Sanatate caninaSanatate felina

Simptomele si tratamentul unui abces perianal la caini si pisici

In acest articol vom vedea ce sunt glandele anale si ce este un abces perianal la caini si pisici. Ce simptome indica un abces perianal, si daca ar trebui sa le tratati.

Ce sunt glandele anale?

Glandele anale sunt doua structuri asemanatoare unor saculeti care elibereaza un fluid inconfundabil, urat mirositor. Cainii si pisicile folosesc acest fluid pentru a-si marca teritoriul atunci cand isi fac nevoile fiziologice.

Glandele anale nu sunt importante pentru sanatatea animalului dvs. de companie si pot fi indepartate daca este necesar din punct de vedere medical (adica daca animalul sufera infectii constante, formare recurenta de abces perianal), dar nu fara riscul incontinentei.

Ce animale au glande anale?

 • Femelele si masculii de caini si pisici, si multe alte animale
 • Oamenii NU au

Anatomia glandei anale

Fiecare animal are doua glande situate pe partea stanga si dreapta a anusului. Fiecare glanda se conecteaza la capatul canalului anal printr-un mic tub de legatura. Cand animalul dvs. de companie defecheaza, fecalele trec prin canalul anal si stoarce sacii, eliberand lichidul mirositor.

Ce este un abces perianal?

Un abces al glandelor anale este o infectie dureroasa a glandelor anale. In timpul unei infectii, puroiul se acumuleaza in sac. Infectia impiedica lichidul glandelor anale urat mirositoare sa paraseasca sacul. Glanda anala se umfla odata cu lichidele si poate chiar sa se sparga. Acest abces este extrem de dureros si trebuie tratat imediat.

Animalele cu glande anale de orice fel pot face un abces al glandei anale. Nu exista nicio rasa, sex sau grup de varsta cu predispozitie. Exista o varietate de explicatii potentiale ale motivului pentru care glanda anala se umfla si chiar se rupe, cum ar fi alte boli de baza sau alergiile. Colaborand cu medicul veterinar veti crea cel mai bun plan de tratament pentru a preveni formarea abceselor in viitor.

Simptomele unui abces perianal

 • Tararea pe podea pentru a pune presiune pe ganda anala si a elibera lichidul
 • Traume si muscaturi ale cozii si zonei anale
 • Matuirea parului in zona anala
 • Reticenta de a sta si de a defeca
 • Constipatie si scurgeri anale
 • Plans, scancet sau semne de durere
 • Cainele este retras si letargic, nedorind sa manance
 • Umflarea si inrosirea zonei anale

Abcesul perianal se trateaza?

Da, abcesul prianal trebuie tratat imediat. Desi aceasta nu este o urgenta medicala, faceti o programare la medicul veterinar cat mai curand posibil. Un abces este dureros pentru animalul dvs. de companie, iar infectia se poate raspandi in diferite parti ale anusului. Medicul veterinar va curata abcesul si va trata infectia. In unele cazuri, este necesara anestezie sau sedare pentru curatarea acestuia.

Tratamentul se opreste numai dupa ce medicul veterinar a verificat din nou animalul de companie pentru a determina daca abcesul se vindeca corect. Scopul acestui tratament este de a minimiza umflarea si disconfortul pentru animalul dvs. de companie.

Tratamentul poate include:

 • Curatarea si desfundarea canalului anal pentru a preveni acumularea de lichid
 • Medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia si durerea
 • Antibiotice pentru tratarea infectiilor
 • Este necesara o noua verificare de catre medicul veterinar

Sunt necesare analize suplimentare?

Pot exista analize suplimentare, in functie de fiecare caz. Testele standard care pot fi necesare includ analize complete de laborator, mai ales daca este nevoie de anestezie. In cazuri complexe sau neobisnuite, poate fi necesara o cultura sau o biopsie.

Animalul de companie poate avea nevoie de o interventie chirurgicala?

Acesti saci produc doar markeri de miros si nu sunt necesari pentru sanatatea animalului dvs. de companie. Daca animalul dvs. de companie continua sa faca abces perianal, poate fi necesar un tratament mai permanent. Aceasta implica indepartarea completa a glandelor anale. Operatia poate afecta rezistenta sfincterului, provocand incontinenta. Acest efect secundar sever face ca interventia chirurgicala sa fie o ultima solutie pentru animalele care sufera de abcese a glandei anale.

Cum pot fi prevenite abcesele anale?

Daca animalul dvs. de companie continua sa sufere de inflamatia glandelor anale si de abcese, medicul veterinar va poate sugera diete bogate in fibre, diete hipoalergenice sau indepartarea chirurgicala a sacilor anali. Cunoasterea cauzei abceselor continue ale glandelor anale ale animalului dvs. de companie este importanta pentru a gasi o metoda de prevenire. Colaborati cu medicul veterinar pentru a gasi cel mai bun plan pentru a preveni disconfortul si durerea la animalul dvs. de companie.

 

Cititi si: Golirea glandelor perianale la catei

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button