Cai

Caii din rasa Appaloosa

Appaloosa este o rasa de cai de dimensiuni mari care provine din Statele Unite. Rasa Appaloosa este una dintre cele mai colorate si vechi rase de cai din lume, folosita in principal ca si cal de calarie sau pentru monta.

Caracteristici fizice

Caracteristica sa principala este roba sa cu pete. Si, desi exista multe modele si culori diferite pentru Appaloosa, unele dintre cele mai comune variatii includ modelul marmorat, fulg de nea si leopard. Pe langa petele de pe blana, caii din rasa Appaloosa prezinta pete pe organele genitale, pe buze si pe nas. Alte caracteristici interesante includ copite compacte, ochii mari conturati de sclera alba.

rasa Appaloosa

Appaloosa masoara in medie aproximativ 147-162 cm inaltime. Capul calului este destul de mic, dar bine definit, iar urechile sale sunt mereu alerte si indreptate in sus. Are un corp musculos, puternic, cu spatele scurt, drept, gatul lung si pieptul adanc. Greabanul – zona dintre omoplati – nu este prea proeminent dar picioarele sale sunt puternice si bine formate.

Pesonalitate si temperament

Calul din rasa Appaloosa este independent, inteligent si curajos. Poate fi insa feroce – ceea ce l-a facut un cal de razboi ideal in trecut. In prezent, este considerat unul dintre cei mai buni cai de calarie, mai ales pentru cei care stiu sa manevreze caii.

Ingrijire si sanatate

Este un cal se va dezvolta cel mai bine in zonele de campie, unde exista mult spatiu de pasunat. In afara de pasuni mari, are nevoie si de o sursa buna de apa in apropiere.

rasa Appaloosa

O problema comuna de sanatate pentru Appaloosa sunt parazitii dar ingrijirea adecvata, igienizarea, deparazitarea si alte metode preventive ar trebui sa tina la distanta aceste probleme.

Isorie si context

Se crede ca Appaloosa este un descendent al cailor antici folositi de nomazii din Asia Centrala. Desi initial nu avea nume, Appaloosa era bine cunoscut in toata Asia si Europa.

Exista chiar dovezi de desene rupestre si lucrari de arta antice care infatiseaza calul Appaloosa (sau un cal patat cu aspect similar), cu mult inainte de stabilirea si recunoasterea oficiala a rasei in Statele Unite. De exemplu, unele lucrari de arta descoperite in Grecia si Egipt care dateaza in secolul al XIV-lea i.Hr. infatiseaza un cal patat. Arta similara a fost gasita in Austria si Italia, datand din secolul al VIII-lea i.Hr. S-au gasit dovezi care arata ca persii antici venerau calul patat ca pe un cal de calarie, potrivit pentru eroi. Lucrari de arta chineza veche datate aproximativ din secolul al VII-lea d.Hr. ilustreaza calul patat, desi se presupunea ca aceasta rasa ar fi venit in China prin anul 100 i.Hr.

Appaloosa

Abia dupa ce conchistadorii spanioli au venit cu caii lor, Appaloosa au ajuns in America. Acesti cai au fost ulterior furati sau cumparati de indienii locali. Indienii americani – in special tribul Nez Perce situati in actualele state Oregon si Washington – erau deosebit de priceputi in cresterea cailor si manevrarea lor.

Astfel, rasa Appaloosa a prosperat si s-a propagat. Appaloosa a fost deosebit de apreciata datorita petelor sale care serveau drept un bun camuflaj.

Cand colonistii albi au venit in Statele Unite, ei au botezat calul patat „calul Palouse”, imprumutand numele unui rau local. Acest nume a devenit in cele din urma „Appaloosey”, iar in 1938 – in acelasi an in care a fost infiintat Appaloosa Horse Club – rasa a fost numita oficial Appaloosa.  Ulterior, stocul clasic Appaloosa a fost imbunatatit prin incrucisarea cu calul Arab si rasa Quarter Horse. Appaloosa Horse Club exista si in prezent, avand aproximativ 500.000 de cai inregistrati.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button