Cai

Rasa de cai Avelignese (Haflinger)

Rasa de cai Avelignese (Haflinger) este originara din Italia fiind de fapt cea mai populara si raspandita rasa din Italia. Este evident ca are un stramos comun cu calul din rasa Austrian Haflinger, cele doua rase fiind deseori greu de distins. Cu toate acestea, rasele Avelignese si Austrian Haflinger sunt rase diferite, cu caracteristici distincte.

Caracteristici fizice

In ciuda dimensiunilor sale mici – avand o inaltime de 134-142 cm, Avelignese este o montura ideala si un cal de tragere usor. Isi etaleaza cu mandrie coama groasa si grea, care are o culoare castaniu-aurie. Coada sa poate avea culoare alba sau a inului.

Capul sau prezinta o mare influenta a calului Arab, desi are adesea marcaje albe pe fata.

Corpul calului, pe de alta parte, este gros si musculos, cu picioare scurte, puternice si copite rezistente. Toate acestea il fac potrivit perfect pentru agricultura sau pentru tragere, pe terenuri muntoase.

Personalitate si temperament

Datorita eticii sale bune de munca, calul din rasa Avelignese (Haflinger) este considerat una dintre cele mai de incredere rase de cai.

Rasa Avelignese Rasa Avelignese (Haflinger)

Sunt cai amabili si grijulii, monturi ideale pentru copii/incepatori.

Istorie si context

Rasa Avelignese s-a dezvoltat in Italia cu peste un secol in urma. De fapt, numele sau este derivat din radacina cuvantului „Avelengo” (Hafling, in germana), o zona mica din Alto Adige, Italia.

Desi nu s-au pastrat inregistrari oficiale pentru aceasta rasa inainte de 1874, expertii cred ca Avelignese si Haflinger au aceeasi ascendenta.

De fapt, unii sustin ca Avelignese si Austrain Haflinger sunt rase identice. Cu toate acestea, exista multe caracteristici fizice care diferentiaza cele doua rase. Acest lucru se poate datora faptului ca linia de sange Avelignese este pastrata pura in Italia.

Astazi, Avelignese este folosit in principal pentru calarie si la lucrari usoare in agricultura.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button