PasariSpecii de pasari

Pasarea iubirii (papagalul amorez)

Pasarea iubirii este numita si papagalul amorez deoarece, asa cum sugereaza si numele sau, acesti papagali formeaza perechi pe viata si sunt foarte afectuosi cu partenerul.

Culori: albastru, portocaliu, verde, galben
Durata de viata: pana la 20 ani
Caracter: vorbaret, sociabil, curios, mereu in miscare
Dimensiune: intre 12,5-18 cm (de la varful ciocului la varful cozii). Este printre cele mai mici specii de papagali.

 

Generalitati

pasarea iubirii
African Lovebird, specie hibrida

Exista 9 specii de papagali Pasarea iubirii, toate apartinand genului Agapornis (din grecescul „agape” care inseamna „iubire” si „ornis” care inseamna „pasare”), dintre care doar unele sunt animale de companie. Dintre acestea amintim Papagalul Pitic Fischer, Amorezul cu Fata Rosie, Amorezul Mascat sau Amorezul cu Fata Piersicie. Acesta din urma este cel mai cunoscut, fiind identificat dupa numeroasele culori de pe corpul sau: galben, albastru, verde si fata de culoarea piersicii.

Se recomanda achizitionarea unei perechi. Insa daca va doriti un papagal bland, afectuos si educat atunci optati pentru un singur exemplar, de preferinta aflat la o varsta cat mai frageda.

Au penele cozii scurte, contondente, fiind mai „indesati” la corp decat perusii. Si desi sunt atat de mici, sunt tot papagali, apartinand ordinului Psittaciformes, care include toti papagalii.

Speciile pot fi impartite in:

  • Pasarea iubirii cu inel proeminent in jurul ochilor – Amorezul Mascat sau cu guler galben  (A. personatus), Papagalul Pitic Fischer (A. fischeri), Amorezul cu fata neagra (A. nigrigenis), Papagalul Nyasa (A. lilianae)
  • Pasarea iubirii fara inel in jurul ochilor – Amorezul cu Fata Piersicie (A. roseicollis), Papagalul cu aripi negre sau Abyssinian (A. taranta), Amorezul cu fata rosie (A. pullarius), Amorezul de Madagascar sau cu capul gri  (A. canus), Papagalul cu guler negru sau Swindest’s (A. swindestianus).

In salbaticie, aceste pasari traiesc in grupuri mici si se hranesc cu fructe, legume, ierburi, precum si seminte. Abisinianul sau specia de Papagal cu aripi negre are o dieta specializata care include smochine native, motiv pentru care il veti intalni foarte rar in captivitate.

Habitat natural

Majoritatea speciilor de Pasarea iubirii sunt originare din Africa. O exceptie este Amorezul de Madagascar sau cu capul gri, care este originar din Madagascar. Trei dintre specii sunt amenintate cu disparitia.

Ingrijire

La fel ca majoritatea pasarilor, Pasarea iubirii au nevoie de o colivie cat mai mare si de multa miscare. Tind sa devina nevrotici si pot dezvolta obiceiuri de auto-mutilare daca sunt inchisi in colivii prea mici si nu au suficient spatiu pentru miscare.

Jucariile sunt o necesitate pentru acesti papagali activi. Retineti ca Pasarea iubirii are o muscatura puternica, deci alegeti jucarii care rezista la mestecat, fara a reprezenta un pericol. Cu o ingrijire adecvata si o dieta bine echilibrata, Pasarea iubirii poate trai intre 12 -15 ani sau mai mult.

Hranire

Pasarea iubirii
Papagalul Pitic Fischer

O alimentatie adecvata asigura echilibrul acestor pasari, la fel cum este pentru majoritatea pasarilor. O dieta echilibrata ofera clasele esentiale de nutrienti: apa, proteine, carbohidrati si fibre, lipide, minerale si vitamine.

O dieta bazata doar pe seminte este o reteta pentru malnutritie, iar malnutritia provoaca multe afectiuni legate de nutritie. Cea mai buna optiune de hranire a Pasarii iubirii sunt dietele formulate care includ substantele nutritive esentiale si care nu ofera unei pasari posibilitatea de a alege si manca doar bucatile care ii plac.

Varietatea este, de asemenea, importanta pentru pasari, asa ca puteti completa dietele formulate cu legume, fructe si chiar mancaruri sanatoase de la masa dvs. (fara orice sosuri sau condimente).

Personalitate si comportament

Pasarea iubirii este mica, indrazneata, curioasa si mereu in miscare. Multi oameni cred ca aceste pasari se tin mereu in pereche. Fara indoiala, Pasarea iubirii formeaza adesea o legatura profunda cu alte pasari de acelasi gen. Insa potentialii proprietari ar trebui sa fie constienti, totusi, ca o pereche de astfel de pasari ar putea alege sa nu interactioneze cu oamenii, deoarece vor fi concentrate sa socializeze doar intre ele.pasarea iubirii

Daca doriti o pasare afectuoasa, pe care sa o puteti tine in mana, este cel mai indicat sa tineti un singur exemplar si sa acordati suficient timp pentru socializare si interactiune cu aceasta, astfel incat sa le acoperiti toate necesitatile. O femela Pasarea iubirii poate deveni extrem de defensiva asupra teritorului sau (colivie).

Sunete si cantecul pasarii

Pasarea iubirii este vorbareata, canta si fluiera toata ziua. De obicei sunt mai vocali in zori si la amurg.

Cu toate acele vocalizari, ati putea crede ca aceste pasari vorbesc. Ei bine, Pasarile iubirii nu vorbesc de obicei asa cum va asteptati (in sensul in care oamenii le considera vorbitoare). Vorbesc intre ele, dar nu atat de mult cu oamenii. Mai mult, ele imita sunete, cum ar fi un fluierat sau o sonerie.

Desi nu sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de a vorbi, cantecul lor este placut. Insa cu cat veti avea mai multe pasari, cu atat vor fi mai zgomotoase. Sunt pasari care traiesc in stol in salbaticie si adora sa vorbeasca intre ele.

Sanatate

Pasarea iubirii este predispusa la clamidioza, auto-mutilare, precum si deficiente nutritionale legate de o dieta inadecvata, mai ales daca este hranita cu o dieta in principal pe baza de seminte.

 

Aceste pasari sunt disponibile in magazinele de animale de companie precum si la crescatorii de pasari. Costul lor variaza in functie de subspecie, de regiune, raritate, daca papagalul este imblanzit manual. Sunt Pasarile iubirii animale de companie potrivite pentru dvs.? Doar dvs. puteti decide.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button