatit.

Fluoropolimerii nu sunt singurele cauze ale intoxicarii cu vapori sau cu aerosoli la pasari. Pasarea dvs. poate fi sensibila la odorizante cu aerosoli (odorizante de aer, solutii pentru covor etc.), spray dezinfectant, insecticide, etc.

Fumul de la arderea materialelor plastice (cum ar fi cel care se topeste intr-un cuptor cu microunde), un sistem nou de conducte de incalzire sau fumul, pot elibera  vapori si aerosoli toxici.

Tratament

Intoxicatia cu aerosoli la pasari se dovedeste a fi fatala pentru pasari deoarece nu prezinta niciun simptom.

Cu toate acestea, daca observati ca pasarea dvs. prezinta dificultati de respiratie, mutati colivia intr-o incapere cu aer curat. Duceti pasarea la un medic veterinar pentru o examinare imediata.

Prevenire

Puteti preveni inhalarea de vapori sau aerosoli toxici tinand colivia langa o sursa de aer curat in timp ce gatiti sau atunci cand pulverizati cu odorizant.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button