Legume interzise in alimentatia cainilor
Cainii fac parte din familie. Nu ar fi grozav daca ati putea sa ii hraniti la fel ca pe ceilalti membrii ai familiei? De fapt, puteti, cand vine vorba de legume. Legumele sunt o modalitate excelenta de a va mentine cainele sanatos, deoarece sunt bogate in fibre, antioxidanti, minerale, enzime si fitonutrieni care nu se gasesc in carne. Multe dintre legumele consumate de noi le putem oferi si cainilor. Totusi, unele dintre acestea pot fi periculoase pentru caini si ar trebui evitate in intregime. Aflati in continuare ce legume sunt interzise in alimentatia cainilor.
Legume interzise in alimentatia cainilor
1. Ceapa, usturoi, arpagic
Aceste legume pot provoca ravagii asupra celulelor sanguine ale cainelui dvs., cauzandu-le niveluri scazute de fier si leziuni ale rinichilor.
Nu hraniti niciodata animalul de companie cu ceapa, usturoi sau arpagic deoarece sunt toxice sub toate formele: fierte, crude si chiar sub forma de praf. Ceapa contine un principiu toxic cunoscut sub numele de disulfura de N-propil. Acest compus provoaca leziuni ale globulelor rosii din sange, determinandu-le in cele din urma sa se sparga. Celulele rosii din sange sunt distruse intr-un proces cunoscut sub numele de hemoliza, ducand la anemie hemolitica.
Toate partile acestor legume sunt toxice pentru caini, sub orice forma. Atentie la pudra de ceapa sau usturoi, care se regaseste in mai multe alimente destinate consumului uman. Verificati intotdeauna eticheta produsului inainte de a oferi cainelui orice aliment nou. Ceapa este si mai toxica pentru pisici decat pentru caini.
Simptomele toxicitatii cepei la caini includ:
- Letargie
- Slabiciune
- Scaderea apetitului
- Gingii palide
- Lesin
- Urina rosiatica
2. Ciuperci
Lista noastra de legume interzise cainilor includ si ciupercile. Ciupercile cumparate din magazin sunt bune pentru caini sa le consume, dar evitati sa-i hraniti cu ciuperci salbatice, deoarece acestea pot fi toxice.
Daca cainele dvs. a mancat o ciuperca toxica, acesta poate incepe sa prezinte simptome precum respiratie suieratoare, varsaturi, diaree si modificari ale batailor inimii. Cel mai grav, ingerarea de ciuperci toxice poate provoca insuficienta multipla de organe, convulsii si coma la caini.
Ciupercile sunt un grup de alimente complicat. Iar unii oameni cred ca cainii nu vor manca ciuperci toxice, deoarece pot identifica toxinele dupa miros. Din pacate, acest lucru este departe de adevar. Otravirea cu ciuperci este destul de frecventa la caini, insa rar raportata medicului veterinar. Daca cainele dvs. a ingerat o ciuperca salbatica, contactati imediat medicul veterinar sau un spital veterinar de urgenta.
In timp ce doar un mic procent din speciile de ciuperci din lume sunt toxice, cele care sunt toxice sunt foarte toxice. De asemenea, cele toxice sunt adesea dificil de distins de soiurile netoxice, asa ca medicii veterinari recomanda tratarea tuturor ciupercilor salbatice ca fiind potential toxice si o urgenta veterinara.
Cainii mananca ciuperci din aceleasi motive pentru care mananca alte lucruri ciudate. Cainii exploreaza lumea dupa miros si gust, iar textura unei ciuperci ar putea fi, de asemenea, interesanta pentru un caine curios.
Pentru a inrautati lucrurile, unele soiuri de ciuperci toxice, cum ar fi Amanita phalloides si Inocybe spp. au un miros de peste.
Dupa cum stie orice proprietar de caine, cainii gasesc mirosurile de peste deosebit de atractive, ceea ce poate explica de ce cainii ingereaza in mod obisnuit aceste specii de ciuperci toxice. Nu incercati sa identificati singur ciuperca in cauza. In schimb, duceti cainele la un veterinar.
Exista cateva ciuperci salbatice care par sa cauzeze cele mai multe probleme:
- Amanita phalloides („Buretele viperei”)
- Galerina marginata sau “Galerina autumnalis” („Gheba de brad”)
- Amanita gemmata („Ciuperca perlata”)
- Amanita muscaria („Buretele mustelor”)
- Gyromitra spp. („Zbarciog fals”)
- Inocybe spp.
