Cai

Calul Arab (sau Arabesc)

Calul Arab (numit si Arabesc) este una dintre cele mai influente si respectate rase de cai. Este foarte admirat pentru inteligenta, spiritul, rezistenta si profilul sau rafinat. Calul Arab a fost folosit in multe programe de reproducere pentru a imbunatati fondul genetic al altor rase de cai.

Caracteristici fizice

Calul Arab are un cap mic si rafinat. Profilul sau este fie drept, fie concav, uneori cu un semn alb pe fata. Urechile sunt ascutite si scurte, cu o usoara curba spre interior. Are  picioare puternice si musculoase si o coada inalta. Gatul este inalt, umerii, umerii usor inclinati, pieptul adanc si greabanul (zona dintre omoplati) proeminent.

Are de obicei culoarea bay (murga, sau brun-roscat cu coama, coada si motul negre sau alte nuante mai inchise sau deschise), gri sau chestnut (roib).

Poate fi intalnit si in culoarea roan (culoarea soarecelui, cu parul de pe trunchi cenusiu-albastrui, iar parul de pe coama, coada, mot si extremitatile picioarelor negru). Roba sa este per ansamblu lucioasa, iar pielea sa este inchisa la culoare.

cal Arab

Calul Arab are una dintre cele mai placute conformatii.

Personalitate si temperament

Calul Arab este foarte inteligent. Pentru un invatacel entuziast si care prinde repede, este un cal grozav de calarie. Cu toate acestea, se stie ca acest cal devine agresiv daca   este maltratat de catre proprietarul sau.

cal Arab

Istorie si context

Calul Arab este asociat cu Orientul Mijlociu. Dar, spre deosebire de legendele care circula in aceasta regiune, rasa nu s-a dezvoltat de la sine si nici macar nu isi are originea in Orientul Mijlociu.

cal ArabDe fapt, dovezile din sapaturile si expeditiile arheologice dezvaluie ca stramosul calului Arab a ajuns in Asia si Europa, traversand fasia de pamant care lega odata America de Nord de Asia.

Din vechii cai care au migrat in Asia si Europa, patru cai arhetipali au evoluat ca urmare a selectiei naturale. Aceste patru tipuri sunt Tipul Ponei (Pony Type) variantele I si II, precum si Tipul Cal (Horse Type), variantele III si IV.

Calul Arab este considerat a fi un descendent al Tipului de Cal IV, care avea caracteristici similare calului Arab modern. Dovezile indica  ca acest Cal Arab este posibil sa fi trait in salbaticie, in Turcia si Siria.

In prezent, calul Arab este reprodus in diverse zone geografice.

Puritatea stocului arab este strict mentinuta, cu toate acestea, se considera ca cel mai bun stoc de cai Arabi in privinta fondului genetic provine din tari din Orientul Mijlociu, precum Iordania si Iran.

 

Sursa imagini: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button