CainiSanatate canina

Vaginita la cateluse

Vaginita la cateluse (numita si vaginita juvenila) este inflamatia vaginului la o catea care nu a ajuns la pubertate. Cauzele diverselor forme de vaginita la cateluse nu sunt pe deplin intelese dar este de obicei o afectiune usoara si usor de tratat.

 

Ce este vaginita?

Vaginita este inflamatia vaginului iar vaginita juvenila apare numai la pui. Nu apare cu predilectie la o anumita rasa si poate aparea la orice tip de caine. Afectiunea poate provoca inflamatii vulvare, iritatii si disconfort. Cainele poate linge frecvent zona pentru a incerca sa elimine disconfortul.

 

Simptomele vaginitei la catei

Vaginita fara complicatii a catelusului are putine simptome. Este adesea descoperita intamplator, in timpul unui control veterinar. Simptomele sunt de obicei usoare (apar si dispar) si pot include:

  • Secretii vaginale de consistenta unui mucus, de culoare alba pana la galben
  • Lingerea vulvei; unii caini se freaca de podea pentru a incerca sa usureze iritatia
  • Iritatie usoara a pielii din jurul vulvei

La pui, orice alte simptome suplimentare, cum ar fi urinarea frecventa, poate fi o problema de sanatate, alta decat vaginita la catelusi. Pentru cainii adulti, urinarea frecventa sau incontinenta pot fi un semn suplimentar al vaginitei, desi aceasta se poate datora si unei alte probleme.

 

Cauzele vaginitei la catelusi

Veterinarii nu sunt pe deplin siguri ce cauzeaza vaginita, dari exista cativa factori care pot avea rol declansator. De exemplu, cainele dvs. poate avea o infectie a tractului urinar sau un dezechilibru chimic in urina care duce la o crestere a  pH-ului, ducand la vaginita.

De asemenea, este posibil ca puiul sa se fi nascut cu o anomalie in anatomia vaginului. Este posibila contaminarea vulvei si vaginului cu materii fecale, deoarece unii caini au obiceiul de a linge zona. Obiectele straine si leziunile vaginale pot provoca, de asemenea, vaginite si aceste cazuri pot deveni cronice. Vaginita poate aparea si la cainii cu anumite afectiuni medicale. Diabetul si bolile hepatice sunt doua dintre cele mai frecvente si acestea pot exacerba semnele vaginitei, in special la cainii mai in varsta. In cele din urma, cainii supraponderali pot prezenta vaginita, deoarece bacteriile si umezeala pot fi retinute in pliurile suplimentare ale pielii si tesuturilor, provocand iritatii.

 

Factori de risc

Cainii tineri, care nu au avut primul ciclu de calduri (estru) sunt expusi riscului de vaginita la catelusi. Simptomele pot aparea la puii de 6 – 8 saptamani. Femelele adulte sterilizate pot dezvolta vaginita cu debut la adulti. Din nou, nu exista predispozitie de rasa si poate aparea la orice varsta.

 

Diagnosticarea vaginitei la catelusi

Simptomele si varsta puilor vor stabili diagnosticul. Daca suspectati o vaginita, cel mai bine este ca un medic veterinar sa va examineze catelul. Probabil ca acesta va efectua o vaginoscopie, o procedura in care o camera flexibila este introdusa in vulva si vagin. Aceasta ofera o examinare vizuala a peretilor interiori ai vaginului. Daca exista vaginita prezenta, aceasta se va recunoaste dupa prezenta unei suprafete inrosite. Un esantion de celule prelevate din vagin va fi examinat la microscop, in acest sens.

Este posibil ca medicul veterinar sa doreasca sa faca si alte teste pentru a exclude alte afectiuni care pot necesita tratament. De exemplu, pot preleva o proba de urina pentru a verifica daca exista o infectie a tractului urinar.

O cultura de secretii vaginale va identifica cantitati neobisnuite sau tipuri de bacterii care indica o infectie bacteriana care necesita terapie cu antibiotice. Alte teste pot fi, de asemenea, recomandate de medicul veterinar.

 

Tratamentul vaginitei la catelusi

Vestea buna este ca vaginita catelusului dispare de obicei singura dupa ce cainele intra in calduri pentru prima data. Expertii au pareri impartite cu privire la intrebarea daca sa sterilizeze puii cu vaginita de catelus inainte de primul lor ciclu de calduri sau sa ii lase sa treaca printr-un ciclu. Aceasta este o intrebare pe care ar trebui sa o discutati cu medicul veterinar cu privire la cainele dvs.

In cazurile usoare, fara factori care sa complice situatia, cum ar fi o infectie subiacenta, tratamentul consta in curatarea zilnica a vulvei. Acest lucru se poate face cu un servetel umed pentru bebelusi fara miros sau o solutie de curatare a urechilor fara alcool. Scopul este de a mentine zona curata si de a atenua orice iritatie datorata secretiilor.

Antibioticele sunt necesare numai daca testele bacteriene releva o populatie de bacterii mai mare decat cea normala sau neobisnuita. De obicei, numai cainilor adulti li se prescriu antibiotice daca veterinarul este ingrijorat cu privire la vindecarea infectiei de la sine. Daca medicul veterinar a depistat inca o problema medicala impreuna cu vaginita, aceasta va trebui tratata imediat. in multe cazuri, tratamentul acestor alte afectiuni determina si tratarea vaginitei. Unii veterinari recomanda probiotice administrate zilnic cainelui dvs., dar acest lucru se face de la caz la caz.

Pe durata tratamentului, unii caini isi pot linge excesiv zona genitala. Astfel de caini trebuie sa poarte un guler elizabetan pentru a preveni inflamatia si infectiile ulterioare.

 

Prevenirea complicatiilor

Anumite cazuri de vaginita la catelusi pot deveni cronice. Acest lucru se datoreaza frecvent unei anomalii a anatomiei organelor genitale ale cainelui. Veterinarii asteapta de obicei pana la primul ciclu de calduri a catelusului pentru a vedea daca vaginita cronica persista. Daca vaginita continua, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru cazurile severe sau complicate.

Curatarea zilnica a vulvei este de obicei tot ceea ce este necesar pana cand starea se rezolva de la sine. Este important sa consultati medicul veterinar daca observati modificari ale naturii secretiilor, daca apar alte semne sau daca vaginita nu trece pana la momentul estimat de medicul veterinar.

In unele cazuri, cainii masculi pot fi atrasi in mod special de femelele cu vaginita. Pastrati cainele departe de atentia nedorita sau de atingerea cainilor masculi in perioada vaginitei, deoarece poate complica si mai mult vindecarea acesteia.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button