Ingrijire si nutritiePasari

8 alimente toxice pentru pasari

Pasarile sunt animale foarte sociale care se hranesc in salbaticie in stoluri de cateva sute pana la cateva mii de exemplare. Pasarilor de companie  le place sa imparta timpul de masa cu tovarasii lor, fie ca acestia sunt alte pasari sau companioni umani. Obiceiul de a va hrani impreuna cu tovarasii dvs. cu pene este o modalitate excelenta de a-i socializa. Cu toate acestea, exista unele alimente pe care noi oamenii le iubim dar care nu ar trebui niciodata oferite pasarilor de companie din cauza potentialei toxicitati. Printre cele mai comune alimente toxice pentru pasari se numara cele enumerate mai jos.

Alimente toxice pentru pasari

1. Avocado

Frunzele plantei de avocado contin persina, un compus asemanator acizilor grasi care actioneaza ca un fungicid in planta. Cand este ingerat de o pasare, acest compus poate provoca leziuni cardiace, dificultati respiratorii, slabiciune si chiar moarte subita.

avocado hrana pasari

Desi anumite soiuri de avocado sunt consumate in siguranta de unele specii de pasari este foarte dificil de stiut ce tipuri de avocado vor afecta o anumita specie de pasari. Nu este clar / sigur cat de mult avocado ar trebui sa ingereze o pasare pentru a fi afectata.

Avand in vedere potentialele consecinte, cel mai bine este sa evitati hranirea pasarilor cu avocado si alimente care contin avocado (cum ar fi guacamole). Mai bine oferiti pasarii dvs. un betisor de morcov, o felie de ardei sau alta leguma.

2. Cofeina

Cu totii iubim produsele cu cofeina precum cafeaua, ceaiul si bauturile racoritoare, pentru capacitatea lor de a ne stimula si de a ne trezi.

cafea hrana pasari

Este tentant sa doriti sa impartasiti o inghititura din aceste bauturi magice cu pasarile dvs. de companie. Dar chiar si o inghititura sau doua dintre aceste bauturi pot fi toxice pentru prietenul dvs. cu pene. Cofeina poate creste ritmul cardiac, poate duce la aritmii si hiperactivitate si chiar poate induce stop cardiac la pasari.

Asadar, sariti peste produsele cu cofeina si oferiti pasarii dvs. apa sau un suc de fructe ocazional.

3. Ciocolata

Pasarilor le este greu sa reziste la ciocolata sau alimentelor care contin ciocolata. Cu toate acestea, chiar si in cantitati foarte mici acestea pot fi toxice pentru pasari.

ciocolata hrana pasari

Ciocolata contine atat teobromina, cat si cofeina, care pot produce varsaturi si diaree, ritm cardiac crescut, pot provoca tremuraturi si convulsii, hiperactivitate si chiar moarte la pasari.

Data viitoare cand sunteti tentat sa impartasiti ciocolata cu prietenul dvs. aviar oferiti-i in schimb cateva bucatele de fructe dulci, cum ar fi un mango, pepene galben sau struguri.

4. Sare

La fel cum prea multa sare nu este buna pentru noi oamenii, nu este buna nici pentru pasarile noastre. Chiar si in cantitate foarte mica, sarea este potential toxica pentru o pasare mica.

sare hrana pasari

Ca sa va faceti o idee, un singur chips sarat sau covrig poate strica echilibrul electrolitic si lichidian din corpul mic al unei pasari, ducand la sete excesiva, deshidratare, insuficienta renala si moarte.

Oferiti-i pasarii posibilitatea sa guste doar din covrigi nesarati sau dintr-un biscuite cu continut scazut de sare.

5. Alimente bogate in grasimi

Consumul uman de alimente bogate in grasimi cum ar fi untul, uleiurile, carnea grasa si nucile, poate duce la acumularea de depozite de colesterol in artere (cunoscuta sub numele de ateroscleroza), predispunandu-ne la boli de inima si accident vascular cerebral. Consumul acestor alimente poate duce  la obezitate.

grasimi hrana pasari

Aceleasi procese apar si la pasari. Iar anumite specii de pasari, cum ar fi papagalii amazonieni si Papagalul calugar (Quaker), sunt predispuse la dezvoltarea unor niveluri ridicate de colesterol, trigliceride si la boala arteriala coronariana. Prin urmare, este recomandat ca atat oamenii cat si pasarile sa isi limiteze consumul de alimente bogate in grasimi.