- Clitocybe dealbata („Palnioara de fildes”, are un miros de faina)
Simptomele intoxicatiei cu ciuperci la caini depind de specia de ciuperca. Cele mai frecvente simptome ale otravirii cu ciuperci la caini includ:
- Varsaturi
- Diaree
- Salivaţie
- Slabiciune
- Letargie
- Ataxie
- Coma
- Convulsii
- Insuficienta hepatica
- Icter
- Dureri abdominale
- Moarte
3. Rubarba
Cu un aspect asemanator telinei, tulpinile rosii si verzi ale plantei de rubarba sunt de obicei recoltate primavara sau la inceputul verii. Rubarba este utilizata de obicei in deserturi dulci, cum ar fi placinte si tarte.
Tulpinile de rubarba contin fibre alimentare, vitamina C, potasiu, mangan si magneziu. Rubarba are un continut foarte scazut de calorii, iar fibrele sale alimentare pot ajuta digestia. Desi nu va sugeram sa hraniti in mod intentionat cainele cu tulpini de rubarba, nu este nevoie sa va faceti griji daca cainele dvs. inghite un resturi scapat accidental.
Spre deosebire de tulpini, frunzele de rubarba sunt foarte toxice. Frunzele de rubarba contin cristale solubile de oxalat de calciu si acid oxalic, care este toxic pentru animalele de companie si chiar pentru oameni. Deoarece frunzele sunt amare, majoritatea animalelor de companie nu vor ingera o cantitate mare care sa le faca rau. Toxicitatea este mai frecventa la animalele mari care pasc pe pasuni.
Sarurile solubile de oxalat ingerate se leaga de calciul din organism, eliminandu-l din sange. Nivelurile scazute de calciu din sange pot duce in cele din urma la insuficienta renala. Daca banuiti ca animalul dvs. de companie a mancat frunze de rubarba, solicitati imediat asistenta veterinara.
Simptomele toxicitatii la rubarba includ:
- Salivatie
- Pierderea poftei de mancare
- Varsaturi
- Diaree
- Letargie
- Slabiciune
- Tremuraturi
- Sange in urina
- Modificari ale setei si urinarii
4. Porumb
Va sugeram sa evitati porumbul, deoarece este un alergen comun printre animalele de companie. Cu toate acestea, este un alergen mai putin frecvent decat alti alergeni intalniti in carnea de vita, lactate, grau, pui sau oua.
De multe ori, alergiile alimentare tipice sunt cauzate de proteinele din dieta. Cu toate acestea, unii caini sunt alergici la ingrediente precum porumbul. Porumbul este un ingredient comun in multe alimente pentru caini. Multi caini sufera de alergii la porumb ca urmare a unui sistem imunitar prea reactiv la produs si prezinta multe efecte secundare diferite din cauza acestei alergii.
Cauzele alergiilor la porumb intalnite la caini
Cauzele alergiilor la porumb la caini incep cu hranirea cainelui cu o hrana specifica pentru caini care contine porumb sau produse din porumb. Cauzele includ, de asemenea:
- Sistem imunitar suprareactiv care vizeaza agentii inofensivi din organism
- O schimbare de mediu sau un dezechilibru chimic in intestin
- Dificultate la digerarea anumitor ingrediente alimentare
- Expunerea in mod repetat la ceea ce organismul considera alergeni specifici
Simptomele unei alergii alimentare la porumb se prezinta ca orice alta alergie alimentara la caini, si includ:
- Iritatii cutanate
- Urticarie
- Muscarea labutelor
- Lins obsesiv
- Varsaturi
- Diaree
- Crampe abdominale
Porumbul nu se afla printre acele legume strict interzise cainilor, insa trebuie sa fiti constient de faptul ca animalul dvs. de companie poate avea reactii alergice la acesta. Medicul veterinar va putea confirma cu certitudine daca animalul dvs. de companie are o alergie si va poate sfatui ce trebuie sa faceti in continuare.
Important: Nu oferiti stiuleti de porumb cainelui. Nu este un aliment pe care cainii ar trebui sa-l roada. Exista riscul sa se sufoce cu el, iar ingerarea stiuletului poate provoca un blocaj intestinal serios.
Surse imagini: unsplash.com, pixabay.com, ro.wikipedia.org, pexels.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.