Calul din rasa Albino
Desi nu este o rasa tehnica, calul Albino este usor de recunoscut datorita robei sale albe, pielii rozalii si ochilor de culoare deosebita, albastri sau roz-rosiatici. De fapt, orice cal – indiferent de linia genealogica, stramosi sau marime – poate fi clasificat ca „albino” daca se naste cu culoarea alba distinctiva.
Caracteristici fizice
Calul Albino are caracteristicile distincte ale unui animal cu albinism desi nu este un adevarat „albino”. Cea mai semnificativa caracteristica este pielea sa roz, vizibila prin haina sa alba pura si culoarea ochilor care pot fi albastri sau chiar roz-rosiatici.
Masoara aproximativ 152 cm inaltime. Are o speranta de viata de 25-40 ani.
Personalitate si temperament
Calul din rasa Albino nu este doar unul bun de privit. Sunt tovarasi fideli si docili, inteligenti si cu o mare capacitate de invatare. Sunt rabdatori si se inteleg bine cu copii. Este foarte usor de dresat, fiind adesea folosit pentru spectacole de cai si spectacole publice.
Istorie si context
Albino isi ia numele din cuvantul latin „Albus”, care inseamna alb. Cu toate acestea, calul Albino nu are tulburari de albinism (adica o productie insuficienta de melanina) ci este doar alb. Ca atare, nu este slab si nu are o vedere slaba, asa cum ar putea pretinde unii oameni. Cu alte cuvinte, calul Albino poate arata ca un albino dar nu este un albino in sensul real al cuvantului. Calul Albino este doar un cal de culoare alba – nimic mai mult, nimic mai putin.
Recunoscut din punct de vedere istoric ca fiind destinat celor de vita regala, doar nobilii, eroii si alti membri bogati ai familiei regale aveau dreptul sa calareasca un cal albino sau alb. Albino a devenit punctul de adunare in timpul razboaielor antice deoarece era de obicei calul ofiterului comandant. De exemplu, El Cid (un nobil si lider militar castilian), a folosit un cal alb in legendarele batalii purtate in Spania. Napoleon avea si el un grajd de cai albi. In plus, in perioada Renasterii multe personalitati de vita nobila si-au comandat portrete care ii infatisau calare pe un cal alb. Intr-adevar, calul alb este simbolul elegantei, frumusetii, curajului, bogatiei si regalitatii.
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.