Pasarile pot gusta 1-2 nuci pe saptamana. Insa nu ar trebui sa li se ofere cantitati mari din aceste alimente care contin grasime (si mai ales daca acestea sunt mici in raport cu dimensiunea portiei).

Pasarile iubesc nucile dar o migdala nesarata sau o nuca pe zi este suficienta pentru un papagal de marime medie cum ar fi un Papagal cenusiu african.

Pasarile mai mari care mananca mai multe grasimi in salbaticie (cum ar fi cele din familia Ara) pot consuma cateva nuci pe zi. Cele mai mici, cum ar fi papagalii nimfa si perusii, nu ar trebui sa consume zilnic mai mult de cateva bucatele dintr-o migdala sau nuca.cirese

6. Samburi de fructe si seminte de mar

Majoritatea fructelor sunt sigure si in general sanatoase pentru consumul pasarilor in cantitati mici.

Cu toate acestea, anumite fructe care contin seminte (cum ar fi merele si perele) si samburi (cum ar fi cirese, caise, piersici, nectarine si prune) nu ar trebui oferite pasarilor fara indepartarea semintelor si samburilor.

Aceste seminte si samburi contin cantitati mici de compusi cu cianura. Odata ce semintele si samburii sunt indepartate, aceste fructe sunt complet sigure de consumat.

mere hrana pasari

Semintele din alte fructe si legume, precum struguri, citrice, dovlecei, rosii, pepeni, mango, rodii si fructe de padure, toate sunt sigure pentru consumul pasarilor si pot fi oferite fara griji.

7. Ceapa si usturoi

Desi aceste legume au multe beneficii pentru sanatatea oamenilor, atat crude cat si gatite, ele sunt toxice pentru multe animale, inclusiv pasari, pisici si caini.

alimente toxice pasari

Ceapa contine compusi de sulf care atunci cand sunt mestecati pot irita mucoasa gurii unei pasari sau esofagul. Provoaca ulcere si poate induce ruptura celulelor rosii din sange, ducand la anemie. Usturoiul contine alicina, o alta substanta chimica care poate provoca anemie si slabiciune la pasari.

Daca doriti sa diversificati dieta pasarilor dvs., oferiti-le mai bine o bucata mica de ardei bogat in vitamina A si omiteti usturoiul si ceapa.

8. Xilitol (indulcitori artificiali)

Acest indulcitor artificial obisnuit care se gaseste in guma fara zahar si in multe alimente dietetice, provoaca hipoglicemie, leziuni hepatice si posibila deces la caini si alte animale.

Efectele acestui indulcitor nu au fost studiate in detaliu la pasari. Insa pasarile au un metabolism mai rapid decat multe alte specii. Prin urmare, ar putea fi foarte sensibile la efectele toxice chiar si ale unor cantitati mici ale acestei substante chimice. Cel mai bine este sa evitati cu totul expunerea pasarilor la xilitol.

xilitol alimentatie pasari alimente toxice pasari

Pasarilor nu trebuie sa li se ofere guma de mestecat deoarece se poate lipi de penele si pielea lor. Pasarile supraponderale ar trebui hranite cu fructe si legume cu continut scazut de grasimi, nu cu produse dietetice, pentru a le ajuta sa piarda in greutate. Xilitolul poate fi o optiune dulce pentru dvs. daca tineti dieta dar ar trebui evitat in alimentatia pasarii dvs.

 

Mare parte a socializarii unui papagal consta in a scoate pasarea din colivie la ora mesei. Iar oferirea de hrana in timp ce si dvs. mancati ii da un sentiment ca face parte din familie. Oferiti pasarii alimente care nu le-ati pus dvs. deja in gura (care poate contine bacterii si drojdii straine pasarilor) si care nu sunt toxice pentru pasari. Poate fi o modalitate excelenta de a construi increderea cu animalul dvs. de companie, de a-l face sa se simta confortabil acasa si sa intreprindeti o activitate pe care o puteti impartasi cu totii.

Daca pasarea dumneavoastra ingereaza oricare dintre aceste alimente potential toxice va recomandam sa contactati imediat medicul veterinar pentru un tratament adecvat.

 

Surse imagini: pixabay.com, unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button