CainiIngrijirea cainilor

Golirea glandelor perianale la catei

Daca observati ca puiul dvs. de catel se taraste cu fundul pe covor, pamant sau iarba, este important sa stiti care sunt posibilele cauze. Acest obicei este adesea cauzat de un fundulet iritat datorita prezentei parazitilor, diareei sau chiar puricilor insa cel mai adesea este pus pe seama glandelor perianale iritate.

Functia glandelor perianale

Catelusul dvs. are doua glande perianale situate sub piele de ambele parti ale rectului. Glandele de marimea boabelor de mazare functioneaza ca un fel de amprenta individuala a mirosului sau o carte de vizita a catelului. Feromonii pe care acestea le secreta ofera cainilor informatii vitale despre sanatate, varsta si sex. Acest lucru explica de ce cainii adulmeca fundul celuilalt ca o modalitate de a comunica si „citi” aceste etichete parfumate si pentru a se identifica reciproc.

Glandele perianale normale secreta un lichid sau o substanta cremoasa maronie/galbena care se elimina ori de cate ori catelul are o miscare intestinala sau cand puiul este speriat sau stresat brusc si isi contracta sfincterul anal – acesta este muschiul circular care controleaza rectul.

Tararea cu fundul pe jos

Majoritatea cainilor nu au nevoie de intretinerea glandelor perianale insar unii au glande hiperactive care provoaca o problema cu miros neplacut. In alte situatii, scaunele moi sau problemele cu diareea pot sa nu furnizeze suficienta presiune pentru a goli glandele. In plus, unii pui au doar deschideri prea mici ale glandelor anale. Un catelus afectat isi poate linge zona pentru a ameliora disconfortul sau se poate tara cu fundul pe pamant.

Rasele mici de caini cum ar fi pudelii sunt afectate mai des, iar glandele negolite pot deveni infundate. Cainele dvs. are o problema daca zona de pe una sau ambele parti ale rectului se umfla. Cand glandele se infecteaza, secretiile contin sange sau puroi iar in cazurile severe, se poate dezvolta un abces dureros. Zona va deveni rosie pana la violet pe una sau ambele parti ale rectului.

Cand glandele sunt infectate sau apar abcese este necesara interventia medicului veterinar. Glandele perianale infectate se vindeca de obicei fara complicatii, dar puii care sufera recidive sau infectii vor avea nevoie de drenarea glandelor mai des.

Vidarea glandelor perianale

Este recomandat sa apelati la un medic veterinar pentru vidarea glandelor perianale, in mod special daca exista o inflamatie / infectie. Daca totusi doriti sa faceti dvs. aceasta operatiune, iata cum se face:

  1. Secretiile glandei perianale emit miros neplacut si cel mai bun loc pentru a efectua intretinerea glandei perianale este in timpul baii catelusului. In acest fel, puteti spala orice resturi de pe blana.
  2. Purtati manusi de cauciuc pentru a va proteja mainile.
  3. Puneti catelul in chiuveta. Daca faceti operatiunea in afara baii, puneti catelul pe o masa sau ingenuncheati pe podea langa catel.
  4. Cereti ajutorul unei persoane pentru a stabiliza capul cainelui in timp ce dvs. acordati atentie cozii. Alternativ, atasati zgarda si lesa si fixati-o de robinet sau alt obiect fix pentru a limita miscarea puilor.
  5. Prindeti cu mana stanga coada, pe care o ridicati si o orientati inspre cap. Expuneti cat mai bine zona anala. Aceste glande sunt localizate in jurul anusului, la ora5 si 7, cu orificiile de deschidere deasupra lor.
  6. Infasurati cele 2 glande intre degetul mare si aratator cu un servetel. Aplicati o presiune usoara si ferma asupra glandelor cu o miscare a degetelor in profunzime si in sus, pentru aducerea lichidului la nivelul orificiilor si implicit afara.
  7. Lichidul va uda imediat servetelul, indicand faptul ca v-ati atins scopul.
  8. Oferiti-i catelusului o jucarie sau o recompensa alimentara pentru ca a fost un caine bun.

 

Incercati sa preveniti problemele glandelor perianale pentru a evita complicatii ulterioare datorita infectiilor.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button