CainiSanatate canina

Abcesele la caini

Ranile superficiale sunt destul de frecvente la animalele de companie dar pot deveni problematice daca se infecteaza si sunt lasate netratate. In timp ce majoritatea iritatiilor pot fi tratate adesea cu unguente si creme, in unele situatii se poate forma un abces daca o iritatie se agraveaza sau daca bacteriile invadeaza pielea. Abcesele la caini pot aparea si atunci cand un animal se infecteaza in urma ranirii si pot aparea pe aproape orice parte a corpului unui caine.

Abcesele pot fi intalnite atat la caini cat si la pisici.

Simptome si tipuri

Pasteurella multocida este cea mai frecventa bacterie care provoaca infectii ale pielii. O alta cauza a iritatiei pielii la caini este Staphylococcus intermedius care de obicei poate fi tratat cu unguente topice.

Cu toate acestea, daca oricare dintre aceste bacterii patrunde adanc in piele, infectia poate deveni o problema serioasa. Daca rana este lasata netratata, ea va forma un abces dureros, ca raspuns la invazia bacteriana.

Diagnosticare

Medicul veterinar va lua o mostra din zona infectata pentru a determina tulpina de bacterie prezenta. In plus, va fi efectuata o analiza standard de sange pentru a vedea daca infectia a migrat in fluxul sanguin. Odata ce este pus un diagnostic corect, medicul veterinar va prescrie un plan de tratament adecvat.

Tratament

Initial, cele mai multe probleme ale pielii pot fi tratate cu solutii si unguente topice. Insa atunci cand problema devine mai grava, cum ar fi atunci cand bacteria a patruns adanc in tesut sau a infectat sangele, vor fi luate in considerare optiuni alternative de tratament. Cainele dvs. va trebui dus la medicul veterinar astfel incat rana sa poata fi curatata, drenata si spalata corespunzator. Acest lucru va preveni infectiile si complicatiile mai profunde.

Medicul veterinar poate prescrie si antibiotice pentru a controla dezvoltarea bacteriilor. Daca abcesul este grav sau adanc in piele, clindamicina poate fi recomandata ca un mod de tratament mai agresiv.

Recuperare si stil de viata

Daca cainele dvs. are taieturi sau rani, mai intai evaluati daca acestea sunt profunde sau superficiale.

Daca sunt superficiale, exista mai multe unguente antibacteriene formulate fara prescriptie medicala pentru animale de companie care pot fi folosite pentru a ajuta la reducerea probabilitatii unei infectii. Exista de asemenea solutii si sampoane care pot trata intreaga suprafata a pielii cainelui.

Daca va duceti cainele la medicul veterinar si ii este prescrisa o cura de antibiotice, asigurati-va ca finalizati intregul tratament pentru a preveni revenirea bacteriilor.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button